Foça Balıkçı Barınağında düzenlenen törene İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Galip Akhan, Foça Belediye Başkan Vekili Osman Yurtseven,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. İbrahim Kocabaş, Prof.Dr.İbrahim Attila Acar, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Salih Okur,  Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Sabuncular, daire başkanları, akademik ve idari personel katıldı.

İKÇÜ'nün yakaladığı ivmeye ivme katacak

İKÇÜ Rektörü Prof.Dr.Galip Akhan, üniversitenin sahaya inmesi için bu geminin büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Rektör Prof.Dr.Akhan, "İzmir'e ve çevresine sonrasında ülkemize insanlığın refahı için çalışmaya hızla devam ediyoruz. Bakanlığımızın bize devrettiği gemiyle Foça'ya ilk girişimizi yapmış, denizlerle buluşmuş oluyoruz. Öğrencilerimiz denizlerle buluşarak güzel bir pratik yapma fırsatına kavuşacaklar. İKÇÜ'nün yakaladığı ivmeye ivme katacak. Araştırma boyutunda ise su ürünleri yetiştiricilerinin çevreye verdiği zararlar konusunda da veri toplama imkânımız olacak. Eğer bir zarar varsa da nasıl talafi ederizin çalışmalarını yapacağız. Çevre bilincinin de katkısıyla balık üreticilerinin çevreyle olan sıkıntılarını yakından izleyeceğiz. Körfezimizi koruyacağız. Bakanlığımıza teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

Sağlık için balık yiyin


3  tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin su ürünlerine ihtiyacı olduğuna işaret eden Rektör Prof.Dr.Akhan,"Su ürünleri tüketilmesi sağlık açısından da çok önemli. Bir sağlıkçı, bir Nörolog Hekim olarak vurgulamak isterim ki; koruyucu sağlık açısından su ürünlerinin tüketimi son derece önemlidir. Bu zenginliğimizin kıymetini bilelim" dedi.

Katip Çelebi'nin yolundayız


Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay da İzmir'in en yeni üniversitesi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin Su Ürünleri Fakültesi olarak, sektörde aranan su ürünleri mühendisleri yetiştirmek, uluslararası kalitede araştırmalar yapmak ve ülkenin su ürünü kaynaklarının sürdürülebilir kullanılabilmesi için destek olmayı amaçladıklarını söyledi.

Tuhfetü'l Kibar fi Esfari'l Bihar eserini sunarak denizcilere tavsiyelerde bulunan ve üniversiteye  ismini veren ünlü Türk Bilimadamı Katip Çelebi'nin yolundan ilerlediklerini vurgulayan  Prof. Dr.Tekinay,"Tam uzmanlık tam istihdam sloganıyla yola çıkan fakültemiz eğitimimizin önemli bir enstrümanı olan araştırma teknemize bu kadar çabuk sahip olmak bizleri çok mutlu etmiştir" diye konuştu.

"Ülke genelinde 407 balıkçı gemisi bakanlığa başvurdu"


Ülke ekonomisi için önemli yatırım kaynağı olan su ürünlerinin potansiyelinden maksimum faydalanmak gerektiğini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, 2012 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin su ürünleri stoklarının korunması, av baskısının azaltılası ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için yayımlanan; balıkçı gemisini avcılıktan çıkartanlara yapılacak 51 nolu destekleme tebliği kapsamında ülke genelinde 407 balıkçı gemisinin bakanlığa başvurduğunu açıkladı.


İKÇÜ'nün dinamik yapısı sektöre büyük katkı sağlayacak

İl Müdürü Ahmet Güldal, "Mart ve Nisan aylarında 86 gemi İzmir İl Müdürlüğümüz tarafından teslim alınmış, Türkiye genelinde 7 gemi üniversite ve kamu kurumlarına tahsil edilmiştir. Bunlardan biri de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesidir. Bu proje kapsamında bakanlığımıza 407 balıkçı gemisi başvurmuştur. Balıkçılarımıza 15 milyon 872 bin 600 TL'lik bir destekleme yapıldı.  Son derece yararlı ve amacına ulaşan bir proje oldu. Güzel Egemizin incisi, İzmir'in en yeni üniversitesi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nin dinamik yapısıyla bilimsel araştırmalar yaparak sektörümüze ileriye yönelik projelerle katkı sağlayacağı aşikardır" diye konuştu.

Foça'yı seçtiğiniz için çok mutluyuz


Foça Belediye Başkan Vekili Osman Yurtseven, ilçenin 3 bin yıllık tarihe sahip bir denizci kenti olduğunu hatırlatarak, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile bundan sonraki süreçte pek çok ortak proje içinde olmayı dilediklerini ifade etti. Yurtseven, "İlçemizin özel çevre koruma bölgesi olması, Akdeniz fokunun yaşam alanı olması, dolayısıyla özel bir yer olduğunu, İKÇÜ olarak varlığınızla bu özelliğe katkıda bulunduğunuzu düşünüyoruz. Foça'yı seçtiği için de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'ne teşekkür ediyoruz" dedi
Konuşmaların ardından törene katılan protokol, hep bir ağızdan 'Vira Bismillah' diyerek geminin açılış kurdelesini kesti,  gemide incelemelerde bulundu. Dalgıçların denizden Türk Bayrağı ile sürpriz şekilde çıkması büyük alkış alırken; yapılan balık ekmek ikramıyla tören son buldu.

Kimler Katıldı?

Foça Kaymakamı Abbas Yeşilkuş, Foça İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Emel Ak, Foça İlçe Milli Eğitim Müdürü Celal Yıldız, Foça Liman Başkanı Cihan Duman Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık Ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Avcılık Ve Kontrol Daire Başkanı Turgay Türkyılmaz, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yrd. Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel
İKÇÜ Akdemir Balıkçı Gemisinin teknik özellikleri:
1996 yılında inşa edilmiş, 23,8 m. tam boy uzunluğuna ve 7,5 m. ene sahip tekne üzerinde 540 beygir gücünde "Cater Pillar" marka ana motor bulunmaktadır.

Yaşam alanı olarak kaptan dairesi, toplam 6 yatak kapasiteli 3 oda, mutfak, yemekhane ve soğuk hava deposu bulunmaktadır. Teknemiz, balıkçılık ekipmanı olarak trol ve gırgır balıkçılığı donanımına sahiptir.
Teknemiz ile Liman Seferi yapılarak bağlama limanı olan Foça'dan ulusal sularımızda kuzeyde Edremit Körfezi'ne ve güneyde Kuşadası Körfezi'ne doğru 100 mile kadar alanda eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütülebilecektir.
Editör: Haber Merkezi