İlçe tarihinde önemli yeri olan iki köşkün maketlerini hazırlayan Bornova Belediyesi, Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere tanıttı. Fuar’da restorasyon çalışmaları süren Büyük Çarşı ile ilgili de bilgiler verildi

Bornova Belediyesi’nin, ilçenin tarihi yapılarını korumak amacıyla başlattığı restorasyon çalışmaları ulusal düzeyde dikkat çekti.  Bornova Belediyesi üç önemli projesi ile 18-21 Ekim 2012 tarihleri arasında Antalya EXPO Center’de düzenlenen YAPEX Restorasyon Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı’na katıldı. Fuar alanındaki 25 metrekarelik stantta, Kent Müzesi olarak düzenlenen Dramalılar Köşkü, kapsamlı biçimde elden geçirilen Atatürk Kitaplığı (Belhomme Köşkü) hazırlanan maketlerle sunuldu. Ayrıca Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Projesi de tanıtıldı. Türkiye ve Dünya’dan pek çok ziyaretçinin katıldığı Fuar’da Bornova Belediyesi’nin standına büyük ilgi gösterildi. Bornova Belediyesi’nin restorasyon projeleri ziyaretçilere ayrıntılı biçimde anlatıldı.

İlçede tarihi değerleri aslına uygun olarak yaşatmak için pek çok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Darımalılar Köşkü, Atatürk Kitaplığı ve Büyük Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Projesi de bunların arasında. Dramalılar Köşkü Bornova’nın merkezinde çok özel bir konumda bulunuyor. Türk ve Yunan kültürlerinin kaynaştığı bu köşkü müze ve kafeteryaların da olduğu bir düzenlemeyle hizmete sunacağız. Atatürk kitaplığı da kapsamlı bir restorasyondan geçerek yeniden hayat buldu. Büyük Çarşı’daki binalar sadeleşip aslına döndükten sonra Bornova’nın da İzmir’in de çekim merkezlerinden olacak” diye konuştu.

Dramalılar Köşkü

Dramalılar Köşkü Erzene Mahallesi 2 ve 3  sokak üzerinde Bornova Hükümet Konağı’nın arkasında yer almaktadır. Köşkün toplam alanı 2 bin 540 metrekaredir. 18. Yüzyılın başında yapıldığı tahmin edilen  köşk, 1920’li  yıllardan sonra mübadele sırasında İzmir’e gelmiş  Dramalılar ailesi tarafından Yunanlı bir aileden alınmıştır.

Atatürk Kitaplığı (Belhomme Köşkü)

1888 yılında Aliberti Evi’ni de inşa eden İngiliz Mimar Wolf tarafından yapıldı. Ön cephede yer alan iyon başlıklara sahip sütunların ve merdivenlerin özellikleri itibariyle eklektik bir anlayışa sahip olan köşk sade görünümlü arka cephesiyle 19. Yüzyıl sonu ve 20. Yüzyıl başı İtalyan sivil mimarisinden de izler taşımaktadır. Köşk, Paris’te Unesco’dan emekli olan evin son sahibi Madam Helene Armand’ın büyükbabası tarafından satın alındı. Daha sonra Armand’ın annesinin Belhomme ailesinden olması nedeniyle ‘Belhomme Köşkü olarak da anıldı.

Büyük Çarşı


Tarihi 1000 yıl öncesine kadar uzandığı bilinen ve Selçuklu döneminden izler taşıyan Büyük Çarşı, aslına uygun olarak restore ediliyor. Bornova Belediyesi Büyük Çarşı’daki binalara zaman içinde yapılan eklentileri kaldırıp orjinaline uygun olarak yeniden düzenliyor.