İzmir’de 1 Mayıs nedeniyle çeşitli sendika ve sivil toplum örgütleri, kentte önceden belirlenen noktalarda saat 11.00’den itibaren toplanmaya başladı. TÜRK-İŞ üyeleri Basmane, DİSK üyeleri Kahramanlar, Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri ve bazı sendikalar ile siyasi partiler Cumhuriyet Meydanı’nda, KESK üyeleri de Konak Pier üst geçidi altında toplandı. Grupların kalabalıklaşmasının ardından kutlamaya katılanlar, kortejler eşliğinde Gündoğdu Meydanı’na yürüyüşe geçti. 7’den 70’e çok sayıda İzmirlinin oluşturduğu kortej ilerlerken, davul zurna eşliğinde halaylar çekildi, sloganlar atıldı. Güneşli bir günde gerçekleşen kutlamayla ilgili Gündoğdu Meydanı ve çevresinde yaklaşık 3 bin polisle hem havadan, hem de karadan geniş güvenlik önlemleri alındı.

Kortejlerin ulaşmasıyla birlikte saat 13.00’te Gündoğdu Meydanı’ndaki kutlamalar başladı. Kutlamalara katılan işçiler sık sık 'Susma haykır taşerona baş kaldır', 'Her yer Taksim her yer direniş', 'Genel grev genel direniş' sloganları attı. Ayrıca 'Kıdem tazminatıma dokunma', 'Sağlıkta taşeron ölüm demektir' pankartları da dikkat çekti.

CAM KIRIP KAVGA ETTİLER

Grupların alana yürüyüşleri sırasında, Çankaya semtinde Ülkücü İşçiler Derneği Ege ve İzmir İl Başkanlığı önünden geçen BDP’li bir grubun taş atması sonucu bir cam kırıldı. Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na ilerleyen Dev-Lis’liler grubu ile Türkiye Komünist Partisi üyeleri arasında da arbede çıktı, bir kişinin yaralandığı belirtildi. Olay büyümeden yatıştırıldı. Gündoğdu Meydanı’nda da zabıtalarla seyyar satıcılar arasında gerginlik yaşandı.

BORNOVA’DA DA KUTLAMA


İşçi Partisi, Cumhuriyet İçin Güçbirliği Platformu ve İzmir Tabip Odası ise, Gündoğdu Meydanı’nda İstiklal Marşı okunmayacağı, mitingin çözüm süreci için kullanılacağı ve bazı gruplarla aynı alanda bulunmak istememeleri gibi gerekçelerle 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda kutlama kararı aldı. Bu kapsamda saat 12.30’dan itibaren Bornova Stadı’nın önünde toplanan gruplar, kortej oluşturup yürüyerek kutlamaların yapılacağı meydana doğru yola çıktı. Yaklaşık 2 bin kişi, 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz', 'Yaşasın tam bağımsız Türkiye' sloganları attı. Grubun Mustafa Kemal Caddesi’nden meydana yürüyüşü sürüyor.

'HERKES TÜRK BAYRAĞINI HAVAYA KALDIRSIN'

Özellikle İşçi Partisi yetkilileri tarafından aksi yönde açıklamalara yapılmasına rağmen, Gündoğdu Meydanı'ndaki kutlamalar sırasında şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Düzenleme komitesi adına kürsüden anons yapan sendikacılar alandaki Türk bayraklarına dikkat çekerek, "Bugün bu alanda Türk bayrağı olmayacağını söyleyerek 1 Mayıs’ı bölenler görsün diye herkes Türk bayrağını havaya kaldırsın. Bu onlara verdiğimiz en güzel yanıttır" anonsu yaptı.

1 Mayıs kutlamalarına katılan CHP İl yöneticileri de basın mensuplarına yaptıkları açıklamada İstiklal Marşı’nın okunduğuna dikkat çekerek, törenleri Bornova’da ayrı kutlayan İşçi Partisi’nin haklı olmadığının ortaya çıktığını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın alana geldiği kürsüden anons edildi. Alandakilerin büyük bir bölümü alkışlarken, deniz kenarındaki küçük bir grup ise protesto etti.

Kutlamalara katılanlar arasında spor kulüplerinin taraftarları ile Anti Kapitalist Müslümanlar Derneği üyeleri de yer aldı.


40 BİN KİŞİ KATILDI


İzmir'de 1 Mayıs kutlamalarına katılan yaklaşık 40 bin kişi Gündoğdu Meydanı'nda toplandı. Tertip komitesindekiler ve alanı dolduranların hep birlikte Enternasyonal marşını söylemesinin ardından TÜRK-İŞ, DİSK, KESK TMMOB adına ortak açıklama yapıldı. Açıklamayı TÜRK-İŞ 3'üncü Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç yaptı. Karakoç, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına dikkat çekerek, "Taksim'de işçi arkadaşlarımız cop yediler, gaz soludular. Bu nedenle burada Gündoğdu Meydanı'ndaki 1 Mayısımız şölen olmayacaktır. Bu Taksim'deki arkadaşlarımızla direniş gününe dönüşmüştür" dedi.

Karakoç, taşeronluğa ve kıdem tazminatının budanmasına, esnek çalışmaya, memurun güvencesinin ortadan kaldırılmasına ve TMMOB'unn yetkisinin elinden alınmak istenmesine izin vermeyecekleri söyledi. Hükümetin, Gündoğdu Meydanı'ndan çıkan mesajları iyi algılamasını isteyen Karakoç şunları söyledi:

"Hükümet, emekçilerin sefaletinin kimseye refah getirmeyeceğini iyi bilmelidir. Bu ülkede özel sektörün yarısı kayıt dışı, sendikalı olmak isteyen kapı dışı, ancak kayda girmeyen işvereni takip eden yok. Kayıtsız kalmaya itiraz edip hak arayanlara ise sadece gaz ve cop. İşte bu 1 Mayıs'ta bu gerçekler etrafında toplandık. Sendikalar olarak hasım değil kader ortağıyız. Hep beraber birlik olalım, bütünleşelim."

ARBEDE YAŞANDI

Karakoç'un konuşmasının ardından sahenin önüne, meydana geç giren ÖDP, BDP, Devrimci İşçi Partisi, BDP, Red Hack grubu, Dev-Lis, Halkevleri üyelerinin aralarında bulunduğu grup geldi. Aynı anda sanatçı Suavi konser vermek üzere sahneye çıktı. Bu sırada, arkadaşlarının omuzlarına aldığı BDP'li bir genç, Abdullah Öcalan'ın resmi olan flamayı sallamaya başladı. Hemen yanlarındaki grupta ise üzerinde Atatürk'ün kalpaklı resmi ve Türk Bayrağı olan bir poster dalgalandırıldı. Bu sırada iki grup sözlü tartışmaların ardından birbirlerine saldırdı, arbede yaşandı. Kısa süre sonra, düzenleme komitesindeki sendikacıların araya girmesi ve Suavi'nin şarkılarını söylemeye başlamasıyla tartışma sona erdi.

SUAVİ'DEN DEVRİMCİLİK NASİHATI

Ancak omuzlardaki BDP'li genç bu kez bir elinde BDP flaması, diğer elinde Türk Bayrağı'yla Suavi'nin yanına, sahneye çıktı. Elindeki bayrakları sallamaya başladı. Bunun üzerine Suavi şarkısını yarıda keserek, "Sanatçıya saygı göstermemek hiçbir yerde devrimci hareketi yükseltmez. Herkes elindeki bayrakla sahneye çıkmak isterse burada kaos olur" dedi. Sahneye çıkan genç bunun üzerine aşağı indi. Suavi konseri boyunca hiç kimsenin bu tür hareketlerde bulunmamasını istedi. İzmir'den kutlamaya izin verilmeyen Taksim'e de mesaj göndermeleri gerektiğini söyledi. Daha sonra Suavi 1 Mayıs marşını söylemeye başladı. Bu marş söylenirken, meydanı dolduran gruplar, ellerindeki bayrak ve kendi flamaları sallayarak eşlik etti. 1 Mayıs Marşı'nın ardından gruplar alandan ayrılmaya başladı.

'APO'YA ÖZGÜRLÜK' PANKARTI


Kutlamalar sırasında alandakilerin 'İş barış özgürlük', 'Paralı eğitime isyan', '1977 Taksim'i unutmadık', 'Dünya kadının emeğiyle güzelleşir', 'Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek' sloganları atıp ve pankartaları taşıdı. Alanda 'Başkan Apo'ya özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm' yazılı bir pankart da açıldı.

İKİ RESTORANA SALDIRI


İzmir’de, 1 Mayıs İşçi Bayramı kortejlerinin alanda toplanmasından önce çeşitli sol gruplara mensup kişilerin, Montrö Meydanı yakınlarındaki Burger King ve Mcdonalds restoranlarına zarar verdiği ortaya çıktı. Gruptakiler, müşterilerin gözleri önünde vitrin camlarını kırdı, sandalye ve masaları devirdi. Yüzlerini gizlemeye çalışan grup üyeleri, daha sonra ise, slogan atarak kortejle yürüyüşlerine devam etti.

DEV-LİS’TEN OTURMA EYLEMİ


Bu arada, Dev-Lis ve BDP üyesi yaklaşık 30 kişi, dağılımın ardından Montrö Meydanı’nda oturma eylemi yapıp yolu trafiğe kapattı. İstanbul’daki olaylarda arkadaşlarının yaralanmasını protesto eden gruptakiler, polisle yapılan görüşmelerin ardından dağıldı.