İzmir'de üç arkadaş biraraya gelip yüzde 25'ini piyasadan aldıkları sistemi tamamlayıp model helikoptere benzeyen bir cihaz geliştirdi. Üç arkadaş 200 metreye kadar yükselen ve yerden kumanda edilen Fotokopter adını verdikleri cihazla havadan görüntü ve fotoğraf hizmeti vermeye başladı.

Anıl Elçi'nin Genel Müdürü olduğu Sam Bilgisayar Bilişim Çözümleri Savunma Teknolojileri Şirketi çatısı altında birleşen model uçak, helikopter uzmanı Levent Oktay ve fotoğrafçı Ufuk Şengönül, kendi alanlarındaki çalışmalarını sonuçlandırıp radyo frekansı ile çalışan, fotoğraf ve video çeken insansız mini helikopter yaptı.

Elektrikle çalışıyor

Elektrik enerjisi ile çalışan, GYRO, GPS, barometre sistemleriyle desteklenen hava aracının yüzde 25'ini satın alıp, yazılım başta çok sayıda unsurunu kendileri geliştiren üç arkadaş 8 pervaneli hava araçlarına "Fotokopter" adını verdi.

İzmir ve Antalya çevresinde hizmet vermeye başlayan ekip Fotokopterleri ile görüntü ve fotoğraf çekimlerinde helikoptere rakip oldu. Anıl Elçi'nin bilgisayar yazılımını yaptığı Fotokopter yerde bir laptop ve kumanda cihazlarıyla kullanılıyor. Levent Oktay uçuşu yönlendirirken, fotoğrafçı Ufuk Şengönül fotoğraf ve video kayıtlarını yapıyor.

4 yılık AR-Ge çalışması

Anıl Elçi, "Bu mini hava aracının üzerinde dört sene boyunca AR-GE yaptık. Model helikopter veya uçak gibi değil. Özel prototip. Bu cihazın yüzde 75'i, kendi AR-GE çalışmamız. Kendisi, helikopterin giremeyeceği, havadan çekimin mevcut olabileceği bütün ortamda kullanabiliyoruz. Bu cihazın uçuş kodları, kendi firmamıza ait" dedi.

Ufuk Şengönül de çalışma sistemini, "Kamera sehpasında iki tane kamera sistemimiz var, birisi cihazın üstünde kayıt yaparken diğeri aşağı sinyal veriyor. İki kilometreye kadar görüntü alabiliyoruz. 4.2 megapiksel çekebiliyoruz. Dizi filmlerde, sinemalarda, tanıtım filmlerinde her türlü kaliteli görüntüyü sağlıyoruz. Canlı yayın sistemimiz de var. Havadan çektiğimiz yayını aşağıdan seyredebiliyoruz. Tersi de olabiliyor. Mitinglerde de kullanılabilir" dedi.

Yedekli çalışıyorlar


Levent Oktay da, "İki Fotokopter'imiz var. Biri sekiz, diğeri 6 pervaneli. Yedekli olarak çalışıyoruz. Pervanenin sayısı arttıkça güven ve kaldırma kuvveti yükseliyor. Ayrıca GPS, barometre ve yükseklik sensörleri var. Havada bu şekilde stabil kalıyor. Pervanelerin yedekli olmasından dolayı havada stabillik artıyor. Model helikopter gibi çalışıyor. İstediğimiz bölgeye yollayabiliyoruz. Arama kurtarma çalışmaların da da kullanılabilir" dedi.

Maaliyeti açıklamadılar

Üç arkadaş cihazın maliyetini ise açıklamadı. Fotokopter'in kamerası aşağıdan kumanda edilerek istenilen yöne çevrilebiliyor. Kamera video ve fotoğraf çekimini aynı anda yapabiliyor. Kamera görüntüyü iki kilometre çapında bir alana gönderiyor. Çok pervaneli olması nedeniyle gerçek helikopterdeki sarsıntı ve gürültü olmadığından temiz bir görüntü elde ediliyor. Fotokopter caddede, sokakta, parkta hatta kapalı büyük mekanlarda her yerden kalkıp çekim yapabiliyor. Kullanımı için herhangi bir izin gerektirmeyen Fotokopter 5-10 dakikada uçuşa hazır hale geliyor.
Editör: Haber Merkezi