Emlak vergisi ödemekten muaf olanlar kimlerdir?

Emlak Vergisi Kanunu'nun 8. Maddesine göre, bir adet meskeni olan aşağıdaki kişiler için Emlak Vergisi oranı sıfır olarak uygulanır ve vergi ödenmez:

  • Emekliler: Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı alan kişiler.
  • Hiçbir Geliri Olmayanlar: Emekli aylığı dışında herhangi bir geliri olmayan kişiler.
  • Engelliler: %40 ve üzeri engellilik oranına sahip kişiler.
  • Gaziler: Vatan savunmasında yaralanmış veya gazi unvanı almış kişiler.
  • Şehitlerin Dul ve Yetimleri: Şehit olan eş veya babanın dul eşi ve refakatsiz çocukları.

Emlak vergisi ödememe şartları nelerdir?

Yukarıda sayılan kişilerin indirimli emlak vergisinden yararlanabilmeleri için aşağıdaki şartların sağlanması gereklidir:

  • Meskenin Brüt Yüzölçümü 200 Metrekareyi Aşmamalıdır: İndirimden yararlanmak için taşınmazın brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi aşmaması gerekir.
  • Tek Meskene Sahip Olunmalıdır: İndirimden yararlanacak kişinin tek bir meskene sahip olması ve bu meskende ikamet etmesi gereklidir. Emeklilerin bizzat oturmaları şartıyla tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde, hisselerine ait kısım hakkında da indirim uygulanır.
  • Konut İkametgah Olarak Kullanılmalıdır: Emlak vergisi indirimi konutlar için geçerlidir. Bu konutlarda ikamet etmek ve başka bir konutlarının bulunmaması koşulu vardır. Yazlık konutlar indirimli emlak vergisi kapsamında değildir.

Çalışan emekliler indirimden faydalanabilir mi?

Sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alan kişilerin, bu aylıkları dışında başka gelirlerinin bulunması halinde meskenlerine indirimli vergi oranı uygulanmaz.

Kirada oturan emekliler ne yapmalı?

Sahip olduğu tek meskeni kiraya veren ve kendisi de kirada oturan emekliler indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilirler.

Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve verimlilik açıklaması Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve verimlilik açıklaması

Emlak vergisi ödememek için nereye başvurulmalı?

Yukarıda sayılan şartları taşıyan kişiler, indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmek için Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğleri ekinde yer alan formları doldurup ilgili belediyeye vermeleri gerekmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi