Meteoroloji 2. Bölge Müdürü Murat Şahin, Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen tanıtım ve bilgilendirme toplantısında, dün akşam saatlerinde başlayan sağanak ve gök gürültülü sağanağın tüm bölgeyi etkilediğini belirterek, İzmir merkezde metrekareye 45.6 kilogram yağış düştüğünü, Urla'da ise bu miktarın 75 kilograma kadar çıktığını ifade etti.

Son 24 saatte bölgeye ortalama 40-50 kilogram yağış düştüğünü kaydeden Şahin, şöyle konuştu:

"Ocak ayı ortalamasının 117.9 kilogram olduğunu düşündüğümüzde son beş günde metrekareye 118 kilogram yağış düştü. Ocak ayı yağışlarının üzerine çıktık. Bu ayki toplam yağış 149.9 kilograma ulaştı. Aralık ortasından ocak ortasına kadar yağışlı sistemler ülkemize gelemedi. Akdeniz üzerinden gelen bol yağışlı sistemler Kıyı Ege'de sürekli yağışları beraberinde getirdi. Yağış azlığı ortadan kalkmış durumda. Ege Bölgesi'nin kuraklık riski bulunmamaktadır. Gelecek aylarda da mevsim normallerinden yağış bekleniyor. Barajlarda yüzde 55 oranında su var. Herhangi bir sıkıntı görünmüyor."

Şahin, yağışların akşam saatlerinden itibaren İzmir, Aydın, Manisa, Çanakkale, Balıkesir bölgesini terk edeceğini, hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmadığını belirterek, bölgenin pazar günü yeni bir yağışlı sistemin etkisine gireceğini söyledi.

İzmir'de 45 noktadaki otomatik gözlem istasyonuyla veri ürettiklerini anlatan Şahin, "Meteoroloji radarıyla 24 saat boyunca meteorolojik olayları an be an takip edebiliyorsunuz. Bölge tahmin ve uyarı merkezimizde de 24 saat boyunca analizler yapılıyor, veriler takip ediliyor, tahminler üretiliyor. İzmir'i en çok etkileyen olaylardan biri ani seller. Şehir merkezleri daha çok etkileniyor. İzmir'de bu çok sık yaşanan durumlardan birisi. Kuvvetli yağışlar oluşmadan 24 ya da 48 saat önce meteorolojik uyarı yayınlıyoruz. Özellikle can kaybı önleme noktasında ciddi hazırlıklar yapılıyor belediyemizce, valiliğimizce" diye konuştu.

Toplantının ardından her gün iki defa havaya salınan ve atmosferde 35 kilometre yükseldikten sonra nem, basınç, sıcaklığa ilişkin topladığı verileri üzerindeki verici sayesinde merkeze aktaran balon havaya bırakıldı.

Editör: Haber Merkezi