Kamuoyunda Torba Yasa olarak anılan 6111 sayılı kanunla yapılan düzenlemeyle vergi levhalarının asılma zorunluluğunun kaldırıldığını kaydeden İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, “Bilindiği üzere basit usule tabi olanlar da dahil olmak üzere, gelir vergisi mükellefi olan esnaf sanatkarların vergi levhalarını asmaları zorunluydu. Yeni düzenlemeyle asma zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak üyelerimizin vergi levhası tasdik ettirme ve bulundurma zorunluluğu devam ediyor. Esnafımız levhalarını işyeri merkezinde, şubesinde, yük veya yolcu taşıyanlar ise taşıtlarında istenildiğinde ibraz etmek üzere hazır bulunduracaklar” dedi.

Maliye Bakanlığı’nın gelir vergisi mükelleflerinin vergi levhası almasını kolaylaştırdığını da sözlerine ekleyen Mutlu, “Yeni sistemde, vergi levhası almak için vergi dairelerine gidilmesine gerek kalmayacak. Yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilmesinin ardından, vergi levhaları Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bilgi işlem sistemi tarafından elektronik ortamda oluşturulacak. Hazırlanan levhalar yazıcıdan çıktı şeklinde alınabilecek, sistem tarafından verilmiş olan onay kodu, vergi dairesi tasdiki hükmünde olacak, ayrıca serbest muhasebeci veya mali müşavirlere tasdik ettirilmeyecektir” dedi.

DEĞİŞTİRMEK ZORUNDALAR

Tebliğin yayınından önce tasdik ettirilen levhaların da değiştirilmesi gerektiğini hatırlatan Zekeriya Mutlu şunları söyledi: “Tebliğin yayın tarihinden önce 2010 yılına mahsus vergi levhalarını tasdik ettirmiş olanlar, haziran sonuna kadar internet vergi dairesinden yeni çıktı almalılar. Yeni işe başlayan esnaf sanatkarlarımız ise bir ay içinde internetten müracaat etmeliler. Basit usulde vergiye tabi olan üyelerimiz de odaları aracılığıyla vergi levhalarını yazdırabileceklerdir.”
Editör: Haber Merkezi