Hindistan’da faaliyet gösteren Hindistan-Türkiye İşadamları Derneği, TUSKON’un davetlisi olarak 30 işadamıyla Türkiye’ye geldi. Gıda ve mermer üzerine ihtilat ve ihracat yapan Hintli işadamları, MUSİD’i tarafından ağırlandı. Ziyaret kapsamında başta mermer ocakları olmak üzere bal, zeytinyağı ve incir üretim merkezlerinin gezen işadamları "Muğla Beyazı" olarak bilenen mermeri beğenerek, 1 milyon dolarlık iş bağlantısı sağladı. Hindistan-Türkiye İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Seker, üniversite öğrenimini Muğla’da yaptığını belirterek, “Hindistan’dan Türkiye’ye mermer ve gıda alımı için değişik sektörlerden 30 kişilik bir heyetle Türkiye’ye geldik. Hars Kalani, Hindistan’da gıda ve mermer üzerine ihracat ve ithalat yapan büyük bir firma. Bugün 1 milyon dolarlık bir mermer anlaşması yapıldı. Bal, zeytin ve incir konusunda da görüşmeler sürüyor. İnşallah, Muğla’dan Hindistan’a önemli bir ihracat kapısı açılır.” dedi.

Hintli işadamı Harsh Kalani de ziyaretin kendileri açısından çok verimli geçtiğini ifade ederek, TUSKON ve MUSİD sayesinde Türkiye ile ilgili önyargılarından kurtulduklarını söyledi. Kalani, “Hindistan’da kendime ait gıda ve mermer ihracatı üzerine şirketim var. Yeni Delhi’de kendime ait granit fabrikalarım bulunuyor. Muğla mermerinin kalitesini gördükten sonra ilk etapta 1 milyon dolarlık bir anlaşma yaptık. MUSİD üyeleri ayrıca Muğla çam balını da tavsiye ettiler. Bu konuda da görüşmeler yapıyoruz. Çam balının yanı sıra, çiçek balı da çok lezzetli. Zeytin ve incir konusunda da Türkiye’den ürün alabiliriz. İşlenmiş ve paketlenmiş Aydın İncir’ini çok beğendim.” diye konuştu.

MUSİD Başkanı Sami Çoban ise Muğla’dan dünyanın birçok bölgesine mermer ihracatı yapıldığını kaydederek, “Özellikle ‘Muğla Beyazı’ dediğimiz mermer başta Avrupa, ABD ve Ortadoğu ülkeleri tarafından en fazla tercih edilen mermer ürünü. Burada ağırladığımız Hintli işadamı Kalani, Muğla Beyaz’ını çok beğendi. İlk etapta 1 milyon dolarlık bir ihracat anlaşması yaptık. MUSİD olarak sadece mermer değil, Muğla yöresinin ürünleri olan çam ve çiçek balının yanısıra zeytin ve Aydın’ın önemli ürünü olan incir konusunda da tavsiyelerde bulunduk. İşadamı Kalani’nin, gıda ve mermer üzerine yürüttüğü işi nedeniyle hem gıda hem de mermer konusunda Muğla’dan ve Aydın’dan önümüzdeki süreçte önemli miktarlarda ihracat yapacağını umuyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından günün anısına MUSİD Başkanı Çoban, Hintli işadamı Kalani’ye, Kavaklıdere ilçesinde yapılmış bakır işlemeli kahve takımı hediye etti.