2. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı, İzmir Uluslararası Fuar Alanı'nda açıldı. Açılışta konuşan UZZK Başkanı, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağında büyük hedefler koyduğunu dile getirdi. Altı yedi yıl önceye kadar 100 milyon adet olan ağaç varlığının, son yıllarda yapılan dikimlerle yüzde 60'ın üzerinde arttığını ifade eden Mustafa Tan, “Zeytinyağı rekoltesi, 200 bin tonu buldu. Dikilen yeni ağaçların ürün vermesiyle yıllık 700-750 bin ton zeytinyağı rekoltesi elde edilecek.” dedi.

Tan, baldaki sahteciliğin zeytinyağında da yapıldığı yönündeki haberlere dikkat çekerek şunları söyledi: “Baldaki sahteciliğin beş katı zeytinyağında yapılıyor demek çok tehlikeli. Balda, olmayan bir ürünü üretiyorlar. Zeytinyağında ise başka yağlarla karıştırılıyor.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise organik tarım üretimine önem verdiklerini söyledi. İzmir Valiliği ile birlikte Seferihisar ilçesinde 2 bin dönüm serayı ısıtacak jeotermal kaynağı yeryüzüne çıkardıklarını anlatan Kocaoğlu, 220 dönüm Hazine arazisini seracılığın kullanımına sunmak için çalışma başlattıklarını dile getirdi.

Aziz Kocaoğlu, yeni fuar alanı ihalesi için 18-19 firmanın dosya aldığını, 9 teklifin geldiğini, bazı firmaların konsorsiyum yaparak teklif verdiğini kaydetti. Zarfların bugün açıldığını belirten Kocaoğlu, “Umarım işin ehli firma ihaleyi kazanır ve zamanında bitirir. Yeni fuar alanıyla birlikte çok büyük sıçrama yapacağız. Dünyanın en büyük mermer ve gelinlik fuarlarını düzenleyeceğiz.” diye konuştu.

2. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı, 22 Nisan 2012 tarihine kadar açık kalacak. Fuar kapsamında çeşitli panel ve konferanslar da düzenlenecek.