İskender Dörtoluklar- İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı toplantısının üçüncü birleşimi, CHP Grubu'nun grup toplantısı sebebiyle 40 dakika geç başladı. Meclis'e Aziz Kocaoğlu'nun yerine Başkan Vekili Adnan Akyarlı başkanlık etti. Geç başlayan toplantıya Ak Partili Meclis Üyeleri  katılmayarak tepkilerini göstredi. Ancak Başkan Akyarlı,  Meclis'i açtığını belirterek , başkanlık makamınca gündeme eklenen önergelerin görüşülmesine geçti. Bu sırada salonda bulunan tek Ak Partili olan Ak Parti Grup Sözcüsü Kerem Ali Sürekli, Meclis'in yeter sayısının olmadığı gerekçesiyle birleşimin   açılamayacağını ifade etti. Bu ifade üzerine Başkan Vekili Akyarlı birleşime ara verdi. Aranın ardından Ak Parti Grubu'nun da salona gelmesi üzerine Başkan Vekili Akyarlı ismen yoklama yaptırdı. Yoklamanın ardından 72 kişinin bulunduğu salonda Meclis açıldı ve çalışmalarına devam etti. 

"CHP zafiyet içerisinde"

Meclis'in ilk oturumunun ardından verilen arada, Ak Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar,  bir basın açıklaması yaparak salona katılmama sebeplerini aktardı. Çakar, " İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin bir türlü toplanamadığını hep birlikte gördük.  İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, hepimizin bildiği gibi  128 meclis üyesinden oluşmaktadır. Bu 128 meclis üyesinin, 23 üyesi Ak Parti, 2 üyesi MHP ve 103 üyesi de CHP Grubu'na ait meclis üyeleridir. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin toplantı yeter sayısı 65 kişidir. Malesef 103 meclis üyesi bulunan CHP, İzmir'e hizmet vermekle görevli olan  İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin toplantı yeter sayısı olan 65 kişiyi bile sağlayamamıştır. Bu noktada CHP'nin,  büyük bir zafiyet içerisinde olduğu bir kez daha gözlemlemiş bulunuyoruz" açıklamasında bulundu.

"İzmir'de projeler yürümüyor"

Meclis'in bu kadar geç toplanmasını ve açılış için gerekli  yeter sayısının bulunmamasını eleştiren Çakar, sorumlu olarak CHP'yi gösterdi. Çakar," İzmir'de projeler yürümüyor. İzmir'de yatırımlar tamamlanmıyor, tamamlanamıyor. Bunları bir kenara bıraktık, normal rutin kararları alacak ve İzmir'de yatırımların önünü açacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin karar organı olan Büyükşehir Meclisi'ni toplama görevi  CHP'nin olmasına rağmen malesef burada  da bir kere daha gördüğümüz gibi büyük bir zafiyet içerisinde olan bir yönetimi hep birlikte izliyoruz. Yatırımları bir taraftan beklerken, başlanan yatırımlar yıllarca bitirilemezken, bir taraftan da şimdi Büyükşehir Meclisi'nin çalıştırılamaz hale getirildiğini gözlerimizle görmüş bulunuyoruz. Biz Ak Parti Grubu olarak, CHP'nin düştüğü bu aciz durumu İzmirli kamuoyunun gündemine taşımak için bugün burada toplandık. Ancak İzmir'in önemli konularının görüşüleceği bugünkü oturumda çoğunluğu sağlamak görevimiz olmadığı halde Meclis'in toplantısına katkı verebilmek adına oturuma katılacağımızı belirtmek istiyorum.  Bu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin tarihine CHP'nin beceriksizliği olarak geçecektir diye düşünüyorum.

"Ak Parti ve MHP Grubu yok sayılmıştır"

Meclis yeter sayısının sağlanmaması eyleminin önceden hesaplanarak mı yoksa anlık bir eylem olarak mı geliştiği sorusunu yanıtlayan Çakar," Meclis'in normalde saat 18:00'de başlaması gerekirken ve Meclis gündeminin de en az 2-3 saat önceden belirlenmiş olması gerekirken toplantı saati olan 18:00' e 5 kala Meclis gündemi oluşturulmuştur.  18:00'de başlaması gereken Meclis, CHP'nin kendi içerisindeki parçalı yapıdan ve hizipleşmeden kaynaklı olarak saat 18:40'a kadar uzamış ve bir türlü açılış yapılamamıştır. Diğer iki grubun Ak Parti ve MHP'nin yok sayılarak 40 dakika Meclis'in geç açılmasına tepki olarak ilk açılışta Meclis'te bulunmadık.   Ama dediğim gibi bugün toplantıda İzmir için alınacak çok önemli kararların sekteye uğramaması için grup olarak toplantıya katılacağız " İfadesini kullandı. 
Editör: Haber Merkezi