İzmir ve Aliağa iş dünyası temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği törene ev sahipliği yapan Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, 46 yıl süren zorlu yolculukta yakalanan başarıda, şirketin kurumsal kültürü, sağlam yapısı, çalışanları ve iş ortaklarının çok önemli rol oynadığını söyledi.

Küresel krizin etkilerinin silinmeye başladığı 2010 yılında Petkim'in 46 yıllık geçmişinde en yüksek kapasite kullanım oranı, ciro, brüt üretim, karlılık ve ihracat rakamlarına ulaştığını hatırlatan Öztürk, 2011 yılının Petkim için çok büyük önem taşıyan yatırımların başlangıç yılı olacağını vurguladı. Hayati Öztürk, Petkim bünyesinde bu yıl 130 milyon dolarlık yatırım öngördüklerini, Aliağa Kompleksi içinde kablo sektörünün temel hammaddesi Çapraz Bağlanabilir Polietilen (XLPE), kauçuk sektörünün temel hammaddesi Bütadien Ekstraksiyon (BDX) ve PET fabrikalarının yatırımlarına başlayacaklarının müjdesini verdi. Bu yatırımların yanında fabrikalarımızda kapasite maksimizasyonu, teknoloji yenileme ve verimlilik artıcı yatırımlarla üretim maliyetlerini azaltacaklarına dikkat çeken Genel Müdür Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı, "Kapasitelerimizin artmasıyla ortaya çıkacak ek enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla, Petkim sahasında kurulması planlanan 25 MW gücündeki Rüzgar Enerjisi Santralimiz için lisansımızı da aldık. Bu yatırıma bu yıl içinde başlayıp bir yıl içinde devreye alacağız. Geçen yıl lisansı alınan SOCAR & TURCAS Ege Rafinerisi'nin temeli ise çok kısa süre içinde atılacak. Bu heyecan verici yatırımlarımız, Türk insanına iş ve aş sağlama yolunda büyük önem taşıyor. İşsizlik, dünyanın tüm ülkelerinin karşı karşıya olduğu bir sorun. Türkiye'nin 72 milyar dolara varan ara malı ithalâtının yüzde 10'unu petrokimya ürünleri oluşturuyor. Bu durum sürdürülemez. Kendimiz üretmek, ancak rekabetçi üretmek zorundayız. Petkim ve SOCAR & TURCAS Grubu, Türkiye'nin kimya sektöründe rekabet gücünü artırmak için çok büyük projeler üzerinde çalışıyor. Entegrasyona dayalı başarılı yapı, rekabet gücünü yüksek tutmak için vazgeçilmez bir önem taşıyor"


"YATIRIMCININ ASIL GÜVENCESİ HAMMADDE DEĞİL, DEMOKRASİDİR"


SOCAR & TURCAS Grup Şirketleri Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz ise, Petkim'in sahip olduğu en önemli varlığın deneyimli ve aidiyet duygusu yüksek çalışanları olduğunu belirterek, Grup olarak 2040 yılına kadar uzanan vizyonla hareket ettiklerini belirtti. Dünyada yaşanan son olaylarla, istikrarlı büyümesini sürdüren Türkiye'nin, dünyanın yıldızı olmaya devam ettiğinin görüldüğünü kaydeden Kenan Yavuz, şöyle devam etti, "Son yıllarda büyük ölçekli yatırımlar Ortadoğu'ya ve Kuzey Afrika'ya kaymıştı. Ancak dünya şunu çok iyi gördü ki, yatırım yapmanın en önemli girdisi ucuz hammadde değil demokrasidir. Yaşananlar, yatırımcıların gerçek güvencesinin, iş yaptığı ülkenin demokratik standartları olduğunu bizlere gösterdi. Türkiye, demokrasisi, genç nüfusu ve büyüyen pazarıyla yatırımların cazibe alanı olmaya devam edecek ve bu ivmesini artarak sürdürecek. Bizlerin de geleceğimize bakarken, bu büyük fırsatı değerlendirecek altyapıları hazırlaması, haksız rekabeti engelleyecek mekanizmaları geliştirmesi, bürokratik mekanizmalara azaltarak yatırım iklimini iyileştirmesi gerekiyor. 80 milyona giden nüfusumuzun ulu önder Atatürk'ün 'Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma' ülküsünü gerçekleştirecek azim ve kararlılıkta olması gerekiyor. Enerjimizi kendi içimizde değil, dış dünya ile rekabete harcayarak, rekabet heyecanını ve zorluğunu tüm hücrelerimizde hisseden bir ülke olmamız gerekiyor"


"RAFİNERİ YATIRIMI SIRASINDA TÜM KESİMLERDEN ANLAYIŞ BEKLİYORUZ"


