Mehmet Akif Çakmak- İzmir Ticaret Borsası (İTB)'nin koordinatörlüğünde gerçekleştirilen, diğer oda ve birliklerin katkılarıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü'nün uzaktan algılama yönetimi ile gerçekleştirdiği Ege Bölgesi 2012-2013 pamuk rekolte tahmini açıklandı. Pamuk ekim alanlarının geçen yıla göre yüzde 10 düştüğünü söyleyen İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, pamuk ekim alanlarındaki azalışın dramatik şekilde sonlanacağı ve ithal pamuğa yönelineceğini belirtti. Açıklanan verilere göre 166 bin 572 tonluk üretimin bu sezon 130 bin 922 tona düşeceği tahmin ediliyor.  

Pamuk ekim alanlarında yüzde 10'a yakın bir azalış olduğunu ifade eden Kocagöz, "104 bin 924 hektar olan pamuk ekim alanlarının, 92 bin 736 hektara düşmüş olduğunu tespit ettik. Geçen yıl gerçekleşen 166 bin 572 ton rekolteye göre bu yılki tahminimiz 130 bin 922 ton. İçinde bulunduğumuz sezonda, 1,90 kuruşa pamuğunu mal eden üretici, satış geliri olarak 1,80 kuruş elde ediyor. Şu an zararına satıyor. Girdiği kapıdan tekrar dışarı çıkamıyor. Önümüzdeki sezon ekiliş alanlarındaki azalışın dramatik şekilde sonlanacağı kesin. Üreticinin, buğday ve mısır ekimine kayacağı görülüyor. Aynı olay, daha kötü bir şekilde Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da da yaşanacak. Önümüzdeki yıl, Türkiye'deki pamuk üretiminin yüzde 25-30 gerileyeceğini düşünüyoruz" dedi.

Maliyetler çok yüksek


Türkiye'nin böyle giderse ithal pamuğa yöneleceğini dile getiren Kocagöz, "Dolarları diğer ülkelerin üreticilerine vereceğiz. Pamukta 46 kuruş destek var, biz desteğin en az 60 kuruş olması gerektiğini söylemiştik. 46 kuruşa sevinmek zorunda kaldık çünkü diğer ürünlere de fazla artış yapılmadı. Burada sorun maliyetle ilgili. Mazot, ilaç ve gübre maliyetleri çok yüksek. Diğer ülke üreticileri sıfır gümrükle Türkiye'ye mal sokuyor. Brezilya'daki üretici 2 liraya mazot kullanırsa ve aynı pamuğu da siz sıfır gümrükle alıyorsanız burada büyük bir haksızlık var demektir. Biz gerçek mazot desteği istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi