Kongreyle ilgili EBSO'da düzenlenen basın toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, üniversite-sanayi işbirliğine büyük önem vermeleri nedeniyle, 2000 yılında Üniversite-Sanayi İşbirliği Koordinasyon Kurulu oluşturduklarını, kurulun, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirerek, bu işbirliğini daha işlevsel hale getirmek için çalışmalarına aktif şekilde devam ettirdiğini belirtti.

Üniversitelerin, öncelikli çalışma alanı sanayinin beklentilerine uygun nitelikte teorik ve özellikle uygulama bilgisine sahip kalifiye mezunları vermesi gerektiğine işaret eden Yorgancılar, bu misyon çerçevesinde üniversitelerin etkin eğitim olanaklarını devreye sokması, buna karşın sanayinin de staj ve proje bazında öğrencilere fırsatlar sunmasının önemini vurguladı.

Üniversitelerin ders programlarının sanayinin beklentilerine cevap verecek formata dönüştürülmesini isteyen Yorgancılar, "Sadece sanayicinin değil, üniversitenin de sanayiden beklentileri olduğunun bilincindeyiz. Bu işbirliklerinin iki tarafın ve daha da önemlisi ülke yararına olabilecek şekilde yapılandırılması gerekliliğine inanmaktayız. Tüm bu beklentilerin gerçekleştirilmesinde 2007 yılında çalışmalarına başlayan Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) önemli rol oynamaktadır" dedi.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz da eğitimin kalitesi denildiğinde, bunu içselleştiren ve yaşama geçiren eğitim olması gerektiğini savundu. Yılmaz, şunları kaydetti:
"Eğitimin kalitesini gündeme getirdiğimizde, ne anladığımızı sorguluyoruz. Eskisi gibi eğitimin kalitesi dediğimizde 5 yıl önce anladığımızla bugün anladığımız arasında fark var. Eğitimin kalitesi dediğimiz şey gerçekten bunu içselleştiren ve yaşama geçiren eğitim olması. Aksi halde öğrenmek değil. Öğrenmekle eğitim arasında bir fark var. Üniversiteler öğreten yerler değil, ama öğrendiğini uygulayabilen insanlar yetiştiren yerler ve de bunu yaparken sorgulayan, yeni modeller geliştirebilen yerler. Bu anlamda toplumun en değerli metasının bilgi olduğu bir zaman diliminde yaşıyoruz. Eğitimi süslerken, kaliteyi ararken, sanayici ne bekliyor, bunu sorgularken kesiştiğimiz nokta nitelikli eleman. Nitelikli eleman konusu ülkenin gerçeği halinde. Çünkü yatırımların olabilmesi için elbette ki sanayici, elbette ki ülke, elbette ki ekonomi, verimliliğini, maliyetini düşünmek zorunda. Bu maliyet artıran en önemli neden teknoloji kadar nitelikli eleman. Eğer biz nitelikli eleman yerleştirebilirsek, yetiştirebilirsek, teknolojinin gelişmesi çok daha hızlı olacak. O nitelikli elemanlarda AR-GE ve İnovasyon dediğimiz yeni biçimleriyle kendimizi ispat edebileceğimiz bir yere getirebilecekler. Bu nedenle Üniversite-Sanayi Platformunu çok önemsiyoruz."

Bugüne kadar 3 ulusal kongre düzenleyerek çalışmalarına devam eden ÜSİMP, bu yıl İzmir'de yapılacak 4. Ulusal Kongresi ile Türkiye'nin tüm üniversitelerinden akademisyenleri, sanayicileri bir araya getirecek. Kongre programında, farklı konularda kısa sunumlar, açık oturumlar, paneller, sergiler yer alacak.

Editör: Haber Merkezi