Gamze Geçer- Gündoğdu Meydanı'nda bir araya gelen her yaştan İzmirli zaman zaman halay çekti, zaman zamansa hep bir ağızdan şarkı söyledi.

 

24 Haziran seçim vurgusu

Türk-iş İzmir bölge temsilcisi Süleyman Yıldırım konuşmasında, baskın seçim kararının AKP ve MHP iktidarının ülkeyi daha fazla yönetemeyeceğinin göstergesi olduğuna değinerek konuşmasına şu şekilde devam etti: ‘OHAL koşullarında baskın seçimle, hile ile dikta rejimlerini kalıcı şekilde kurumsallaştırmak, toplumsal ilişkilerimizi gerici, tekçi ve faşizan politikalar temelinde dizayn etmek istiyorlar. 24 Haziran’da yapılacak seçim gelecek on yıllarımızı belirleyecek nitelikte ve önemdedir. Bu nedenle 24 Haziran’a kadar artık her günümüz 1 Mayıs’tır! Her günü 1 Mayıs ruhuyla karşılayıp, büyük bir mücadele azmiyle, moral ile kapı kapı dolaşıp faşizme niçin geçit verilmemesi gerektiğini anlatacağız.’


Yıldırım, iktidarların yıkılmadan bir gün öncesine kadar kendilerini sonsuz sandıklarını ve öyle tanıttıklarını vurgulayarak, ‘Bu şekilde barışa, özgürlüğe ve demokrasiye olan inancı zayıflatmak, umudu kırmak isterler. AKP+MHP iktidarı uzatmaları oynuyor. Yenildiklerini, sonlarının geldiğini gördükçe daha da saldırganlaşıyorlar. Saldırganlaştıkça eriyorlar. Oysa 7 Haziran’da ve referandumda açığa çıkan Hayır iradesi bu topraklarda faşizmin ömrünün çok da uzun olmayacağının somut göstergeleridir. Halklara ve kültürlere beşiklik yapmış olan bu topraklar kutuplaşmaya, milliyetçiliğe, linç kültürüne, savaş politikalarına, gericiliğe izin vermeyecektir’ dedi.


1 Mayıs kutlamalarında, en çok pankartlar ve farklı kıyafetler dikkat çekti. İşçiler, 1 Mayıs İşçi Marşı ile şarkılar söylerken, sloganlar da attı. Ellerde taşınan dövizlerle mesajlar verildi. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği üyeleri renkli ve gösterişli kıyafetlerle kortejde yer aldı. CHP'liler de 'Bıçak kemiğe dayandı' yazılı tişörtlerle alana geldi. Kutlamalara katılanlar, 'Kadınlara yönelik ayrımcı politikalara hayır', 'Hak hukuk adalet', 'Yaşasın 1 Mayıs', 'Birleşe birleşe kazanacağız' sloganları attı. 'Emek adalet ve insanca yaşamak için alanlardayız', 'İşten çıkarmalara karşı, baskılara ve sömürüye karşı 1 Mayıs'ta alanlardayız', 'Kadınız sevgi ve barıştan yanayız', 'Devlette, eşte, işte erken egemen istemiyoruz', 'Ne patron ne devlet itaat etme isyan et' pankartları taşındı.

Türk- İş'e bağlı sendikalar ile bazı odaların üyeleri, Alsancak Liman önünde toplanıp, alana yürüdü. Önceki yıllarda Basmane Meydanı'nda kortej oluşturan DİSK ve KESK üyeleri, bu yıl Konak Sümerbank eski binası ile Konak Pier AVM önünde; bazı sivil toplum örgütleri ile siyasi parti üyeleri ise Cumhuriyet Meydanı'nda buluştu. CHP'liler de partinin il binasının olduğu Montrö Meydanı'nda toplandı. Tertip komitesinin talepleri doğrultusunda, güvenlik önlemleri de ön plana alındı.

Editör: Haber Merkezi