İzmir Körfezi'ne akan Gediz Nehri’ndeki kirlilik kaynaklarını tespit etmek için “Temiz Gediz Temiz Körfez” sloganıyla çıktığı 4 günlük havza gezisi boyunca Gediz’in 401 kilometrelik yatağında incelemelerde bulanan Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, gezi sonrası hazırladıkları 12 maddelik kurtuluş reçetesi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Başkan Tunç Soyer, son olarak Gediz Nehri’nin Alaşehir Çayı üzerinden kirlenmesinin önüne geçmek için Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü’ne yazı yazarak işbirliği çağrısında bulundu. Başkan Soyer, Ege Belediyeler Birliği ve MASKİ işbirliği ile bölgeye paket arıtma tesisleri kurabileceklerini bildirdi. Yine Başkan Soyer’in talimatı ile harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, nehirdeki kirliliğin boyutlarını tespit etmek ve güncel verileri elde etmek için kritik 12 noktadan numune aldı.

Pek çok parametreye bakıldı


Alınan numuneler laboratuvarda “Yerüstü Su Kalitesi Yönetmeliği” çerçevesinde analiz edildi. Birçok parametrenin yanı sıra su kirliliğini gösteren iletkenlik, KOİ (Kimyasal Oksijen İhtiyacı), BOİ (Biyolojik Oksijen İhtiyacı), azot, fosfor, sülfür ve yağ-gress değerlerine de bakıldı. Numune alının 12 kritik noktanın 9’unda su kalitesinin pek çok parametre için en alt kalitedeki su niteliğinde olduğu görüldü. Bu 9 nokta arasında Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi çıkışı, Akhisar Zeytin Organize Sanayi Bölgesi sonrası, Akhisar Kayalıköy Köprüsü, Salihli Yılmaz ve Taytan Köprüsü, Alaşehir Mezbaha sonrası, Kula Atık Transfer İstasyonu yakını, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Beylerhan Köyü, Güneli Köyü, Gediz Atık Su Arıtma Tesisi (Fırdan Köyü) öncesi ve sonrası yer alıyor.

Evsel ve endüstriyel atıklar kirletmeye devam ediyor


Yapılan gözlemler ve analiz sonuçları Gediz Nehri’ndeki kirliliğin ana sebeplerinin Gediz Nehri ve kollarına yapılan evsel ve endüstriyel atık su deşarjları, hayvancılık faaliyetleri ve katı atık sızıntı suları olduğunu ortaya koyuyor. Arıtılmadan yapılan evsel ve endüstriyel atık su deşarjlarının su kalitesinde yarattığı etkiler net olarak görülüyor. Yine Turgutlu, Alaşehir, Salihli, Sarıgöl, Ahmetli yerleşimlerinden kaynaklı kanalizasyon atıkları sızıntı suları, Salihli Alaşehir, Sarıgöl ovalarında yapılan tarımsal faaliyetlerin Alaşehir Çayı’nı kirlettiği ve Salihli bölgesindeki istasyonlarda su kalitesinin en alt kalitedeki su sınıfında olduğu da analiz sonuçlarında ortaya çıkıyor. Alaşehir’in alt havzasında bulunan Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtılmamış evsel ve endüstriyel nitelikli atık sularının Nif Çayı’na ulaşması da kirliliğin diğer kaynaklarından biri olarak yer alıyor.  

Soyer, “Elimizden geleni yapacağız”


Gediz Nehri’nin kurtarılması ve Körfez’de yaşanan iyileşme sürecinin devamı için yoğun çaba harcadıklarını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bir yandan yağmur suyu ayrıştırma kanalları yapıyoruz bir yandan körfezin yüzülebilir hale gelmesi için birçok çalışmayı yürütüyoruz. Ama Gediz'in denize döküldüğü noktada kirliliği kesemezsek temiz Körfez mümkün değil. Gediz’in kurtuluşu için hazırladığımız 12 maddelik kurtuluş reçetesi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için yaptığımız inceleme gezisinin ardından kritik noktalardan aldığımız numune sonuçları da kirliliğin boyutlarını gözler önüne serdi. Bu analiz sonuçlarının rehberliğinde Gediz’in kirlilikten kurtarılması için ilgili bakanlıklar, belediyeler, kurum ve kuruluşlar ile birlikte el birliği ile çalışmalıyız. Yine Alaşehir Çayı üzerinden Gediz Nehri’nin dolayısıyla Gediz Havzası’nda bulunan su kaynaklarının ve Ege Denizi’nin kirlenmesinin önüne geçmek için her türlü işbirliği ve desteği vermeye hazırız. İhtiyaç duyulan paket arıtma tesislerinin kurulması konusunda Ege Belediyeler Birliği olarak Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ile işbirliğine hazırız. Gediz’in kurtuluşu için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Belediyeler Birliği olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Başkan Soyer Gediz Nehri’nin geçtiği yerlerde inceleme yapmıştı


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 14 Temmuz Çarşamba günü başlayan ve dört gün süren havza turu kapsamında Gediz Nehri'nin doğduğu Murat Dağı'ndaki Karapınar Şelalesi'ni ziyaret etmiş, daha sonra 401 kilometrelik hatta 1800 kilometre kat ederek, adım adım kirliliğin kaynağını yerinde incelemişti. Başkan Soyer, Gediz Nehri'nin doğduğu Murat Dağı'ndan başladığı havza turunu, Tuzçullu'dan tekneyle geldiği, nehrin İzmir'e döküldüğü Foça eski Gediz yatağında sonlandırmıştı. Başkan Soyer, havza gezisinin ardından, Gölmarmara Gölü’ne hayat vermek için ilk adımı atmış, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazarak göle bu yıl içinde bir milyon metreküp su vermek için başvuru yapmış, ancak başvuru reddedilmişti. Gediz’i kirleten kaynaklara dikkat çekmek ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı, Uşak, Manisa ve Kütahya Valilikleri ile İl Özel idareleri, belediye başkanlıkları ve kirliliğe neden olan kurumlara yazı gönderen Başkan Soyer ayrıca Gediz Nehri’nin kaynağı olan Murat Dağı ile çevresinin korunması ve Milli Park ilan edilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunmuştu.