Türk sineması 358 milyon lirada kaldı
2010'u hem hasılatta hem de seyirci sayısında rekor kırarak tamamlayan Türk sinema sektörü, bu yıl geride kaldı. Türk sineması aralık başında 358 milyon liralık hasılat ve 37.8 milyon seyirci sayısına ulaşabilirken, bu yılı 38 milyonla kapatması bekleniyor. Sektör, kasımda vizyona giren Türk filmleri sayesinde bir ayda 8 milyon seyirci kazandı. Anadolu Kartalları, Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm, Dedemin İnsanları, Musallat 2 gibi Türk filmleri ile Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti gibi yabancı filmler, son çeyrekte sektöre hareket getirdi. 2010 yılında 41.5 milyon bilet keserek tüm zamanların rekorunu kıran Türk sinema sektörünün elde ettiği hasılat da 383.3 milyon lira olmuştu. 247'si yeni olmak üzere 378 filmin vizyonda kaldığı 2010 yılı, sektör için 'milat' olmuş, yıllık sıralamada ise Türk filmleri ilk 5'te yer almıştı. Gişede önemli başarıları yakalayan Cem Yılmaz, Şahan Gökbakar, Ata Demirer gibi komedyenlerin filmlerinin yanı sıra Mahsun Kırmızıgül'ün ve Yavuz Turgul'un filmleri Türk seyircisini sinemaya çekmeyi başarmıştı. 2011 yılında ise, vizyona giren Türk filmi sayısı azalınca, kesilen bilet sayısının da düştüğü gözlendi. Vizyona giren 272 filmin 67'isi Türk filmi olurken, seyirci sayısı 37.8 milyon, hasılat da 358.6 milyon lirada kaldı.

Bu yıl Türk filmi az

Yönetmen ve yapımcı Mehmet Altıoklar, bu yıl Türk filmlerinin sayısının az olduğunu belirterek, "Özellikle bu sezonda daha fazla Türk filmi çıkmalıydı. Geçen yılın rakamı 41 milyonu geçemeyiz ama 40'a yaklaşacağız. Bayramda, yeni Türk filmleriyle iyi bir performans yakaladık. Bu yıl daha fazla Türk filminin olmaması, yabancı büyük filmlerin yılda 1-2 adede düşmesi etkili oldu. Artık Türk filmleri lokomotif oldu." dedi. Altıoklar, global kriz nedeniyle Hollywood'da ciddi bir kriz olduğunu ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Filmlere yüksek yatırım yapamıyorlar. Ayrıca hikaye de tükendi. Eski hikayeleri geri dönüp yeniden yapıyorlar. ABD sinemasının düşüşünün karşısında yerel sinemaların yükselişi var. Geçen yıl Başlangıç ve Avatar önemli işler yaptı. Arada iyi filmler çıkıyor ancak etkisi ve sayıları azaldı. Bu Türk sineması için iyi birşey çünkü daha da güçleniyor. Türkiyedeki bilet sayısındaki 30 ile 40 milyon arasındaki farkı büyük Amerikan filmlerinin performansı belirliyor."

Alışveriş merkezleri bilet satışını etkiliyor

2011 yılında sinema sektörünün performasını değerlendiren Mars Entertainment Group CEO'su Muzaffer Yıldırım, şunları söyledi: "Bu yıl seyirci sayısının 38 milyonda kalacağı bekleniyor. Bunun önemli nedenlerinden biri olarak Türk filmlerinin yaptığı işin çok düşük olmasını gösterebiliriz. Zarar eden çok film oldu. Sektörün seyirci beklentisi 45 milyon ve üzeriydi. Bu anlamda zor bir senenin geçtiğini söyleyebiliriz. Yıl sonuna doğru vizyona giren filmler umut oldu. Anadolu Kartalları ve Behzat Ç. Seni Kalbime Gömdüm vizyona girdi. Çağan Irmak'ın Dedemin İnsanları filminin de Babam ve Oğlum'un başarısını yakalayacağını düşünüyoruz. Bu filmler birer milyonluk gişeyi yakalarsa, 38 milyonu da geçebiliriz." Yıldırım, sektörün büyümesi için şehirlere alışveriş merkezlerinin gitmesi gerektiğini belirterek, "Alışveriş merkezleri, özellikle az sayıda salonun bulunduğu illerde insanların sinemaya gidebilmesini sağlıyor. Birçok ilde mevcut sinema salonlarına ailelerin gidemediğini gözlemliyorduk ancak alışveriş merkezleri sayesinde bu izlenim değişiyor. Böyle olunca da, bir izleyici kitle oluşuyor ve kesilen bilet sayısı milyonları buluyor." diye konuştu. Türkiye genelinde 78 ilde toplam bin 800 adet sinema salonu bulunduğu bilgisini veren Yıldırım, "2 yıl içerisinde 276 tane alışveriş merkezinin faaliyete geçmesi bekleniyor. Her alışveriş merkezine ortalama 5 salon koysanız, bin 380 salon eder. 70 milyonu aşkın nüfusu olan bir ülkede bu salon sayısı çok düşük. Sinema sektörünün büyümesi için 4 bin salonun olması gerekiyor. Her hafta 7-8 film çıkıyor. Artık 4-5 salonu olan değil de 16-20 salonlu projelere ihtiyaç var." dedi.

Editör: Haber Merkezi