Mehmet Şimşek , 2012 yılının ilk çeyreğine ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladığı basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularına cevap verdi. Memur maaşlarına yapılacak zam oranlarına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, kamu harcamalarında bir artış olması halinde bunun ya borçlanmayla ya da ilave tedbirlerle karşılanacağını belirtti. Sürecin, toplu sözleşme ile gerçekleşeceğini ifade eden Bakan Şimşek, "Kıt kaynaklarımız var, o kıt kaynaklar çerçevesinde toplu sözleşme sürecinin yönetilmesi konusunda gereğini yapacağız." ifadelerini kullandı.

Memur maaşlarının, emekli maaşları ve asgari ücretlilerin maaşlarını, 2002 yılından bu yana enflasyonun üzerinde artırdıklarına dikkat çeken Bakan Şimşek, ''Şu anda gündemimizde ilave bir görüşme yok. Biz bu yıl bütçe hedeflerimizi çok rahat bir şekilde tutturabileceğimize inanıyoruz. Dolayısıyla şu an itibariyle ilave tedbir öngörmüyoruz ama ekonomi canlı organizma gibidir, zaman zaman değerlendirmeler değişebilir. Biz memur maaşlarındaki artışın da makul bir çerçevede olacağını ve dolayısıyla inşallah bütçede ilave bir tedbire gerek görmeyeceğiz kanısındayız." diye konuştu.

Şimşek, iç tasarrufların artırılmasına ilişkin soruya da konunu ile ilgili Bakanlar Kuruluna bir tasarı sunacaklarını ifade etti. ''GSM'lerde vergi indirimi gündemde mi?'' sorusuna ise bugün Bakanlar Kuruluna sunacakları tasarıda makineden makineye iletişimi sağlayan sim kartların üzerindeki vergiyi kaldırmayı öngördüklerini aktardı.

“PETROL VERGİSİNDE 1 KURUŞ ARTIŞ OLMADI”

Maliye Bakanı Şimşek, ''Petrol ürünleri için vergi düzenlemesi yapmayı düşünüyor musunuz'' şeklindeki soruya şöyle cevap verdi:

"Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi indirimi iki hafta önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Yeni Teşvik Sistemiyle, yatırımı, üretimi, ihracatı desteklemek için en büyük vergi indirimine gittik. Biz tercihimizi açık ve net şekilde yaptık. Tercihimizi, üreticiden, yatırımcıdan ve ihracatçıdan yana kullandık. Çünkü Türkiye'nin geleceği burada. Türkiye üretecek, Türkiye yatırım yapacak, istihdam sağlayacak ve refah seviyesini bu şekilde yükseltecek. En büyük vergi indirimi yapıldı bu sene ve yakın dönem için. Dolayısıyla, akaryakıt ürünleri üzerine herhangi bir vergi düzenlemesi konusunda şu an itibariyle çalışmıyoruz."

Mehmet Şimşek, akaryakıt ürünleri üzerinde 2009'un sonundan bu yana özel tüketim vergisinde artış olmadığına dikkat çekerek, KDV oranında da 'zerre kadar' bir yükseliş olmadığını vurguladı. Benzin üzerindeki vergi yükünün 2002 yılının sonunda yüzde 70 iken, nisan ayı başı itibariyle yüzde 55 olduğuna işaret eden Bakan Şimşek, mazot için de oranların yüzde 60'tan yüzde 47'ye gerilediğini belirtti.