Dikili Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği festival kapsamında 19 Ağustos 2006 tarihinde gerçekleştirilen "Siyanür, Altın, Çevre" konulu panel baskını davasına Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven Belediye Meclis Üyeleri, EGEÇEP, Yeşil ve Sol Gelecek Partisi, ÇYD temsilcileri ve vatandaşlar da destek verdi.

Şirket organize etti

Dava çıkışında basına açıklama yapan sanık vekillerinden Av.Arif Ali Cangı; "Bu davada mahkemenin araştıracağı başka bir husus kalmış değil. Ancak biz davanın başından beri panel baskınının şirket tarafından organize edilen bir iş olduğunu biliyoruz. Bunu kanıtlamak için çabalıyoruz. Bu kapsamda özellikle 19 Ağustos 2006 tarihinde Ovacık Altın Madeninde çalışanların puantaj belgesinin gönderilmesini istedik. Bu sonuçlarla baskını şirketin organize ettiği bir durum ortaya çıkacak" dedi.

Mücadeleye devam

Duruşmaya 162 gündür bulunduğu İsveç’ten dönen Dikili eski Belediye Başkanı Osman Özgüven’de katıldı. Yıllardır özellikle altın madenleri, termik santraller gibi çevre sorunlarına gösterdiği duyarlılık ile tanınan, halka 13 ton suyun ücretsiz dağıtılması gibi uyguladığı belediyecilik politikaları nedeniyle başı sık sık merkezi hükümetle derde giren Özgüven’in, birkaç gün önce geldiği yurtdışından ayağının tozu ile panel baskını davasına da katılması dikkat çekti. Herhangi bir kamu zararı ya da usulsüzlük tespit edilmemesine rağmen “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasından ceza alan Özgüven ve belediye çalışanlarına verilen bu ceza, hukuki olmaktan çok siyasi bir karar olarak nitelendirilmişti. Altın Madeni’nde 4 yıl üç ay genel müdür yardımcısı Hayri Öğüt’ün korumalığını yapan Ersan Var da itiraflarında 'madene karşı mücadelesi' nedeniyle Osman Özgüven’in hedef seçildiğini, açılan davalarda altın madeninin parmağı olduğunu ileri sürmüştü.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ise yaptığı açıklamada; "Biz bu davanın müdavimlerindeniz. Altın Madencilerinin panele yaptıkları baskın yedi yıldır devam ediyor. Çevre yıkımı yapanlarla, halkın sağlığıyla oynayanlarla, siyanürle altın çıkaranlarla, termik santralleri kuranlarla mücadelemizi sürdüreceğiz. Hiç bir zaman peşlerini bırakmayacağız" dedi.

Dava taraf vekillerinin talepleri doğrultusunda tevs-i tahkikata ilişkin ve esas hakkındaki beyanların sunulmaları ve 2006 yılı Ağustos ayına ait Koza Altın Madeni İşletmesinde çalışan işçilerin günlük puantaj listelerinin gönderilmesi istemiyle 5 Temmuz Cuma gününe ertelendi.

Neler olmuştu?

Dikili Belediyesi’nin festivali kapsamında, “Siyanür altın çevre” konulu bir söyleşi düzenlenmişti. Söyleşinin yapılacağı çay bahçesine sopalarla gelen Koza Altın Şirketi çalışanlarının panelistlere sataşmasının ardından arbede çıkmıştı. Belediye zabıtasının sopaları alandan çıkarma girişimi üzerine sandalyeler, masalar havada uçuşurken, her şeye rağmen yapılan panelin sonunda Ovacık Altın Madeninden getirilen maden çalışanlarının da karıştığı olaylar büyümüştü. Polis olayları havaya açtığı ateşle önleyebilirken, bazı maden çalışanları da gözaltına almıştı. Olayların ardından çok sayıda kişi hakkında dava açılırken, olaylara müdahale eden polis memurlarının altıncı şirketin girişimleri sonrası başka yerlere sürüldüğü iddiaları basına yansımıştı.
Editör: Haber Merkezi