Siyaset ve ekonomi ile ilgilenenler bilir...

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı geçenlerde birçok ülke gibi Çin'i de ziyaret etti.

Orada yapılan ikili görüşmelerde, ticaret de ele alındı, ortak yapılacak çalışmalar da...

Hepsi temenni şeklindeydi...

Halbuki Çin, İzmir'deki başkonsolosluğunu kapattıktan sonra, 'geçici' derken, Suriye ile Yunanistan ile şununla bununla çeşitli anlaşmalar yapmıştı.

Hatta üst düzey yetkilileri birçok Avrupa ülkesini de ziyaret ediyorlardı...

Araları sadece ve bir noktada Amerika ile bozuktu.

Ama şu ana kadar benim bildiğim 10'un üzerinde karşılıklı toplantılar yapılmış, çıkış yolu bulunmaya çalışıyordu.

Çünkü iki ülkenin de elinde kozları vardı.

Ve de iki ülkenin iş adamları da zararın farkında olduğundan, siyasi yetkililer üzerinde etkili olmaya çalışıyorlardı.

Yani zarar büyüktü.

Bunları bir yana geçelim...

Asıl konuya gelelim;

Çin, 18 Arap ülkesiyle iş birliği anlaşması imzaladı.

Yani; Çin 2018 yılında karşılıklı ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 28 artarak 244 milyar dolara ulaşan Arap ülkeleri ile iş birliğini artırma çalışmalarına hız verdi.

Bu kapsamda Çin, 4. Çin-Arap ülkeleri Fuarı'nın tanıtım toplantısında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Qian Keming, Kuşak ve Yol iş birliğini ilerletmek 18 Arap ülkesiyle Kuşak ve Yol bağlamında ortak iş birliği belgesi imzaladıklarını açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Çin-Arap Devletleri İş Birliği Forumu Büyükelçisi Li Chengwen de Arap ülkeleriyle iş birliği ve diyaloğu artıracak 4 öneride bulundu.

Hafta sonunda...

Qian, Çin'in Kuşak ve Yol'un ortak inşası yoluyla Arap ülkeleriyle gelişme stratejilerini daha da güçlendireceğini söyledi.

Çin ile Arap ülkeleri arasındaki ikili ticaret hacmi, 2018'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 28 artarak 244,3 milyar dolara ulaştı.

Çin firmaları, Arap ülkelerinde 35,6 milyar dolarlık yeni proje sözleşmesi imzalayarak bir önceki yıla oranla bu rakamı yüzde 9 artırdı.

Çin şirketlerinin Arap ülkelerine yaptıkları 1,2 milyar dolarlık doğrudan yatırım enerji, altyapı ve imalat sektörlerini kapsıyor.

Qian, Çin firmalarının ve finans kurumlarının Arap tarafıyla liman, demiryolu inşaatı, elektrik ve telekomünikasyon sektörlerinde iş birliğini derinleştirmeye teşvik edildiğini de belirtti.

Sözlerine, taraflar arasında düşük karbonlu enerji, finans ve teknoloji alanlarındaki iş birliğinin desteklenmesi için daha çok çaba harcanması gerektiğini de ekledi.

Dördüncü Çin-Arap Ülkeleri Fuarı, Kuzeybatı Çin Ningxia Hui Özerk Bölgesi'nin Yinchuan kentinde, 5-8 Eylül tarihlerinde düzenlenecek. Fuar sınır ötesi e-ticareti altyapıyı ve ayrıca ticaret ve yatırımı da içeren alanlara odaklanarak. Çin ile bu bölgelerdeki Arap ülkeleri arasındaki karşılıklı kazanca dayalı iş birliğini hedefleyecek.

Çin'den iş birliği için dört öneri

Öte yandan Çin-Arap Devletleri İş Birliği Forumu Büyükelçisi Li Chengwen, taraflar arasındaki ilişkinin bölgedeki meydan okumalar ve fırsatlar arasında gelişmeye devam ettiğini söyledi. Çin-Arap iş birliğinin gelişmesi için 4 önerisi ortaya koyan Li, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

İlk olarak taraflar gelişmek için birbirlerinin neye ihtiyacı olduğunu bilmeli ve politik iklim yaratmalı.

