Güney Ege'deki Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi gözde turizm merkezlerinde turistlerin genelde hanutçuluk, esnaflar tarafından alışverişe zorlanma ve taciz gibi konulardan şikayetçi olduklarını belirten sektör temsilcileri, bu sorunların turizm polisi uygulamasıyla aşılabileceğini savundu.
Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, yaptığı açıklamada, "Marmaris'e gelen turist kapalı çarşıya girmek istemiyor. Çünkü, 'Bizi çarşıda dövüyorlar, küfrediyorlar, hor görüyorlar, eşimizin yanında bize laf atıyorlar' diyorlar. Anketlerde, ilçe turizm müdürlüğü ve valiliğe yapılan şikayetlerin başında bunlar geliyor. Bundan dolayı bir çok turist dükkanlarımıza uğramıyor ve otellerinden dışarı çıkmıyor" dedi.

Şikayet konusu olumsuzlukları turizm polisinin önleyebileceğini ifade eden Ayyıldız, bu uygulamanın 1970'li yıllarda bazı kıyı kesimlerinde hayata geçirildiğini ve çok başarılı olduğunu söyledi. Ayyıldız, "Eskiden turizm polisi varken hanutçuluk, turisti taciz diye bir şey yoktu. Çünkü turistin yanında polis vardı, kimse buna cesaret edemiyordu. Marmaris gibi turizm merkezlerinde turizm polisi şart. Bunu esnaf temsilcileri olarak yetkililerden istiyoruz. Polisi gören turist kendini her yönden daha güvende hissediyor. İstediği dükkana girip alışverişini yapıyor. Çünkü 'yanımızda devletin güvenliği var bizi kimse kandıramaz' diye düşünüyor."
   
Turizm polisi donanımlı olmalı'
   
Bazı polis yetkililerinin, "turistin resmi polisi gördüğünde çekindiği" iddiasında bulunduğunu anlatan Muğla Esnaf Odaları Başkanı Ayyıldız, böyle bir şeyin kesinlikle olmadığını savundu. Ayyıldız, "Turistin resmi kıyafetli polisten çekindiğini ya da korktuğunu görmedim de duymadım da" diye konuştu.
Marmaris'in çok sayıda turistik tesise ev sahipliği yapan Armutalan beldesinin Belediye Başkanı Muhammet Ünlü ise, "Ülkemiz tanıtılarak daha fazla turist getirilebilmesi için masraflar yapılıyor, emek harcanıyor. Binbir uğraşla getirdiğiniz insanlar, sadece kendi kazancını düşünen bir iki kişinin olumsuz davranışı yüzünden bir daha gelmiyor" dedi.
Bazı esnafların günü kurtarmak için her türlü olumsuzluğu sergilediğine işaret eden Başkan Ünlü, bu sorunların turizm polisi uygulamasıyla aşılabileceğini kaydetti. Turizm polisi olarak görev yapacak memurların yabancı dilleri ve genel kültürleriyle donanımlı olması gerektiğini ifade eden Ünlü, "Turizm polisi olursa, denetimler daha sıkı olur. Görev yapacak bu polislerin yabancı dil biliyor olması da çok önemli. Turist bir sorunla karşılaştığında derdini turizm polisine anlatabilmeli. Turizm polisleri iyi yetişmiş kişiler olacağı için yeri geldiğinde inisiyatif kullanabilmeli" diye bildirdi.
   
'Bisiklet alalım dolaşsınlar'
   
Marmaris'in en çok tanınan turistik beldesi İçmeler'in Belediye Başkanı Zeki Eren de turizm polisi uygulamasının bölge için çok faydalı olacağını dile getirdi. Eren, şunları söyledi: "İçmeler'in sahil şeridi çok önemli. Gerekirse bisikletlerini biz alalım, turizm polisleri burada dolaşsın. En büyük rahatsızlık deniz kenarlarında. Zabıta sayısındaki yetersizlik ve yetki azlığından dolayı Marmaris'te de İçmeler'de de istenilen disiplini uygulayamıyoruz. Buralar dünya insanlarının tatil yaptığı bir bölge. İç Anadolu'daki gibi bir yer değil." Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da iyi yabancı dil dilen bir turizm polisinin turistle iletişim içerisinde olmasının sektör açısından olumlu olacağını vurguladı.

Editör: Haber Merkezi