Yavru foklar, İzmir Büyükşehir Belediyesi uzman veteriner hekimlerinden Avni Gök tarafından geliştirilen dünyada ilk kez uygulanan beslenme yöntemi ile sağlıklarına kavuştu.

Uzmanlar bu olayın, Didim sahilinde yaralı bulunduktan sonra tedavi edilerek Gökova'da yeniden denize bırakılan Badem adlı Akdeniz fokundan sonra Türkiye'deki ikinci yavru fok rehabilitasyonu olduğunu bildirdi. Vatandaşlar tarafından biri Mersin diğeri de Antalya'da bulunarak Sahil Güvenlik ve Jandarma'ya teslim edilen 10-15 günlük iki yavru; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça Belediyesi, Çevre Bakanlığı ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD-AFAC) Akdeniz Fokları Araştırma Gurubu işbirliği ile İzmir Foça'da çalışmalarını sürdüren Akdeniz Foku Rehabilatasyon Merkezi'nde bakıma alındı. 18 Aralık'ta bulunan yavru foklar Antalya ve Mersin'e giden İzmir Büyükşehir Belediyesi Uzman Veteriner Hekimi Avni Gök tarafından rehabilitasyon için İzmir'e getirildi. Foça'ya geldiklerinde 15-16 kilo civarında olan fokların ağırlığı 50 gündür uygulanan özel yöntem sayesinde 30 kilogramın üzerine çıktı. Foklar konusunda Türkiye'deki tek uzman veteriner olan Gök, henüz çok küçük oldukları için bağışıklıkları iyi gelişmeyen foklar için rehabilitasyon merkezindeki özel bölümde günde 5 kez dezenfeksiyon işlemi yapılarak hijyenik bir ortam sağlandığını açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu da, dünyada nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinde yer alan sevimli Akdeniz foklarını yaşama tutunduran rehabilitasyon çalışmalarını yerinde gördü. Veteriner Hekim Avni Gök'ten çalışmalar ve fokların durumu hakkında bilgi alan Kocaoğlu, bir süre sevimli hayvanların beslenmelerini izledi. Başkan Kocaoğlu'na Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ da eşlik etti.


MART AYINDA DOĞAYA BIRAKILACAKLAR

Şu an uygulanan özel yöntemle beslenen yavru fokların önümüzdeki hafta canlı beslenmeye geçmelerinin beklendiğini söyleyen Uzman Veteriner Gök, Mart ayı ortalarında yavru fokların doğaya salınacak duruma geleceğini belirtti. Akdeniz foklarının dünyada ciddi tehlike altında olan 12 memeli türünden bir tanesi olduğunu anlatan Gök, şu bilgileri verdi: "Nesli tükenmekte olan canlılar sınıfında yer alıyor. Tüm dünyada 400-500 tane olduğu tahmin ediliyor. Türkiye ve Yunanistan kıyılarında yaşıyorlar. İzmir'deki yavrular, ülkemizdeki ikinci rehabilitasyon deneyimimiz. Şu an oldukça iyi gidiyorlar. İlk geldiklerinde 15-16 kilogram civarındaydılar. 3-4 gündür aç olduklarını tahmin ediyorduk. Annelerini kaybetmişlerdi. Eğer almasaydık ölebilirlerdi."

Türkiye'nin tek fok rehabilitasyon merkezi İzmir'de bulunduğu için fokları buraya getirdiklerini anlatan Gök, sözlerini şöyle tamamladı: "Şimdi 30 kilo üzerine çıktılar. Tüm dünyada zorla besleme (Force feeding) yöntemi uygulanırken, biz farklı şeyler düşünerek kendi kendilerine beslenebileceklerini düşündük ve farklı yöntem denedik. Biberon denedik olmadı. Kendilerinin mamayı farklı şekillerde alması için 'fantom' denilen anneye benzer uygulamalar yaptık onu da almadılar. En son kabın içinden kendilerinin yavaş yavaş emdiklerini fark ettim. Dünyada bir ilk olarak kapta beslemeyi öğrettik. Canlı yem beslemesi bu hafta içinde başlayacak. Bu aşamadan sonra artık insanı hiç görmeyecekler, doğal ortama hazırlanmış olacaklar. Bir ay sonra da, tahminimiz Mart'ın ilk yarısında doğaya serbest bırakılacaklar. Bu olay İzmir Büyükşehir Belediyesi adına, su altı araştırmaları adına ve Türkiye adına gurur kaynağı. Çünkü sağlıklı bir şekilde büyüyor ve gelişiyorlar. Nadir olan bu canlıları kurtardığımız için
çok mutluyuz."
Editör: Haber Merkezi