Kentsel dönüşümde örnek bir model olarak gösterilen Kadifekale’deki heyelan bölgesini temizleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi,  şimdi de alanı zeytin ağaçlarıyla donatıyor. Yaşları 100 ila 150 arasında değişen ağaçların dikimiyle İzmir, Kale’nin Yeşildere’ye bakan bölümünde yeni bir zeytin ormanına kavuşuyor.

Heyelan nedeniyle can kaybı yaşanmaması için Kadifekale’deki 1.967 binayı yıkarak bölge sakinlerini Uzundere’deki toplu konutlara taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ortaya çıkan 32 hektarlık alanda yeşillendirme çalışmalarını sürdürürken, bu alanın 25 hektarına da asırlık zeytin ağaçları dikemeye başladı. Özel yöntemlerle nakledilip dikilen ağaçların, kısa süre sonra yeniden filiz vermesi ve zeytin ormanının Yeşildere yoluna ayrı bir güzellik katması bekleniyor.

Zeytin ağacının Ege Bölgesi’nin endemik türlerinden olduğunu belirten Tarım Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı yetkilileri, rahat taşınabilmesi için dalları budanan ağaçların Mayıs ayında yeşermeye başlayacağını kaydederek, “Ağaçlar bu yıl tüm enerjilerini köklerini güçlendirmek ve dallarını büyütmek için kullanacak. Gelecek yıldan itibaren ürün vermeye başlayacak. Zeytin ağaçlarını su istekleri az ve doğa koşullarına karşı hassas değiller o yüzden yeni yerlerine uyum sağlayacaklarını düşünüyoruz” bilgisini verdi.

 

Editör: Haber Merkezi