Mahkeme heyeti, İZBAN tanıtım filmi ihalesiyle ilgili uzmanlığı olmadığı için rapor veremeyen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi yerine bu kez dosyayı aynı üniversitenin İletişim Fakültesi’nden 3, Reklamcılar Derneği’nden iki uzmanın yeralacağı karma bir heyete gönderilmesine karar vererek duruşmayı 28 Kasım’a erteledi.

CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Alattin Yüksel, Hülya Güven ve Oğuz Oyan’ın dinleyici olarak yeraldığı duruşmaya sanıklardan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 40’a yakın belediye bürokratı ve çalışanı katıldı. CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da adliyeye geldi, ancak duruşmaya girmedi.

Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı, İZBAN tanıtım filmi ihalesiyle ilgili Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden İZBAN filmiyle ilgili rapor veremedikleri yanıtının geldiğini açıkladı. Üniversitenin bir İletişim Fakültesi Medya ve Kitle İletişim bölümünün rapor verebileceğinin iletildiğini dile getirdi. Mahkeme Başkanı Kargılı, sanıkların talep dilekçelerini aldı. Buna göre, Genel Sekreter Pervin Şenel Genç, Çankaya katlı otopark ihalesinde kamu zararı olup oluşmadığı, kendisinin kamu zararı oluşmasına etkisi olup olmadığıyla ilgili bilirkişi rapor hazırlanmasını talep etti. Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, yine katlı otopark ihalesiyle ilgili ses kaydı çözümlerinin yeniden incelenmesi ve ilişkin kamu zararı olup olmadığına yönelik bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti.

Emekli Protokol Şube Müdürü Mehmet Örs ise bir protokol şube müdürünün 'Olur' verirken Belediye Başkan’ın talimatlarını yerine getirmek zorunda olup olmadığının İçişleri Bakanlığı Mahalli İşler Genel Müdürlüğü’ne sorulmasını istedi. Ayrıca, öğretmenlere dağıtılan şal alımlarıyla ilgili de bilirkişi raporu hazırlanması istendi.

Öte yandan ihbarcı Cem Cevahir Kiraz, mahkemeye verdiği dilekçeyle, her şeyi anlatamadığını, bir daha dinlenmesini istedi.

SAVCI ÖNCEKİ DURUŞMAYI UNUTTU


Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı, Savcı’ya taleplerle ilgili görüşlerini sordu. Savcı, Kiraz’ın yalnız olarak dinlenmesini istedi. Ayrıca, sanıklarla ilgili Adli Kontrol ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. Ancak, bu talep hem Mahkeme Başkanı hem de sanıklarda şaşkınlık yarattı. Mahkeme Başkanı Cahit Kargılı, adli kontrol önlemlerinin bir önceki duruşmada kaldırıldığını savcıya hatırlattı.

AVUKATLAR KARŞI ÇIKTI

Sanık avukatları müşteki Cem Kiraz’ın yeniden dinlenmesine karşı çıktı. Kocaoğlu’nun avukatı Ercan Demir, Kiraz’ın anlatacaklarının müvekkilinin dosyası ve davayla ilgisi olmadığını söyledi. Bir başka avukat ise Kiraz’ın Savcı tarafından yalnız dinlenmesinin talebine karşı çıkarak, "Davaya gizli tanık gölgesi düşmesin. Dinlenecekse avukatlarda bulunsun" dedi.

TALEPLERE RET


Mahkeme Başkanı Kargılı duruşmaya 10 dakika ara verdikten sonra kararı açıkladı. Kargılı, hem sanıkların hem de müşteki Cem Kiraz’ın taleplerini reddetti. Bu konulardaki yeni raporların dosyaya katkı sağlamayacağını söyledi. Kiraz’ın suçlamalarıyla ilgili anlattıklarının mahkemece yeterli görüldüğünü belirten Kargılı, yeniden dinlenmesine gerek olmadığı kararına vardıklarını belirtti.

28 KASIM’A ERTELENDİ


Mahkeme heyeti, 90 saniyelik İZBAN tanıtım filmiyle ilgili dosyanın İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne, Mimar Sinan Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim bölümünden üç, İstanbul Rekmcılar Derneği’nden iki uzmandan bilirkişi heyeti oluşturulması için gönderilmesine karar verdi. Filmle ilgili raporu 5 kişilik heyet hazırlayacak. Kargılı, duruşmayı 28 Kasım 2013 tarihine erteledi.

ADLİYE ÇIKIŞINDA İZELMAN TEPKİSİ

Öte yandan duruşma çıkışında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğılu, "Hiçbir şey beklemiyorduk. Doksan saniyelik tanıtım filminin henüz bilirkişi raporu gelmediği için davanın erteleneceğini biliyorduk. Mahkeme 28 Kasım’a ertelendi" dedi. Bu arada İzmir’deki Gezi Parkı olaylarıyla ilgili davanın ilk duruşması için Adliye önünde bekleyen gençler önce toplu sözleşmede sorun yaşanmasından dolayı 'İZELMAN işçisi yalnız değildir' sloganı attı. Kocaoğlu, aracına binerken ise gençler 'İşçi düşmanı Aziz Kocaoğlu' diye bağırdı. Kocaoğlu, gençlere dönerek el salladı. Daha sonra Adliye’den ayrıldı.
Editör: Haber Merkezi