Türkiye’nin en büyük doğrudan yatırımcı şirketi SOCAR’ın, rafineri yatırımında kullanılmak üzere yaptığı 475 milyon dolarlık transfer, şimdiye kadar Türkiye’ye bir kerede gelen en büyük doğrudan yatırım harcaması oldu. Petkim yarımadasında devam eden ve rafineri, petrokimya, enerji, lojistik entegrasyonunun hedeflendiği 9 milyar dolar tutarındaki yatırımların en önemli ayağını rafinerinin oluşturduğunu belirten Yavuz, burada kullanılmak üzere transfer edilen 475 milyon dolarla rafineri şirketinin sermayesini 1,9 milyar dolara çıkardıklarını kaydetti.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yavuz, grup şirketlerinden Star Rafineri A.Ş. tarafından Petkim yarımadasında çalışmaları devameden "Star Rafinerisi" projesi kapsamında bugüne kadar yaklaşık 350 milyon dolar harcadıklarını, sermaye arttırımı sebebiyle transfer edilen 475 milyon doların da proje kapsamında harcanacağını söyledi. Rafinerinin toplam maliyetinin 5,5 milyar dolar olacağı ve 1,9 milyar dolarının özkaynaklardan karşılanacağı bilgisini veren Kenan Yavuz, bu sermayenin fiilen harcanmasından sonra proje finansmanı olarak kredilendirilecek dış kaynağın kullanımına başlanmasının planlandığını kaydetti.

‘DOĞRUDAN YATIRIM AMACIYLA TEK SEFERDE GELEN EN HACİMLİ SERMAYE’

Entegrasyon hedefi kapsamında yapılacak 9 milyar dolarlık yatırım portföyünün en önemli halkasının Star Rafinerisi olduğunu dile getiren Yavuz, “Bugüne kadar rafineri yatırımımız için 350 milyon dolar harcama yaptık ve bu tutarın tamamını özkaynaklarımız ile karşıladık. Yatırımımızın toplam maliyeti yaklaşık 5,5 milyar dolar olacak ve bu rakamın yaklaşık 1,9 milyar doları özkaynak olarak harcanacak. Kalan kısmı ise proje finansmanı olarak kredilendirilecek. Proje finansmanı için sürdürdüğümüz görüşmeler çerçevesinde sermayemizi 1,9 milyar dolar olarak belirledik ve bu kapsamda sermaye arttırım işlemimizi bu transferle birlikte hayata geçiriyoruz. Ödenmiş sermayemizin yüzde 50’lik kısmının fiilen harcanmasını müteakip dış kaynak kullanımına da başlayacağız. Bu kapsamda bugün itibarıyla harcanmış olan 350 milyon dolara ilave olarak harcanmak üzere 475 milyon dolar daha transfer gerçekleştirildi. Bu transfer, ülkemizde şimdiye kadar doğrudan yatırım amacıyla bir kerede gelen en büyük hacimli para transferidir. SOCAR olarak ülkemizde söz verdiğimiz ve kamuoyunu bilgilendirdiğimiz tüm yatırımlarımızı gerçekleştirmenin gururu içindeyiz. ‘İki Devlet, Bir Millet’ ülküsünü Türkiye ve Azerbaycan olarak hayata geçirmenin verdiği heyecanı kamuoyumuzla bir kez daha paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.


Editör: Haber Merkezi