Aliağa'da her yağmur sonrası kentin büyük bölümünü etkileyen su baskını sorunu İZSU ve Aliağa Belediyesi'nin yürüttüğü çalışmalarla ortadan kalktı. Değirmendere Islah Projesi kapsamında süren çalışmalar, suyu geciktirmek amacıyla tersip bendi yapılmasıyla tamamlandı.
İZSU, Aliağa ilçe merkezinden geçen olan Değirmendere Deresi ve yan kollarında yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda dere ıslahı gerçekleştirdi. Proje kapsamında bir tersip bendi yapıldı. İZSU ve Aliağa Belediyesi'nin koordinasyonunda tamamlanan projenin, Aliağa'nın önemli bir altyapı sorununu çözdüğünü ifade eden Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, "Bu proje ile kentimizde su baskını riski tamamen ortadan kalktı" dedi.

Aliağa'da her yağmur sonrası kent merkezinin önemli bir bölümü Değirmendere'den gelen su baskını ve sele maruz kalıyordu. İZSU ve Aliağa Belediyesi, geçtiğimiz yıl Samurlu Köyü bölgesinden doğan ve kent merkezindeki Avcı Ramadan bölgesinden körfeze dökülen Değirmendere'nin ıslah çalışması başlattı. Projede son olarak dere üzerinde suyu geciktirmek ve kum, çakıl ve toprağın tutulması amacıyla tersip bendi inşa edildi. Yeni Mahalle bölgesinde Değirmendere üzerinde yapılan bent inşaatı tamamlanarak Değirmendere Islah Projesi sona erdi.

700 metre ızgara döşendi

Aliağa Belediyesi ve İZSU'nun birlikte yürüttüğü çalışmalar kapsamında projenin Lozan ve Mithat Paşa Caddesi altından giden 5 kilometrelik dere ıslahının 500 metresi yer altından 2500 metresi açık kanal şeklinde yapıldı. Açık kanalın etrafına 2310 metrelik korkuluk yapıldı. Derenin ıslah edilmesinin yanında yakın çevresinden olabilecek küçük taşkın ve su birikintilerini önlemek için de eski sanayi sitesi bölgesi, Petrokimya İlköğretim Okulu civarı, Tüpraş Kavşağı, İnönü Caddesi, İstiklal Caddesi 102 Evler kavşağı, Mithatpaşa caddesi bölgelerine İZSU 526 metrelik, Aliağa Belediyesi de 700 metrelik ızgara döşeyerek bölgede oluşabilecek ufak tefek su baskını riskini kökten çözdü.

"Söz vermiştik, yaptık"


Aliağa belediye Başkanı Turgut Oğuz, yıllardır her yağmur sonrası oluşan su baskınlarıyla Vatandaşı bezdiren sorunu İZSU ve Aliağa Belediyesi işbirliğinde çözdüklerini ifa ederek, "Bu dere ıslahıyla önemli bir çevre yatırımını daha gerçekleştirmiş olduk. Kış aylarında taşarak sıkıntılara neden olan, yaz aylarında koku ve sinek üreterek çevreyi rahatsız eden dere yatakları temizlenerek ıslah edilmiş oldu. Son yağmurlarda da sıkıntı yaşamadık. Aliağa'nın yaşam kalitesi yüksek, çağdaş bir kent olması yolunda bizlere her fırsatta destek olan İZSU yetkilileri ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Editör: Haber Merkezi