İzmir Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi yetkilileri, Kanser Haftası nedeniyle düzenledikleri etkinlikler kapsamında Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'ı GDO eğitimi vermek üzere davet etti. "Gıda Güvenliği ve Genetiği Değiştirilmiş Ürünler" ile ilgili araştırmaları bulunan Başkan Sındır, Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde salonu dolduran doktorlara 2 saat süren eğitim verdi.

Türkiye'de 2004 yılında en yoğun tüketilen 5 pestisitten 2'sinin kanser yapıcı olduğunu 4'ünün ise en zehirliler arasında yer aldığını dile getiren Başkan Sındır, "Pestisit bitkisel üretimde zararlılar ve hastalık için kullanılan ilaçlardır. Tarımda çiftçi bu ilaca 'zehir' der. Bu ilaçları kullanmadan organik üretim yapılabilir. Ancak organik üretim sentetik üretimi kabul etmez. Biyolojik mücadele yöntemleriyle yapılır. Bir de iyi tarım uygulamaları dediğimiz yöntem var. Bu yöntemde kontrollü kimyasal kullanımı ve kontrollü üretim yapılır" diye konuştu.

Bunlara gülüp geçin

Tarım ürünleriyle ilgili yanlış bilgiler ve inanışların olduğunu ifade eden Sındır şu trajikomik örnekleri verdi: "Kış aylarında pazarda domateslerin hormonsuz domates denilerek satılması, ekmek fırınlarında hormonsuz ekmek adı altında satışlar, pazarda görülen her şekil bozukluğu, irilik, ikizlenme vb. özelliklerin hormonla ilişkilendirilmesi."


Yasa uygulanmıyor


Türkiye'de GDO'lu ürünlerin üzerine GDO'lu olduğuna dair açıklama yazılmasının yasal zorunluluk olduğunu ancak bu yasanın hala uygulanmadığını belirten Başkan Sındır, "Türkiye'de GDO'lu ürün ayrımı yapabilecek laboratuar yoktur. Yasal zorunluluk olmasına rağmen Türkiye'de hala GDO'lu ürün içerdiğine dair etiket uygulaması hayata geçirilmiyor. Büyük şirketler GDO'lu ürünlerle açlık sorununu ortadan kaldıracaklarını ve verim artışı sağlayacaklarını söylüyorlar. Ama GDO açlık sorununa çare değildir. Amerika'da günlük atıkların yüzde 15'i ile dünyada açlıktan ölen çocukların tamamını kurtarmak mümkündür" diye konuştu.