Gülçin Karaegemen- Alaşehir'de Türkerler Şirketler Grubu'na ruhsatlı bir jeotermal kaynak arama sahasında, Alhan Köyü yakınında yapılmakta olan bir derin sondaj kuyusunun denetiminden çıkması ve yöredeki bir çok yerden sıcak su, buhar, gaz ve çamur püskürmeye başlamasından bu yana neredeyse 3 hafta geçti ve sorun hala devam ediyor. Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesini isteyen TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, püskürmelerle oluşan kraterlerin yerlerinin değiştiğini ama sayısının ve püsküren akışkanların miktarının azalmadığını ifade etti. Jeotermal sondajdan üç haftadır çıkan  sıcak su, buhar, gaz ve çamurun, bölgeye ciddi bir kirlilik vereceğini belirterek, "Bu olumsuz süreç denetimsiz biçimde sürüyor. Yerde çatlaklar açılıyor ve yayılıyor. Yeni yerlerde yeni püskürmeler oluyor. Çevreye yüksek tuzluluklu, ağır metal yüklü ve çevre için ağır bir kirlilik yükü getiren sıcak sular yayılıyor. Bunlar bugün, sözde denetim altında Alaşehir Çayı'na yönlendiriliyor. Ancak, yüzeyden boşalanın çok daha fazlası yeraltından yeraltısuyu akiferlerine karışıyor ve giderek yayılmakta olan önemli bir yeraltı suyu kirlenmesi oluşuyor" dedi.

'Kuş ölümleri başladı'

Yüzey ve yeraltı sularının kalitesi aciliyetle belirlenmeli ve kalitesindeki bozulmalar, değişimler takibe alınmalıdır diyen Murathan, püsküren akışkanın bir bölümünün karbondioksit gazı olduğunu, bu gazın kokusuz ve havadan daha ağır bir gaz olduğunu söyleyerek, "Bu gaz rüzgarsız anlarda çukur yerlerde birikiyor. Durum insan ve çevre sağlığı için çok tehlikeli. Böylesi bir ortamda oturan ya da yatan bir kişi hiçbir şey fark edemeden ölür. Nitekim yörede kuş ölüleri görülmeye başlandı. Bütün bunlara neden olan yatırımcılar ise taşıdıkları makine ve donanımlarıyla yeni bir yerde yeni bir kuyu yapımına hazırlanıyor. Yaratılan durum düzeltilmeden yeni bir kuyu yapımına izin verilmemelidir" diye konuştu.

Durumun artık denetimden çıktığını ve çok geniş bir alandaki su kalitesi ve tarımsal üretim için zararlı olmaya başladığı belirten Murathan, bu sorunun çözümünün gecikmesinin hem Gediz Havzası'nda giderilmez zararlar vereceğini hem de çok sayıda Jeoloji Mühendisi'nin görev yapmakta olduğu jeotermal sektörünün yok yere töhmet altında bırakılacağını anlattı. Murathan konuşmasına şöyle devam etti: "Temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağımızın gelişmesinde yurt çapında bir duraklamaya neden olur. Bunun için hemen tedbir alınmalıdır"