Ali Budak- İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de iş birliğiyle Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nden düzenlenen seminerde ülke genelindeki mevcut binalardaki son durum ile ısı, ses, su ve yangın yalıtımı ile ilgili tüm gelişmelerin yanı sıra, yalıtımla ilgili yönetmeliklerin ülkemize, vatandaşa ve sektöre neler kazandıracağı tartışıldı.


‘Cari açık, yalıtımla 10 milyar dolar azaltılabilir’


Toplantı da konuşan ve ilkini İzmir'de yaptıkları semineri ülke geneline yaymak istediklerini söyleyen İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen, ‘Türkiye'de yalıtım bilincini geliştirmek için dernek olarak 24 yıldır faaliyet yürütüyoruz. Son yıllarda enerji ve bunun verimli kullanımı tüm dünyada en çok önem verilen konulardan biri oldu. Isı yalıtımı, enerji tasarrufu açısından ülke ekonomilerine ciddi katkı sağlıyor. Türkiye'nin bu konuda önünde kentsel dönüşüm projeleri gibi ciddi bir fırsatı var. Bugün Türkiye, ısı yalıtım sektöründe Avrupa’nın en büyüğü konumunda. 2018 yılına kadar 5 milyon konutun ısı yalıtımı yapılmalı. Bu rakam 500 milyon metrekarelik bir hacme işaret ediyor. Böylece Türkiye’nin cari açığı, yalıtım ile 10 milyar dolar azaltılabilir. Üstelik bu katkı bir kerelik değil her yıl karşımıza çıkacak" dedi.


10 bin konutluk dönüşüm başladı


Türkiye'de nüfusun yüzde 80'inin 1’inci ve 2’nci derece deprem bölgesinde yaşadığına işaret eden İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ise konuyla ilgili şunları söyledi:  Yapılan araştırmalara göre Türkiye'deki yapıların yüzde 70'inin yenilenmesi gerekiyor. İzmir’deki ve Türkiye genelindeki kentsel dönüşüm projeleri, 94 yıllık cumhuriyet tarihinde gerçekleştirilen en büyük projelerden biri oldu. Bakanlık olarak Karabağlar'da yaklaşık 10 bin konutluk kentsel dönüşümü başlattık. Etap etap bitirilecek. Bunun arkasında Karabağlar haricinde hızlı bir şekilde devam edecek. İzmir’de 2018 yılında bu şaha kalkacak. Afetlere dayanıklı bina yaparken konforlu, sürdürülebilir ve enerji tasarruflu binalara ihtiyaç var.

Seminer, açılış konuşmalarının ardından sektörde alanında uzman temsilcilerin katıldığı oturumlarla devam etti.
Editör: Haber Merkezi