Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen İzmir merkezli yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan şahısların işlemleri sürüyor. Operasyondan saatler sonra gelen görevden polis müdürlerini görevden alma dalgasının son kurbanı İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay oldu. Bilkay görevinden alındı.

İzmir emniyetinde başlayan deprem tüm emniyet teşkilatına sıçrarken operasyonun ayrıntıları da ortaya çıkmaya başladı.

60 MİLYONLUK İHBAR MEKTUBU

Yaklaşık iki yıl önce zamanın İzmir Valisi Cahit Kıraç'a ihbar mektubunun gittiği, onun da mektubu Cumhuriyet Savcılığı'na yönlendirdiği belirlendi. Operasyon kapsamında incelenen ihale dosyalarında 60 milyon TL'lik usulsüzlükler saptandı.

İşte operasyonla ilgili son 24 saat içinde yaşananlar;

SORUŞTURMAYI ALİ ÇELİK YÜRÜTTÜ


İzmir Liman İşletmesi'ndeki operasyonun İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki örgütlü suçlar bürosu savcılarından Ali Çelik yürüttü. Ali Çelik, 2011 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi soruşturması ile Karabağlar ve Kuşadası belediyelerine yönelik operasyonları da yönetmişti.

O dönemde "Özel yetkili savcı" olarak görev yapan Çelik, 10′uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşma savcısı olarak da çalıştı. Çelik, 2013 kararnamesinde ise Örgütlü Suçlar Bürosu'nda bağlı dört savcıdan biri olarak atanmıştı. İzmir'deki Örgütlü Suçlar Bürosu'ndaki dört savcı Başsavcıvekili Ali Haydar'a bağlı olarak görev yapıyor. Başsavcı Ali Haydar daha önce İstanbul'da Özel Yetkili Savcı göreviyle Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları ile İbrahim Tatlıses'in vurulması olaylarını soruşturmuştu.

SUÇLAMALAR NELER?

Gözaltındaki işadamı M.C.B.'nun başında olduğu soyadını taşıyan holdinge bağlı bir şirket denizcilikle ilgili alanlarda faliyet gösteriyor. Şirket, jeneratör, forklift, motoryat, üretim, satış ve servis hizmetleri veriyor, Çinli bir şirket işbirliğiyle liman ekipmanları da üretiyor. Şirketin Özelleştirme girişimi sonuçsuz kalan İzmir Limanı'nın tevzii, yenileme, genişletme, kapasite arttırımı, vinç hizmeti gibi ihalelerini aldığı belirtiliyor. Aynı şirket Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Van Gölü başta olmak azere Türkiye'de çeşitli göllerde taşımacılıkta kullanılan feribot ürettiği de belirtiliyor. Operasyon kapsamında şimdi bu şirket ve işadamının, bürokratlar, memurlarla olan ve teknik takibe takılan ilişkilerinin soruşturulduğu öğrenildi.

BİNALİ YILDIRIM'IN BACANAĞI DA LİSTEDE

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'nın 37 kişinin gözaltına alınması talimatı verdiği, ilk günün akşamına kadar 25 gözaltı yapılabildiği de bildirildi. Eski bakan Binali Yıldırım'ın bacanağı C.H.'nin İstanbul'da bulunduğu ve bu ilin Enmiyet Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu'na gözaltına alınması için talimat verildiği de öğrenildi. Ancak mesai saatleri içinde gözaltı gerçekleşmedi.

Öte yandan İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın 2 Ocak tarihinde İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş ile makamında iki saat görüştüğü de edinilen bilgiler arasında. Ancak bu görüşmenin içeriği konusunda bir açıklama yapılmadı.

SORUŞTURMA 60 MİLYONLUK DOSYALARA


Bu arada operasyonla ilgili yeni ayrıntılarda ortaya çıktı. Yaklaşık iki yıl önce zamanın İzmir Valisi Cahit Kıraç'a ihbar mektubunun gittiği, onun da mektubu Cumhuriyet Savcılığı'na yönlendirdiği belirlendi. Operasyon kapsamında incelenen ihale dosyalarında 60 milyon TL'lik usulsüzlükler saptandı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

GÖRSELLER DE DOSYADA



Operasyona ilişkin polisin teknik ve fiziki takip sırasında çektiği yaklaşık 100 kadar rüşvet görüntüsü fezlekede yer aldı. Tutanaklara göre bir şirket yetkilisi M.T.U. ile bir Tcdd yetkilisi bir alışveriş merkezinin özürlüler tuvaletinde rüşvet alışverişi yaptı.

Bir diğer görüntüde ise İzmir Liman İşletme Müdür Yrd. B.B. kendi odasında ile bir firma yetkilisi olan K. İle görüşüyor.

GÖZALTILAR VAN'A KADAR UZANDI


İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki örgütlü suçlar bürosu savcılarından Ali Çelik'in talimatıyla, Emniyet'in İzmir Liman İşletmeleri'ne yönelik gerçekleştirdiği, "Rüşvet, irtikap, yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma, ihalelerle ilgili bilgi sızdırma" operasyonu Ankara, İskenderun, Van ve İstanbul'a da uzandı.

Gözaltı listesindeki zanlılar arasında ihalelere katılan iş adamları ve Tcdd bürokratlarının da bulunduğu bildirildi.

Gözaltına alınan isimler şöyle:

Eski Ankara Limanlar Daire Başkan Yrd., halen Van Gölü Feribot İşletmesi Müdürlüğünü yapan Ş.Ç. VAN,
T.C.D.D. İzmir Liman İşletme Müdürü T. Y. İzmir, T.C.D.D. İzmir Liman İşletme Müdür Yardımcısı B.B. İZMİR,
T.C.D.D. İzmir Liman İşletme Operasyon Müdürü Y. Ş. A. – İZMİR,
T.C.D.D. İzmir Limanı İşletmede Memur N. A. – İZMİR,
T.C.D.D. İzmir Limanı İşletmede Puantör Memur H. B. –İZMİR,
T.C.D.D. İzmir Limanı İşletmede Puantör Memur A. O. Y.– İZMİR,
T.C.D.D. İzmir Liman Terminal Şefi H.Ç.–İZMİR,
T.C.D.D. İzmir Liman Terminal Operasyon Müdürü İ.O. – İZMİR,
T.C.D.D. İzmir Liman Terminal Kontrol Müdürü M.A. – İZMİR,
T.C.D.D. İzmir Liman Terminal Müdür Yardımcısı M.Ö. – İZMİR,
T.C.D.D. İskenderun Liman İşletme Müdür Yardımcısı O. N. –HATAY,
DDY Limanlar Daire Başkanı M.Y. – ANKARA,
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Y.Ö. – İZMİR,
İş adamı Y. K. – İstanbul,
İş adamı M.C.B. – İZMİR aynı firma çalışanı M.T.U.– İstanbul,
İşadamı S.E.,
İş adamı G.B.,
İş adamı M.C.
Editör: Haber Merkezi