Turcas Grubu Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdal Aksoy, 46. Kuruluş Yıldönümü Töreni'nde yaptığı konuşmada, Petkim'in, SOCAR & TURCAS Grubu'nun yönetiminde üç yılı geride bıraktığını, şirketin bir dünya yıldızı olması için ellerinden gelen tüm çabayı harcadıklarını belirtti. Petkim sahasında yapılacak yatırımlarda adeta zamanla yarıştıklarına işaret eden Aksoy, kendilerinin liberal ve rekabetçi ekonomiye inanmış insanlar olarak teşvik istemediklerine dikkat çekti. Aksoy, tören katılımcılarına şöyle seslendi, "Zaman maalesef bizlere karşı insaflı davranmıyor. Rafineri projemiz sadece bizim için Türkiye için büyük önem taşıyor. Buna karşılık mevzuatımız Türkiye kadar ve bizler kadar hızlı koşamıyor. Tek ricamız; tüm kurum ve kuruluşlar ile vatandaşlarımızdan Türkiye için kalpleri yanan bizlere yardımcı olması ve toleranslı davranmasıdır. Bizler her zaman ülkemize vaat ettiğimizden daha fazlasını yapmaya hazırız"


46. YIL ÖZEL ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU


Petkim'in her yıl geleneksel hale getirdiği ve üç dalda verilen Özel Ödüller sahiplerini buldu. 'Yılın Bürokratı' dalında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, 'Yılın Gazetecisi' dalında Bugün Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, 'Yılın Sivil Toplum Kuruluşu' dalında ise İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) ödüle layık görüldü.
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, yaptığı teşekkür konuşmasında Petkim'in yatırımların 'Türkiye'nin en kapsamlı yerlileştirme' örneği olduğunu belirterek, "Bu törende dile getirilen yatırım hedefleri, çok büyük bir vizyonun alt başlıklarıdır. Bu vizyon, ülkemiz insanına iş ve aş sağlayacak, yerli sanayicimize hammadde güvenliği getirecek, ekonomimize çok büyük bir katma değer sağlayacak. Rafineri-Petrokimya entegrasyonu İzmir'imize de çok büyük bir yatırımı kazandıracak. Petkim'in gönlümüzde hep ayrı bir yeri oldu. Özelleştirmesi de bu entegrasyonun gerçekleşmesi mantığı ile yapıldı. bu hedeflere bir katkı sağladıysak ne mutlu bizlere" dedi.

EGD Başkanı Celal Toprak da, Petkim'e her gelişinde değişim ve dönüşüm ivmesine bizzat tanık olduğunu, layık görüldüğü ödülü tüm arkadaşları adına aldığını kaydetti. İZSİAD'ın ödülünü alan Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli ise, sivil toplum örgütlerinin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını, dernek olarak kentin tüm dinamiklerini geliştirerek, daha güçlü bir İzmir için çalıştıklarını kaydetti.


RAKAMLARLA PETKİM


3 Nisan 1965 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde kuruldu. Kocaeli'deki Yarımca Kompleksi'nde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı. Daha sonra diğer fabrikalar bunu takip etti.

Petkim'in ikinci kompleksi, en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak 1985 yılında İzmir-Aliağa'da işletmeye açıldı.
Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesi; blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci sonucunda, 30 Mayıs 2008 tarihinde 2 milyar 40 milyon dolar bedelle SOCAR & TURCAS Petrokimya A.Ş'ye geçti.
50'yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle Türkiye sanayisinin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumunda olan Petkim'in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileri arasında bulunuyor. Petkim, ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi kolu için girdi üretiyor.

Petkim 2010 yılında net karını yüzde 14 artırarak 130 milyon TL'ye çıkardı. Şirket bir önceki yıl 114 milyon TL kar açıklamıştı.
2010 yılında ihracatta bir önceki yıla göre yüzde 53 artışla 531 milyon dolar ile bugüne kadar ulaşılan en yüksek rakam yakalandı. Petkim'in 2009 yılı ihracatı 347 milyon dolar seviyesindeydi.

Geçen yıl üretim yüzde 10 artışla 3 milyon 240 bin ton; net satışlar yüzde 41 artışla 2 milyar 909 milyon TL oldu. Bu rakamlar, 2009 yılında sırasıyla 2 milyon 957 bin ton ve 2 milyar 57 milyon TL düzeyindeydi. Aliağa Kompleksi'ndeki 15 fabrikadan 7'si, kuruluş tarihlerinden bugüne en yüksek üretimi 2010 yılında gerçekleştirdi.

Kapasite Kullanım Oranı 2010 yılında yüzde 99 seviyesine ulaştı. Bu rakam bir önceki yıl yüzde 91 düzeyindeydi.
Petkim halen İstanbul Sanayi Odası'nın 'İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' sıralamasında 14'üncü; Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 'En Çok İhracat Yapan 1000 Firma' sıralamasında 14'üncü; Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından açıklanan 'Ege'nin En Büyük 100 Sanayi Kuruluşu' sıralamasında ise 4'üncü sırada yer alıyor.
Editör: Haber Merkezi