Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin girişimleriyle açılan davayla ilgili bilgi veren Av. Arif Ali Cangı, İzmir il örgütünde bir basın toplantısı düzenledi. Siyasi partilerin kamu yararına benzer davalarda müdahil olması gerektiğini belirten Cangı, “Mahkemeden talebimiz, bağımsız kişilerce alanda bilirkişilerle bir keşif yapmasını isteyeceğiz. Görüldüğü kadarıyla en son verilen rapor da kuşkulu bir rapor. Oradaki kirlilik gerçeğini ortaya çıkaracaktır. Yurtdışından bu tür kaçak yollarla bir nükleer atık geliyorsa Türkiye’nin başka yerlerinde de benzer atıklar var demektir. Biz biliyoruz ki dünyada bir nükleer atık karaborsası vardır. Tehlikeli atık karaborsası vardır. Bu yasadışı işleyen bir ticarettir. Ticarette bizim gibi gerekli güvenliğini almayan, çevre sağlığı konusunda özensiz ve güvencesiz olan ülkelerle yapılmaktadır. Biz de uluslararası nükleer atık ticaretinin çökertmek için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise bölgede yapılan bütün tahlillerin, toprağın ciddi boyutta kirlendiğini ortaya koyduğunu aktardı. Karababa, “Yani alınan toprak örnekleri, bölgenin kirlenmiş olduğunu gösteriyor. Su örneklerinde, örnek alınan sondaj kuyularında ne yazık ki tüm bakılması gereken metallere bakılmamıştır. Analizler, haziran ve temmuz ayında alınan örnekler üzerinden yapılmış ancak bu aylar yağmur yağmayan sezonların olduğu, yani kurak dönemlerdir. O yüzden bu dönemlerde alınan örneklerin, belirtilen yüksekliklerin çok daha üzerinde olması kaçınılmazdır. O yüzden bu raporun daha sağlam ayaklar üzerine basabilmesi için yağmurlu sezonda da alınan örneklerin analiz edilmiş ve raporun içine konulmuş olması gerekirdi.” şeklinde konuştu.

‘YÖRE İNSANINA SAĞLIK TARAMASI YAPILMALI’

Eski kurşun fabrikası bölgesinde yaşayan insanların sağlık açısından risk altında bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Karababa, “Bu ağır metaller, ölümcül hastalıklara yol açabilir. Fabrikanın etrafında yaşayan kişilerin sağlıkları ciddi boyutta tehlikede. Sözünü ettiğimiz ağır metaller, basit kansızlıktan tutun da düşük doğum, erken düşük, hattâ kanserlere kadar giden birçok sağlık sorununu ortaya çıkabilecek düzeyde. Yörede sağlık açısından risk yüksek. Yörede radyoaktivite var, kurşun var, ağır metaller var. Yörede bir sağlık taraması yapılması gerekiyor. Orada fabrikada geçmiş dönemde çalışmış kişilerin sağlık düzeylerinin, ne durumda olduklarının tespiti yapılmalı. Bunlar yapılmadan süreç tamamlanmış olmayacaktır.” dedi.