İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de daha önce kurulmuş trafik yönetim sistemlerinden farklı olarak, sadece trafik yoğunluğunu gözleme değil, trafikte değişen durumlara göre anında tepki verilebilecek düzenlemeyi hayata geçiriyor.

Araç yoğunluğuna göre trafik ışıklarının değişiminin otomatik olarak sağlanacağı, toplu ulaşım araçlarına kavşaklarda geçiş önceliğinin sağlanacağı yeni sistemde, sürücüler yol durumundan, otoparklara, hava durumuna kadar anlık bilgilere de ulaşabilecekler.

Kurulma çalışmaları devam eden sistem hakkında AA ekibine bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, sistemle İzmir'in Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğini iddia etti.

Sistemin en büyük özelliğinin, "değişen durumlara göre kendini ayarlama" olarak tarif edilebilecek "tam adaptif" olduğuna işaret eden Gökçe, şunları kaydetti:

"Kısaca 'akıllı trafik yönetim sistemi' diyebileceğimiz bu sistem, tüm trafiğin bütünlüklü olarak yönetilebileceği, algılanabileceği ve anında müdahale edilebileceği bir sistem. Türkiye'de daha önce kurulmuş trafik sistemleri var ama bunlar alanın bütününü algılayan ancak anında müdahale edemeyen sistemler. Bizim kuracağımız sistem ise sıkışıklık olduğu anda görülen ve bunların hepsine dönüp aynı anda müdahale etme fırsatı verebilen bir sistem."

Otobüsle ulaşım daha hızlı olacak

Gökçe, sistemin ulaşımı rahatlatmaya yönelik pek çok özelliği olacağını, bunlardan birinin de belediye otobüslerinin trafikte daha akıcı seyretmelerini sağlayan düzenlemeye imkan vermesi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Toplu taşıma araçlarının üstünde birer anten olacak ve geçtiği güzergahta trafik ışıkları toplu ulaşıma göre yönlenecek. Otobüslerin geçiş güzergahında onlara öncelik veren bir trafik sistemi kuracağız. Bunu ambulanslara itfaiye araçlarına da yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Böylece itfaiyenin, ambulansın gideceği noktaya, en kestirme, en kısa yoldan ve trafik ışıkları da ona göre ayarlanmış bir şekilde gitmesini hedefliyoruz."

Her türlü anlık bilgiye ulaşılabilecek

Sistem sayesinde, sürücülerin ve toplu ulaşım araçlarını kullanan vatandaşların, ulaşıma ilişkin her türlü anlık bilgiye ulaşabileceklerini belirten Gökçe, bu bilginin hem akıllı cep telefonu uygulamalarıyla hem de sistem dahilinde bulvarlar, kavşaklar, ana arterler, caddeler ve otobüs duraklarına yerleştirilen elektronik bilgi panolarından takip edilebileceğini söyledi.

Gökçe, bu sayede isteyen sürücünün en yakın otoparkın yerini, kapasitesini ve boş araç yeri durumu, dileyen sürücünün feribotun kalkış saatini ya da güzergah üzerinde lokal olarak değişebilen hava koşullarını, otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını öğrenebileceğini anlattı.

Kurallara uymayan sürücülere kötü haber

Yaklaşık 700 kameraya sahip olacak sistem, trafikte kural ihlali yapan sürücüler içinse "kötü" özelliklere sahip olacak.

Gökçe, trafikte kural ihlali yapan tüm sürücülerin sistem sayesinde tespit edilerek kayıt altına alınacağını ve bu bilgilerin koordineli olarak çalışılarak emniyete aktarılabileceğini bildirdi.

Sistemin kuruluş çalışmalarının hızla devam etiğini ve aşama aşama devreye girmeye başlayan sistemin tam olarak faal hale gelmesinin gelecek yıl sonbaharı bulacağını belirterek, "2016 yılının sonbahar aylarında sistem bittiğinde, Türkiye'de bir ilk olacak ve İzmir kent içi ulaşımda bir kez daha örnek olacak" dedi.
Editör: Haber Merkezi