İZMİR EKSPRES

ESHOT'un 183 milyon borçlanmasına Ak Partili'ler tepkili

Abone Ol
Özkan Pekçalışkan- İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin önceki akşam yapılan oturumunda ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2012 yılı bütçesi 796 milyon 432 bin 652 lira olarak kabul edildi. ESHOT'un yıl içerisinde 183 milyon lira borçlanma hedefi koyması, CHP ve Ak Partili üyelere arasında tartışmalara neden oldu.

Bu arada temelini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın attığı, Büyükşehir Belediyesi'nin ise belediyeyi hesaba katmadığı gerekçesiyle dava açtığı ve 5 milyar dolara mal olacak Aliağa Pektim Tesisleri'nin projesi de CHP'li ve Ak Parti'li meclis üyelerinin oylarıyla Meclis'ten geçti. Ak Parti Grubu, ESHOT'un bütçesi için ret oyu kullanırken, ESHOT'un 2012 yılı borçlanma hedefini eleştirerek, kent ulaşımında bir çok sorun yaşandığını ve bunlara çözüm üretilmediğini belirtildi.

İBB borçlu bir belediye

ESHOT'un 2012 yılı borçlanma hedefinin 183 milyon olmasını eleştiren Ak Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar, "Arkadaşların bize verdiği bilgiye göre 183 milyon hedefi gerçekleşirse bununla birlikte borç 360 milyon lirayı geçecek. ESHOT'un otobüsler ve gayrimenkulleri dahil tüm mal varlığı ne kadar? diye sorduğumda bu yılsonu itibariyle 303 milyon liralık taşınır taşınmaz mal varlığı olduğu söylendi. Bir kurumun her şeyi 303 milyon lira, borçlanma hedefi gerçekleştiği zaman borcu ise 360 milyon TL'yi, yani tüm mal varlığının aşıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yılki borçlanma hedefi ise 120 milyon lirayken İZSU'nun borçlanma hedefi 300 milyon lirayı buluyor. Artık İzmir Büyükşehir Belediyesi 2012 yılında borçsuz bir belediye olacak denmesin. Belediye borçsuz değil, borçlu hale getiriliyor densin. Biz borçlanmaya karşı değiliz. Borçlanıyoruz ama bunun karşılığında bu işi yapabilmek için borçlanıyoruz diyen bir belediye olunsun. ESHOT gibi bir kurumun içinde bulunduğu bu durumdan 5 katrilyonluk bütçeye sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ve ortaklıklarının bir an evvel ESHOT'u içinde bulunduğu bu durumdan çıkması için idari katkılarını koymasını istiyoruz" dedi.

Bakan: Olumsuz fotoğraf yok"


CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan, Ak Parti Grup Başkanvekili Yusuf Kenan Çakar'ın eleştirilerine karşılık, ESHOT'ta yapılacak yeni yatırımlar ve projeleri anlattı. Bakan, "ESHOT'ta olumsuz fotoğraf yok. Alınacak otobüslerin tamamı alçak tabanlı. Otobüsler dünyadaki trende uygun olarak, yakıt tasarrufu yapan otobüsler otobüsten hem engelli vatandaşların binişi için uygun hem de yaşlı ve çocuklu yurttaşlarımızın da kullanabileceği otobüsler. Bu otobüs alımlarıyla en genç otobüs filosuna sahip olacağız. Tüm otobüslerin tamamı klimalı olacak, filomuzda klimasız otobüs kalmayacak. Borçlanmalar yatırımlara yarıyor ve ESHOT, Türkiye'deki tüm iller içinde en ucuz ulaşımı sağlıyor. Bizim mukayese edilebileceğimiz kent İstanbul'dur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 2. ve 3. binişler için 90 dakika içinde 6,5 lira para ödenirken biz 1 lira 75 kuruş para ödüyoruz" diye konuştu.

Meclis Başkanvekili Adnan Oğuz Akyarlı İse, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendini ödeyecek ve geri dönüşü olan projeler konusunda borçlanmak temel ilkesidir. Geri dönüşümü olacak yatırımların borçlanarak yapılması topluma ve geleceğe yatırım yapılması demektir. Fizibilitesi olan yatırımların borçlanarak yapılması işletme kararıdır. Fakat yine de Hazine Müsteşarlığı'na borcu olmayan tek belediye İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir" dedi.