
İzmir’in Buca ilçesinde kamuoyunda “Giraudlar’ın Çiftliği” olarak bilinen yaklaşık 38 hektarlık arazinin imar planı yeniden yargıya taşındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yeni planın, daha önce mahkeme tarafından iptal edilen düzenlemedeki sorunları gidermediğini savunan TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, planın iptali istemiyle dava açtı.
Buca Güney Planlama Bölgesi 1. Etap kapsamında hazırlanan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden onaylanarak askıya çıkarıldı. Şehir Plancıları Odası ise 2024 yılında onaylanan önceki planın İzmir 7. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlattı.
Oda, yeni düzenlemede de mahkemenin önceki kararında ortaya koyduğu gerekçelerin karşılanmadığını öne sürdü.
60 metrelik yol itirazı
Şehir Plancıları Odası’nın itirazlarının başında, planlama alanının kuzey-güney aksında öngörülen 60 metrelik yol geliyor. Oda, söz konusu yolun planlama alanına ve çevresine yaratacağı etkilerin yeterince analiz edilmediğini savundu.
Altyapı raporu tartışması
Planla ilgili bir diğer itiraz konusu altyapı oldu. Şehir Plancıları Odası, mevzuat gereği hazırlanması gerektiğini savunduğu Kentsel Teknik Altyapı Etki Değerlendirme Raporu’nun bulunmadığını ileri sürdü.
Ayrıca plan hazırlanırken görüşleri alınan İZSU, Koruma Kurulu ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin değerlendirmelerinin de güncelliğini yitirdiği iddia edildi.
Oda, kentsel dönüşüm modeli kapsamında rekreasyon alanlarında yapılaşma hakkının artırıldığını, bunun sonucunda sosyal ve teknik altyapı alanlarının azaltıldığını öne sürdü.
Azaltılan alanların karşılığında ise mevzuata uygun eşdeğer alan ayrılmadığı savunuldu.
“Özel Proje Alanları” itirazı
Yeni planın dikkat çeken başlıklarından biri de “Özel Proje Alanları” oldu. Şehir Plancıları Odası, planda bu alanların yeterince açık şekilde tanımlanmadığını savundu.
Oda, söz konusu düzenlemenin ayrıcalıklı yapılaşma haklarının önünü açabileceği iddiasında bulundu.

38 hektarlık arazi iki bölgeye ayrıldı
Buca’daki yaklaşık 38 hektarlık arazi, yeni imar planıyla iki bölgeye ayrıldı.
Yaklaşık 17 hektarlık 1 No’lu Alan’ın bir bölümünün korunması, atıl alanların “Özel Proje Alanı”, yaklaşık 8 hektarının ise Kentsel Gelişme Alanı olarak düzenlenmesi öngörüldü.
“Giraud Köşkü ve Harası”nı kapsayan yaklaşık 19 hektarlık 2 No’lu Alan’da ise tescilli köşk ve çevresindeki 12 hektar kamu kuruluş alanı, yaklaşık 7 hektar da Kentsel Gelişme Alanı olarak planlandı.
Yeni yapılaşma alanlarının 3 bin 890 ila 7 bin 750 kişilik nüfusa ev sahipliği yapabileceği hesaplandı. Önceki planda yer alan üniversite ve günübirlik turizm alanları ise yeni düzenlemeden çıkarıldı.
Arazi daha önce de yargıya taşınmıştı
Giraudlar’ın Çiftliği arazisinin imar planı daha önce de yargıya taşınmıştı. 2012 yılında ağaç dokusuna sahip alanı yapılaşmaya açan plan mahkeme tarafından iptal edilmişti.


