İflas, arka arkaya zarar etme, sermayenin önemli kısmının kaybı, sözleşmede yer alan sürenin dolması, ortakların isteği gibi nedenlerle gerçekleşen tasfiye işlemi İzmir’deki bazı özel sağlık kuruluşlarının son çaresi oldu. Ticaret Sicil Gazetesi verilerine göre de sadece İzmir’de 11 özel sağlık kuruluşu tasfiyesini açıkladı. Bu durumu değerlendiren Ege Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Opt. Dr. Ruşen Aydın, bu kapanmaların büyük çoğunluğunun olağandışı nedenlerle olduğuna işaret etti. Uzun süredir zor bir dönemden geçtiklerini söyleyen Aydın, “Bu beklediğimiz bir sonuçtu. Uzun zamandır bununla ilgili sürekli uyarı yapıyoruz” dedi.

BİR ÇOĞU RUHSATINI BÜYÜK BİR HASTANEYE SATTI

Aydın, özellikle özel sağlık sektörü yelpazesindeki küçük ölçekli ayakta teşhis ve tedavi merkezleri olarak bilinen tıp merkezlerinin mevzuattaki sorunlardan dolayı güçlük yaşadığını belirterek, "Bu durumda tıp merkezleri ya kendini kapatacak ya da yataklı kurum haline gelmek için büyüme yollarını arayacaktı. Şu anda birçoğu ruhsatını büyük bir hastaneye satmış durumda. Bu yasal olarak mümkün ve teşvik eden bir uygulama var" dedi.

KÜÇÜKLERİ İKİNCİ PLANA ATAN ANLAYIŞ

Aydın, bu kuruluşların fark ücretlerindeki kısıtlılıktan dolayı maliyetleri çıkaramadıklarını anlatırken, şunları söyledi:

"Son 7 yıl içinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yaptığı anlaşmalarda hizmetlere zam yapmamış olması da bizleri çok etkiledi. 7 yıl önceki fiyatlarla hizmet vermek artan maliyetlere rağmen zararı kaçınılmaz hale getiriyor. Burada özel hastaneleri kayıran ama bunun yanında ayakta teşhis ve tedavi merkezi dediğimiz küçük ölçekli işletmeleri ikinci plana atan bir anlayış var” diye konuştu. Aydın, “Çözüm için SGK’nın 7 yıldır yapmadığı zamları yeniden yapmasını istiyoruz. Sağlıkta uygulama talimatı ile artan girdi maliyetlerini bu şekilde karşılayabiliriz."

Editör: Haber Merkezi