Mehmet Akif Çakmak- Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birliği'nin Olağan Genel Kurulu, Ege İhracatçı Birlikleri Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Türkiye'deki en etkin birliklerden biri olduklarını belirten Emre Kızılgüneşler, teşvik yasasında kadınlara pozitif ayrımcılık ile ilgili bir madde beklentisi içinde olduklarını fakat bunun gerçekleşmediğini belirtti. Yüzde 70 oranında kadınlara istihdam yarattıklarını dile getiren Kızılgüneşler, "2012 hedefimiz 1.3 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak" ifadelerini kullandı.

Yüzde 70 kadın istihdamı sağlıyoruz

Teşvik yasası açıklanmadan önce bir çalışma yaptıklarını ve kadınlara pozitif ayrımcılık konusunu gündeme getirdiklerini belirten Emre Kızılgüneşler bunu beceremediklerini söyledi. Kadınların çalışma oranını daha artırmak amacında olduklarını ifade eden Kızılgüneşler, "Kadınlarımız bizim sektörümüzde yüzde 70 oranında istihdam ediliyor. Biz kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasından yanayız. Sigorta primlerinin yarı yarıya indirilmesi iyi olurdu. Kadınlara daha az maaş verelim diye bunu söylemiyorum, daha çok para verelim istihdam yaratalım" yorumunda bulundu. Teşvik yasasında OSB'lerin bir alt bölge sayılması konusunu kendilerinin gündeme getirdiğini belirten Kızılgüneşler, teşvik sisteminin Türkiye'nin geneline yayılması gerektiğini söyledi.

Yılın ikinci yarısında hareketleniriz

Yılın ilk çeyreğinde ihracat rakamlarında düşüş yaşadıklarını fakat sektör olarak yılın ikinci yarısında bir ivme beklediklerini söyleyen Kızılgüneşler, "2012 yılında 1.3 milyar dolarlık bir ihracat bekliyoruz. Rakamlarımız her yıl 1 milyar doların üzerinde seyrediyor. Hareketli bir sene geçireceğiz. Türkiye genelinin üstünde bir ihracat rakamı yakalamış durumdayız. Fakat 60-70 milyon dolarlık bir ihracatı biz yapıyoruz ama bu rakamlar İstanbul'un rakamlarına dahil oluyor" yorumunda bulundu. İhracatçı birliklerinin kapatılmasının gündemde olduğunun belirtilmesi üzerine de bir yorumda bulunan Kızılgüneşler, "Gündemde öyle bir konu vardı ama artık tartışılmıyor, ben böyle birşey olacağını sanmıyorum" şeklinde konuştu.

Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Jak Eskinazi de teşvik yasasının bölgeye sağladığı imkanların iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bize faydalı olacak kısımlarını iyi bir inceleyin, bende bu teşviklerden yararlandım ve faydasını gördüm. Yeni teşvik yasasında bayanlara yönelik bir teşvik olsun isterdik, bayanların işe katılım oranı bu kadar az olmamalı, hem bize hemde sektöre büyük katkı sağlar" ifadelerini kullandı.