Narenciye ihracatçıları, Ortadoğu'daki gerginlik ve Avrupa Birliği'ndeki ekonomik kriz yüzünden ihracatta yaşanan yüzde 20'lik düşüşü aşmak için 'Muhteşem Yüzyıl' konseptiyle reklam kampanyası düzenleme kararı aldı.
Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın aşkını izleyen komşu ülkelere olan narenciye ihracatını arttırmak isteyen Narenciye Tanıtım Grubu, bunun için dizinin yıldıızı Meryem Uzerli ve Halit Ergenç'in başrolde olduğu Muhteşem Yüzyıl konsepti için yıldızlara ödenen ücret dikkat çekiyor. Kulislerdeki iddialara göre Uzerli, bu kampanya için 1.5 milyon lira alacak.
Dizi oyuncularının oynadığı ve Türk narenciyesini tanıtan reklam filminin 2014 yılı Mart ayına kadar Rusya, Romanya, Ukrayna ve Ortadoğu ülkeleri televizyonlarında gösterilmesi, metrolara ve meydanlara Hürrem Sultan ile Sultan Süleyman'ın binlerce afişinin basılması öngörülüyor.

Başbakan korkuttu!

Bu arada tanıtım filminin yayınlanması gecikti. Bu gecikme birkaç sebebe bağlandı. Kulislere göre tanıtımla ilgili yıldızlarla anlaşan Narenciye Tanıtım Grubu, Başbakan Erdoğan'ın Muhteşem Yüzyıl'ı eleştirmesi ve dizinin kaldırılacağına ilişkin iddialarla zor anlar yaşadı. Ancak dizinin kıyafetler ve içerikle ilgili düzeltmeler yapılmasının ardından bu kriz aşıldı.

Bir diğer nedenin ise medya satın alma ajanslarının olduğu söylendi. Reklamlar istenilen tarihte başlamadı. Narenciye Tanıtım Grubu Başkanı Ali Kavak, tanıtım filminin yayınlanmama nedenini, anlaştıkları medya satın alma ajanslarının teminat mektubu verememeleri nedeniyle sürenin uzaması ve geç kalınması olarak açıkladı.


Eleştiri oklarını çekti

Öte yandan sektörde tanıtım grubuna yönelik eleştiriler de var. Sektör temsilcileri, "Daha önce Tarkan'a ciddi paralar ödendi. Yıllık ihracatı 150 milyon doları bulmayan narenciye için bu kadar fazla tanıtım ücreti ödenmesi şaşırtıcı" yorumunu yapıyorlar.

5 milyon kişinin geçim kapısı

- Narenciye sektörü, yıllık 2.6 milyon ton üretimi, 1 milyar doları aşan ekonomik değeriyle özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde 5 milyon nüfusun geçimini sağlıyor.
- Narenciye sektörü 2012'de 132 milyon dolarlık ihracat yaptı. Türkiye'nin sebze-meyve mamulleri ihracatı 1 milyar 262 milyon dolar, yaş meyve-sebzede ise bu rakam 2 milyar 184 milyon dolar.


Tarkan % 37 artırdı

Narenciye Tanıtım Grubu, daha önce de Tarkan ile çalışmıştı. Tanıtımın ardından o dönemde narenciye ihracatının yüzde 37 seviyesinde arttığı açıklandı.
Editör: Haber Merkezi