Geçtiğimiz hafta bu köşede 'Vatandaşın elinin havada!' olduğunu belirtip 'bakalım halk tokadı kime vuracak?' diye sormuştum. Halk kararını verdi. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk turda yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı seçildi. Kesin olmayan sonuçlara göre Erdoğan, oyların % 52,65'ini aldı. Rakibi CHP'nin adayı Muharrem İnce ise % 30.74'te kaldı. Milletvekilliği seçimlerinde de yine kesin olmayan sonuçlara göre Cumhur ittifakı (AK Parti ve MHP) oyların % 53,65'ini, Millet ittifakı ( CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi) oyların 34,14'ünü alabildi. Parlamentoda sandalye dağılımı ise AK Parti 293, MHP 49, CHP 146, İYİ Parti 46, HDP 66 şeklinde oldu.

Kırgınlıkları geride kalsın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, 'Milletimiz, Cumhur İttifakı'na ve AK Parti'ye Meclis çoğunluğunu vermek suretiyle yasama görevi konusunda çok büyük bir sorumluluk yükledi.
Seçimlerin ülkemizin her yerinde büyük bir olgunlukla tamamlanmış olmasından ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Türkiye yüzde 90'lara yaklaşan seçimlere katılım oranıyla tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir. Artık seçim döneminde yaşanan tartışmaları, gerginlikleri, kırgınlıkları geride bırakıp ülkemizin geleceğine yoğunlaşma zamanıdır. Türkiye'nin her alanda daha da ileriye gitmesi için mücadele vermeyi sürdüreceğiz." dedi. Önceki gün yapılan seçimlerle birlikte Türk siyasi tarihinde bir dönem de kapandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile artık Başbakanlık makamı yok. Başbakan Binali Yıldırım ise tarihe son başbakanımız olarak geçti.

İnce yenilgiyi kabul etti

Etkili bir seçim çalışması yapan ve partisinin aldığı oyların üzerinde bir oy olan CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de dün açıklamalarda bulundu. İnce, "Görevlilerimizin bize ulaştırdıkları tutanaklarda, YSK'nın açıkladığı oranlar ve rakamlar arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Olan farklılıklar toplam sonucu değiştirecek nitelikte değildir. Dolayısıyla seçim sonuçlarını kabul ediyorum" dedi.
İnce Erdoğan'a seslenerek, 'Sayın Erdoğan, lütfen artık bugünden sonra AK Parti Genel Başkanı gibi davranmayınız. 81 milyonun cumhurbaşkanı olunuz. Benim sloganımı kullanmanızı tavsiye ederim. Artık hepimizin cumhurbaşkanı olun. Bu gerginliğe son verin, kucaklayın milleti. Ben seçilseydim öyle yapacaktım. AK Parti genel merkezine gelip sizin çayınızı içecektim. AK Partilileri kucaklayacaktım. Sayın Erdoğan'dan bunu bekliyorum' dedi. Umarım seçim sonuçları ülkemiz için hayırlara vesile olur.