İzmir Büyükşehir Belediyesi, yağışların ardından dereler ve yağmur sularıyla İzmir Körfezi’ne taşınan atıkları temizlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Karataş sahilinde deniz süpürge gemileri, amfibi araçlar ve kara ekipleri eş zamanlı görev yapıyor. Belediye ekiplerinin çalışmaları sonucunda Körfez’den yılda ortalama 1.500 ton atık çıkarılıyor.
Körfez’de yağmur sonrası yüzey temizliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Deniz Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri, yağmur sularıyla sürüklenerek Körfez’de biriken evsel ve doğal atıkları topluyor. Çalışmalar, deniz ekosistemini tehdit eden kirliliğin azaltılmasını hedefliyor.

Sokakta başlayan kirlilik denizde son buluyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz Koruma Şube Müdürlüğü Bölge Sorumlusu Saygın Yörük, deniz kirliliğinin yalnızca kıyılara bırakılan çöplerden kaynaklanmadığını belirtti. Yörük, denize kıyısı olmayan bölgelerdeki atıkların da rüzgâr, yağmur ve sel sularıyla denize taşınabildiğine dikkat çekti.
Yörük, derelerde ve sulak alanlarda görülen atıkların da denize ulaştığını belirterek ekiplerin haftanın 7 günü çalıştığını söyledi.
Temizlik denizden ve karadan yürütülüyor
Karataş sahilindeki çalışmalara ilişkin bilgi veren Yörük, kara ekiplerinin günlük temizlik yaptığını, deniz süpürge gemilerinin de her gün Körfez’de görev aldığını anlattı.
Gemilerin yanaşamadığı ve kepçelerin ulaşamadığı noktalarda amfibi araçlardan yararlanılıyor. Böylece kıyıda, deniz yüzeyinde ve erişimi güç alanlarda biriken atıklar toplanıyor.
Körfez’den yılda ortalama 1.500 ton atık çıkarılıyor
Körfez’den çıkarılan atık miktarının önemli bir seviyede olduğunu belirten Yörük, yılda ortalama 1.500 ton atık toplandığını ifade etti. Yörük, bu atıkların büyük bölümünü evsel atıkların oluşturduğunu söyledi.
Denize ulaşan atıkların yalnızca görüntü kirliliğine yol açmadığını, deniz ekosistemini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Yörük, temizlik çalışmalarının yanı sıra kirliliğin kaynağında önlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Temizlemenin en güzel yolu hiç kirletmemek”
Deniz kirliliğinin su kaynaklarını ve deniz ekosistemini etkilediğini belirten Yörük, çevrenin korunmasının ortak sorumluluk olduğunu söyledi.
Yörük, tatlı su kaynaklarının, içme suyunun ve denizlerin korunması için yalnızca kıyılarda değil, günlük yaşamın sürdüğü her alanda çevrenin temiz tutulması gerektiğini ifade etti.
İçerik notu: Yılda 1.500 ton ifadesi, belediyenin açıklamasında Körfez’den çıkarılan atık miktarı olarak aktarılıyor. Bu rakam, dere yataklarından çıkarılan malzeme veya Körfez dip taramasında çıkarılan çamur miktarıyla karıştırılmamalı.




