Mehmet Akif Çakmak- İzmir Ticaret Odası'nda önce Macaristan Başkonsolosu Gabor Kiss'i ağırlayan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Macaristan Ticaret Odası ile yeteri kadar ilişki kuramadıklarını belirterek, "İTO olarak dünyanın pek çok yerinde kardeş odamız var. Bu ilişkiyi Macaristan ile de sürdürmek istiyoruz" diye konuştu. Macaristan'ın daha önce bir komünizm dönemi yaşadığı belirten Gabor Kiss, "Artık engeller kalktı, burada geliştireceğimiz ticari ilişkiler ile  Ortadoğu'ya gibi bölgelere açılmak istiyoruz" dedi. Gürcistan- Kutaisi Lions Kulübü Heyeti ile de görüşen Kazançoğlu, Gürcistan ile de ticaretlerini artırmak istediklerini söyledi.


Komünizm'den sonra engeller kalktı

Macaristan Ticaret Odası ile eskiden beri yeterli ilişki içine giremedikleri ifade eden Kazançoğlu, "İzmir Ticaret Odası olarak birkaç kez adımlar attık. Ama olumlu sonuç alamadık. İTO olarak dünyanın pek çok yerinde kardeş odamız var. Bu ilişkiyi Macaristan ile de sürdürmek istiyoruz. "Bizler 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 1,5 Milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Rakamlardan anlaşıldığı gibi ortada Macaristan lehine bir durum var. Biz bunu dengeleyeceğiz. Hedefimiz 4 milyar dolar olmalı" yorumunda bulundu.

Macaristan ile ilgili yaşanan sıkıntıların bir dönem yaşanan komünizme bağlı olduğu vurgulayan Macaristan Başkonsolosu Gabor Kiss, "Türkiye, bizim için önemli bir ülke burada geliştireceğimiz ticari ilişkiler bizi Ortadoğu'ya açılmamızı kolaylaştıracak. Türk işadamları ülkemize gelsin. Macaristan'da iş dünyası ile buluşsunlar. Türk yatırımcılarını ülkemize seve seve ağırlarız. Artık geçmişte olan engeller ortadan kalktı" diyerek iki ülke arasındaki ticaretin iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi. 
 
Gürcü kardeşlerimizi ağırlamaktan mutluyuz

Buca Lions Kulübü'nün davetlisi olarak İzmir'e gelen Gürcistan -  Kutaisi Lions Kulübü Heyeti, İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Kutaisi Heyeti'nin İzmir'deki temasları doğrultusunda gerçekleştirilen İTO ziyaretinde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Gürcistan'ı dost ülke olarak gördüklerini vurgulayan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, serbest ticaret anlaşması ve iki ülke arasındaki vize kolaylığı nedeniyle son yıllarda ikili ilişkilerin artarak devam ettiğini vurgulayarak, "ki ülkenin hem ithalatında hem ihracatında Türkiye birinci sırada. Aramızdaki serbest ticaret anlaşmaları, vize kolaylıkları hatta pasaport mecburiyetinin olmaması ilişkilerin artarak devam etmesini sağladı. Ticaretimizi artırmamız gerektiği söylememiz gerekir. Ayrıca üçüncü ülkelere Türkiye ve Gürcistan üzerinden ticaret yapabilir, mallarımızı pazarlayabiliriz" dedi.

Kutaisi Lions Kulübü Başkanı Kakhaberi Gvantseladze de Akın Kazançoğlu aracılığı ile İTO üyelerini Kutaisi şehrine davet ederek, "Stratejik anlamda iki ortak ülkeyiz, İzmir'deki potansiyel ortaklarımızı şehrimize bekliyor ve yatırım yapmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.   
Editör: Haber Merkezi