Bu sene Hollanda'nın partner ülke, Yunanistan'ın onur konuğu ülke ve Kütahya'nın partner il olduğu Travel Turkey İzmir 2011 Turizm Fuar ve Konferansı'na Çin, Endonezya, Fransa ve Slovenya ise ilk kez katıldı. 50'den fazla ilin yanı sıra 19 ülkenin katılımcı olarak yer aldığı fuara 11 ülkeden de satın alma heyeti geldi. Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Çin, Endonezya, Fransa, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, İngiltere, KKTC, Karadağ, Kosova, Malezya, Slovenya, Tunus, Türkiye, Ürdün, Yunanistan ve Yunan Adaları'ndan Samos, Midilli, Mykonos, Kos ve Sakız'ın büyük ilgi gösterdiği Travel Turkey Fuarı'na 78 yabancı firma katıldı.

Fuara renk katan etkinlikler

Travel Turkey İzmir 2011'de Emine Polat'ın katkılarıyla  "Folklorik Bebekler" sergilendi. Türkiye'nin 7 bölgesinin folklorik kıyafetlerinin, 80 tane bebeğin üstünde sergilediğini belirten Polat, "2002 yılından beri Ege Üniversitesi Halk Oyunları Bölümü ile işbirliği içerisindeyim. Kıyafetler Halk Oyunları Bölümü öğretim görevlisi Abdülkerim Karademir'den alınan bilgiye göre yapılıyor. 30 yıl el sanatları öğretmeni olarak görev yaptım. 22 yıldır çeşitli halk eğitim merkezlerinde eğitim vermekteyim. Bu geleneğe yaşatmak için halen Çiğli Halk Eğitim Merkezi'nde eğitim vermekteyim. Bu bebekler, kitre ile yapılmakta. Kitre, koven bitkisinin kökünden elde edilen sütün belirli işlemlerden geçirilerek zamka dönüştürülmesi ile bebeklere uygulanmakta" dedi.
Travel Turkey'e katılan Şanlıurfa standında ise şehirin yöresel ve geleneksel özelliklerinini bulmak mümkün. Şanlıurfa standında görevli Selçuk Ağanoğlu, Travel Turkey sayesinde Kültürlerini tanıttıklarını söyleyerek, "Bu fuar sayesinde geleneklerimizi ve yöresel özelliklerimizi tanıtıyoruz. Burada sıra gecesi ekibimizle yöresel türkülerimiz tanıtıyor, misafirlerimize çiğ köfte ikdam ediyoruz. Karacadağ kalkınma ajansı, Şanlıurfa Valiliği ve Şanlıurfa İl Kültür Müdürlüğü katkılarıyla burada bulunuyoruz. Geleneksel el sanatları, el dokuma, culha, bez dokuma, kürkçülük, gümüş ve telkari gibi yöresel ürünlerimizi burada sergiliyoruz" diye konuştu.


Turizm profesyonellerinin yanı sıra turizm meraklılarına da ev sahipliği yapan Travel Turkey İzmir, yörelerin stantlarında gerçekleştirecekleri şovlar, çeşitli ülke stantlarının ikramları, ülkelerine özgü dans şovları ve acentaların çekilişleri ile özellikle hafta sonu turizm meraklıları ve tatil planı yapan ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.
Düzenlendiği ilk tarihten itibaren her yıl büyümesini sürdüren, ülkemizde ve uluslararası arenada tüm dikkatleri üzerine çeken Travel Turkey'e 2010 yılında 17 ülkeden 585 firma katıldı. Fuarı 30 ülke ve 51 ilden 15 bin 963 turizm profesyoneli ziyaret etmişti

Esin Gençel