Vergi İndirimi Nedir?

Vergi indirimi sağlık rapor oranı % 40 ve üzerinde olanların ücret ve/veya kazançlarına girecekleri derecelere göre belirlenen miktarda indirimin uygulanmasıdır. Sakatlık bulgularına göre girecekleri derecelere esas oranlar; çalışma gücünün asgari % 80'ini kaybetmiş bulunanlar birinci derece sakat, asgari % 60'ını kaybetmiş bulunanlar ikinci derece sakat, asgari % 40'ını kaybetmiş bulunanlar ise üçüncü derece olarak belirlenmektedir. Yani toplamda vergi indirimi üç dereceden oluşmaktadır.

Vergi İndirimi Nasıl Alınır Nere Başvurulur

Vergi indiriminden yasal tabiriyle sakatlık indiriminden
- Ücretli hizmet erbabı,
- Serbest meslek erbabı,
-Ailesinde bakmakla yükümlü olduğu özürlü bulunan, Ücretli hizmet erbabı, Serbest meslek erbabı,
- Basit Usulde vergilendirilenler, yararlanacaklardır.

Bu kişiler, Vergi Dairesi Başkanlığı olan illerde ilgili Grup Müdürlüğüne, Vergi Dairesi Başkanlığı olmayan illerde ise Gelir Müdürlüğüne, Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde ise Malmüdürlüklerine bir dilekçe ile başvuracaklardır.

Hangi Belgeler İstenecek?

Ücretli; Çalıştığı işyerinden alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir belge, T:C: Kimlik no.su, Bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan ücretli, Çalıştığı işyerinden alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir, kendisinin ve özürlü kişinin T.C. Kimlik No.su özürlü kişiye bakmakla yükümlü olunduğunu gösterir belge.

Sakat serbest meslek erbabı;

Vergi kimlik numarasını veya T.C. kimlik numarasını gösteren belge. Bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı; Serbest meslek erbabının vergi kimlik numarasını veya T.C. kimlik numarasını gösteren belge, sakat kişinin T.C. Kimlik no.su, sakat kişiye bakmakla yükümlü olunduğunu gösteren belge (sağlık karnesi örneği).

Basit usulde vergilendirilenler;

Vergi kimlik numarasını veya T.C. kimlik numarasını gösteren belgeleri hazır etmeleri gerekmektedir.

Vergi İndirimi Emeklilik

Vergi indirimi almanın yararı sadece her ay maaşınızdaki artış değildir. Vergi indirimi alan bir engelliden emeklilik günü geldiğinde yeni sağlık kurulu raporu istenmez. Biz özürlü için yeniden sağlık kurulu raporu çıkarmak hem oldukca meşakkatli bir işlemdir hemde çıkartılacak sağlık raporunda özür oranının düşürülmesi gibi bir ihtimak söz konusudur. Vergi indirimi belgesi almakla böyle bir ihtimali bertaraf etmiş olursunuz.

Vergi İndirimi Almadan Emekli Olunmaz mı?

Bağkur ve emekli sandığı çalışanı özürlü kişiler için sakatlık indirimi alma zorunluluğu yoktur. Sadece 1 ekim 2008 öncesi işe girmiş SSK mensubu engelli bireyler için vergi indirimi belgesi alma mecburiyeti vardır. Bu kişiler vergi indirimi almadıkları taktirde emeklilik başvuruları red edilir. Yani SSK mensubu engelliler için burada bir çifte standart bulunmakta. İşin bir diğer handikapı ise vergi indirimi başvurularında Ankara'nın rapor oranlarını düşürmesi gerçeğidir. Vatandaş vergi indirimi için hastaneye başvuru yapıyor. Hastane %45 oranında rapor veriyor rapor onaylanmak için Ankara'ya gidiyor. Ancak Ankara %45'lik rapor oranını %35'e düşürüp geri yolluyor. Bu ve buna benzer yüzlerce, binlerce mağduriyet yaşandı. Son olarak bu mağduriyetin giderilmesi adına mahkeme “vergi indirimi başvuralrında hastanenin verdiği oran geçerlidir” diye vermiş olduğu bir karar ile keyfi uygulamalara bir son verdi. Bundan böyle eğer vergi indirimi başvurusu yapan engelli kişinin oranı düşürülürse dava açarak hakkını geri alabilecek.