İZMİR EKSPRES

İzmir depreme hazırlandı

Abone Ol


İzmir Valiliği'nin koordinasyonuyla İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve kaymakamlıkların çalışmaların sürdürüldüğünü dile getiren Aydın, "İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 1999'da İstanbul Teknik ve Boğaziçi Üniversitelerine hazırlattığı deprem master planını projesinde ortaya çıkarılan alt yapı sorunlarını 2009 yılında düzenlediğimiz 'Afet Riskini Azaltma Sempozyumu'nda Türkiye"nin heryerinden gelen uzmanlarla tartışarak bir bildiri yayımladık. Millet olarak deprem bölgesinde yaşamanın yollarını öğrenmemiz gerekir. En başta vatandaşlarımız kendi oturdukları yerlerin ne kadar güvenliği olduğunu tespit ettirmesi gerekir. Ayrıca kaymakamlıklar vasıtasıyla deprem sırası ve sonrası eğitimlerimize de katılarak basit hayatta kalma tedbirlerini alma bilgilerine ulaşabilirler" diye konuştu.

İzmir'in şimdiye kadar tespit edilen 8 fay hattının bulduğunu ve yerleş yerlerinin yüzde 98'inin fay hatları üzerinde olduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Fuat Barandır, İzmir ve Ege Bölgesi'nde yaşanacak bir afetin iyi yönetilmesi için 10 şiddetindeki depreme dayanıklı olan Afet Koordinasyon Merkezi'nin yapıldığını söyledi. Bu merkezden tüm arterler takip edildiğini bildiren Barandır, "Doğal afet ve krizlerde olaylara anında müdahale etmek amacıyla "Sayısal Trunk Telsiz Sistemi"ni hayata geçirdik. Büyükşehir'in 50 kilometrelik sorumluluk alanında kesintisiz ses ve veri iletişimini sağlayacak olan sistem Aliağa (Samurlu), Menderes (Akkaya), Karaburun (Akdağ), Kemalpaşa (Sıralık), Tire (Çayırlı), Bornova (Kurudağ), Karşıyaka (Yamanlar), Seferihisar (Turgut), Torbalı (Kuşçuburun), Konak (Kadifekale) ve Konak'a (Toros) kuruldu. Değirmendere Köyü Akkaya Tepesi'ndeki istasyonun enerji Hibrid Sistem (güneş enerjisi ile elektrik üretimi) ile sağlanıyor. Sistemin enerjisi güneş panelleri aracılığıyla tamamen doğadan karşılanıyor" dedi.

İzmir'in deprem sonrası yapacağı çalışmalar şöyle:
" 'Seyyar Komuta Kontrol Aracı' farklı bölgelerdeki olayların görüntülerini merkeze aktararak canlı yayın sağlayacak. Merkezde ayrıca MOBESE ile bütünleşme sağlanarak izleme sisteminin oluşturulması, İtfaiye, AKS 110 araçlarının GPS sayesinde kriz anlarında sağlıklı yönlendirilmesi konularında teknolojik altyapı kuruldu. Şehrin çeşitli noktalarına kurulan kamera sistemi; Basmane Meydanı, Üçyol Meydanı, Karabağlar Kızılçullu Meydanı, Konak Meydanı, Eşrefpaşa Meydanı, Alsancak Meydanı ve Çankaya Meydanı'ndan Toros'taki merkeze görüntü aktarıyor. Kemalpaşa, Menemen, Foça, Aliağa, Seferihisar, Urla, Torbalı, Bayındır, Tire, Selçuk ilçelerine toplam 16 kombi ambulans verildi, teknik malzeme desteği sağlandı. AKS 110 ekipleri, yüksek teknolojiye sahip donanımlı araç gereç ve elemanlarıyla, ihtiyaç duyulacak durumlara her an hazır durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi, büyük araçların ulaşamadığı dar sokaklardaki yangın ve felaketlere anında müdahale edebilmek amacıyla özel ekipler oluşturdu. Bu ekipler, 5 adet küçük şaseli Land Rover, iki motorsiklet ve 3 ATV (4 tekerlekli motosiklet) ile donatıldı."