Taraflar, gelişme siyasetleri, stratejileri ve eylemlerini uyumlu hale getirmeli.

İkincisi, taraflar özellikle büyük çapta projeler olmak üzere hem hükümetlerini hem de iş birliğini çeşitli ortaklıklar için harekete geçirmeli. Üçüncü olarak, halklar arasında ikili ve kültürel diyalog ilerletilmeli, hükümet dışı iletişim güçlenmeli.

Dördüncü olaraksa iki taraf Çin-Arap İş Birliği Forumu'nun inşasına devam etmeli ve forum Çin-Arap ilişkilerinde daha iyi bir rol oynamalı.

Yani bizler laf salatası üretirken, elin oğlu atı aldı Üsküdar'ı da geçti...

Anlaşmanın bir de Arap ülkeleri konumu var ki, bu daha da beter...

Arada kime güvenip, kime güvenmeyeceğimizden söz ediyoruz ama sakalımız yok ki, bazılarını inandıralım...

 60'tan fazla helikopter modeline sahip

Orman yangınları bizi yürekten vuruyor.

Yetkililer ise her zaman suçu birilerine bağlıyorlar.

Yani hepsi pürüzsüz doğru insanlar.

Kaç kez yazdık...

Büyük kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yıllar önce dediği gibi, İstikbal göklerdedir, diye....

Örnek olarak Çin'in havacılıkta yaptığı atakları göstermiş ve Amerika'ya rakip olduğunu anlatmıştık.

Tabii ki Atatürk zamanındaki uçak fabrikalarına da...

Biz yerdeki hazır helikopterleri bile yangın için kaldırımazken, ya da 'söndürme anlaşmasını' sadece AKP'li olduğu için birileriyle yaparken, yine Çin'den söz edeyim...

Çin, kurduğu 12 adet üretim platformunda 60 fazla helikopter tasarımını üretiyor.

Çin Havacılık Endüstri Kurumu'na (Aviation Industry Corporation of China -AVIC) bağlı Helikopter Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü baş tasarımcısı Deng Jinghui, 12 Temmuz Cuma günü yapılan Beijing helikopter tasarım yarışmasının açılış töreninde, Çin'in 60'tan fazla modeli kapsayan tam 12 adet helikopter üretim platformu inşa ettiğini söyledi.

Daha ne söyleyeyim:

Biz de İstanbul'da yaptığımız ama neredeyse pahalı olduğu için geçmediği köprülerden söz ediyoruz.

DİP EKSPRES

Karakılçık buğdayının hasadı başladı

Karakılçık Buğdayının kaybolmaya yüz tutmuş olan tohumunu bulup çoğaltan ve taş değirmende öğüterek adına 'Ata Ekmeği' denen ekmeği üreten Seferihisar Belediyesi, bu senenin Karakılçık buğday hasadına başladı.

2011 Yılında Seferihisar'ın Gödence köyünde tesadüfen bulunan bir avuç Karakılçık Buğdayının serüveni, 1 dönüm tarla ile başlayarak şu anda 300 dönüm tarlaya ulaştı.

Tamamen doğal olarak Karakılçık Buğdayından elde edilen un ile Turgut ve Ulamış köylerinde yaşayan kadınların taş fırınlarda yaptığı ekmekler, Seferihisar Belediyesi tarafından işletilen bakkallarda tüketici ile buluştu.

Seferihisar Belediyesi'ne ait e-ticaret sitelerinde en çok satılan ürünlerden biri olan Ata Ekmeği ve bu ekmeğin yanına en çok yakışan, sadece Seferihisar'a özel olan Armola Peyniri Seferihisar Belediyesi tarafından düzenlenecek olan  Karakılçık ve Armola Şenliği'nde bir kez daha ilgi odağı olacak.