Merkez Bankası'nın 23 Mart'ta zorunlu karşılıkları yükseltme yönündeki kararının ardından yabancı raporlarda Türk bankaları için "sat" tavsiyesi verilmeye başlandı. En son Goldman Sachs, bankalar için 2011-2013 dönemi kar tahminlerini yaklaşık yüzde 6 indirdi. Goldman Sachs tarafından hazırlanan araştırma raporunda Türkiye'deki banka hisselerinin değerleme olarak çok çekici olmadığı ifade edildi.
Öte yandan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, mart başında bankacılık kârlarında bir düşüşün söz konusu olacağını ifade etti. Sektör uzmanları banka karlarında eski performansın yakalanmasını zaten beklemiyordu. Ancak 23 Mart'ta zorunlu karşılıkların yükseltilmesinin ardından, kâr marjlarında meydana gelebilecek azalmanın boyutu tartışılmaya başlandı.

Bu olumsuz seyrin hisse senetlerine de yansıdığı görülüyor. Ancak yabancılar, bu trendi daha önce başlattı. Kasım ayından bu yana satış ağırlıklı bir seyir izliyorlar. Yabancıların banka hisseleri alım satım grafiğine baktığımızda dalgalı bir görünüm hakim. Bir bakıma yabancı yatırımcı da yerli yatırımcıya göre biraz uzun periyotta trade (al-sat) işlemine fazlaca rağbet etti.


Zirvede sattılar


İMKB endeksine bakıldığında 71.766 zirvesinin oluştuğu tarih ekim sonu ve kasım ayının ilk günleri. Zaten yabancılar da banka hisselerinde en ciddi satışı kasım ayında yaptı. Bu tarihten itibaren endeks bir daha o seviyeleri görmedi. Bankalara gelen satışla birlikte endekste çıkış hareketi yönünü aşağıya çevirdi. Bu tarihten itibaren yabancı takas saklama oranları ve banka sektör endeksi de benzer bir seyir izledi.
Halihazırda Endeks güç kaybediyor. Destek seviyelerinde gelen tepki alımları direnç seviyelerinde de satışla karşılaşıyor. Endeksin hareketlerine baktığımızda, 62.500-69.700, 63.000-66.000, 58.000-65.000 aralığında birkaç defa dalgalanma yaşadığını görüyoruz.
Endeks bu hareketleri yaparken lokomotif yine banka hisseleriydi. Bu açıdan endekste yukarı yönlü bir hareket beklendiğinde veya endeks destek noktalarına çekildiğinde tepki alımları için yine banka hisselerini düşünmekte yarar var.


Son 4 aydır çıkıyorlar


Son dört aydır düzenli olarak banka hissesi satan yabancı yatırımcıların özellikle Merkez Bankası'nın son kararı karşısında tavırlarında ne gibi değişiklik olacağı görülecek. Dahası piyasanın Merkez Bankası kararlarına olumsuz tepki verdiğini ve en çok banka sektörüne yansıma beklendiğine göre ne kadar olumsuz etkilediği görülecek.

Son dört aydır banka hisselerinde devam eden yabancı satışları piyasanın yukarıya gitmesini de engelleyen en önemli faktör. Banka hisselerine yönelik satış baskısı aşılmadan endeksin önünde önemli bir direnç olarak görülen 65.000 seviyesini geçmek zor. Tabii bankacılık sektöründeki satış baskısını sadece Merkez Bankası'nın aldığı karara bağlamak da doğru değil.

Zira 2011 yılı için banka kârlarında yüzde 20 gibi bir düşüş bekleyen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve bankacılık sektöründen gelen diğer açıklamalar da dolaylı olarak İMKB 100 Endeksi üzerinde genel bir baskıya neden olmakta. Ancak hemen belirtelim ki endeksin destek seviyelerine çekildiği veya düşüş trenini kırıp güç topladığı noktalarda banka hisseleri yine ön plana çıkacaktır.


Piyasaların seyri nasıl olacak?


Borsada kısa vadede yükseliş eğilimi yerini yatay harekete bıraktı. İMKB 100 Endeksi yukarı hareketlerinde satış baskısı ile karşılaşıyor. Özellikle banka sektörü hisselerindeki zayıf görünüm Endekse de yansıyor. Banka hisseleri endeksi taşımayınca piyasa güç kaybediyor.
Piyasanın güç kazanımı için 65.000 geçilmeli. Bu nedenle 62.500-65.000 bandında daha ziyade zayıf hacimli, hisse bazında hareketliliğin öne çıktığı hareketler gözlenecek. Banka sektörü hisseleri satış baskısı sürdükçe endeksin altında bir performans gösterecek. Yatırımcılar, temettü verimliliği yüksek sanayi hisselerine yönelmeli.


Kurlar baskı altında


Döviz kurları baskı altında. Bir süre daha bu baskı hissedilecek. Merkez Bankası'nın munzam karşılıkların beklentilerin üzerinde artırması, faizlerin yükseliş beklentisini artırırken, döviz girişi ile kur baskı altında kalacak.

Dövizde yatay hareketlilik devam edecek. Bu nedenle kısa vadeli yükselişler satım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Öte yandan Avrupa'da artan siyasi risk, Euro / Dolar paritesinin yükselişini sınırlandırdı. Ancak Amerika ve Avrupa'dan gelen veri akışı yakından izleniyor. Euro/Dolar paritesinde 1.4020 seviyesi önemli.


Altın Libya ile güçlü

Libya'daki olayların devam etmesi, petrol fiyatlarının güçlü seyrini korumasına neden oluyor. Emtialara olan talep altını da güçlü tutuyor. Korku endeksi (VIX) yönünü yukarı doğru çevirdi. Altında 1.415-1.435 bandı önemli. Bu seviye yukarı kırılırsa güçlenme eğilimi artabilir. 1.445 tekrar denenebilir.