İzmir'de gözaltına alındığı karakolda polisler tarafından dövülen ve şikayetçi olan Fevziye Cengiz, 6 ay sonra eşiyle birlikte kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Cengiz, geçen temmuz ayında eşi Murat Cengiz ve yakınlarıyla birlikte eğlenmek için bir müzikhole gittiklerini, polisin de buraya baskın düzenlediğini belirterek, "Kimlik sorgulamasında çıkan tartışma üzerine beni karakola götürdüler. Ellerim kelepçeli halde polisler tarafından dövüldüm. Polislerden korkuyorum, tehdit ediliyorum. İzmir Barosu ve İnsan Hakları Derneği'nin desteğiyle psikolojik tedavi görüyorum. Yaşadığım olayın şokunu üzerimden atamadım. Sağlığım bozuldu, ilaçlarla ayakta durabiliyorum." dedi.
Emniyet tarafından kendisiyle ilgili ortaya atılan, "Polislere saldırdı, hakaret etti" gibi iddiaları kabul etmediğini de söyleyen Fevziye Cengiz, "Psikolojim çok kötü. Avukatlarıma güveniyorum. Ben kimseye saldırmadım, onların hepsi yalan. Hiçbir şey göründüğü gibi değil. Sağlığım hiç iyi değil. Korkuyorum, bana her türlü kötülüğü yapabilirler. 'Yapmayın' dememe rağmen karakolda beni dövdüler. Sokağa dahi tek başıma çıkamıyorum. Yanımda eşim olursa adım atabiliyorum. Polis gördüğüm zaman korkuyorum. Onların açığa alınarak cezalandırılmalarını istiyorum." şeklinde konuştu.

Eşi Murat Cengiz de bakkal dükkanı çalıştırdığını ancak bu olaydan sonra korkudan kapattığını söyledi: "Bizim üç çocuğumuz var. Kimlik kontrolu sırasında bu olay yaşandı. Ben, eşimin kimliğini almak için arabaya doğru ilerledim ancak eşimi karakola götürdüler. Beni karakola almadılar. Ben dışardayken içeride eşimi dövdüler. Polisler bizi tehdit ediyor. Bizi takip ediyorlar. Çocuklarımızın da psikolojisi bozuldu. Eşim, lavaboya bile yalnız gidemiyor. Yediği dayağın etkisinden kurtulamadı."

Davanın iddianamesi, 5 Aralık 2011 tarihinde İzmir 17. Sulh Ceza Mahkemesi'nce kabul edildikten sonra 15 Şubat 2012'de ilk duruşmanın görüleceğini belirten Fevziye Cengiz'in avukatı Hanife Yıldırım ise davayı ağır cezaya taşımak istediklerini söyledi. Av. Yıldırım, soruşturmanın genişletilmesi taleplerine rağmen verilen takipsizlik kararının bozulması, söz konusu polislerin açığa alınarak işkence suçundan yargılanması gerektiğini ifade etti.


Dayakçı polislere soruşturma açıldı
 
İzmir'de Fevziye Cengiz adlı kadının, kimlik sorgulaması sonrası götürüldüğü karakolda dövülmesi olayıyla ilgili olarak İl Emniyet Müdürlüğü'nden yazılı bir açıklama yapıldı.

Olayın 16 Temmuz 2011'de, müzikhollerde genel uygulama yapan polis ekiplerinin kontrolleri sırasında yaşandığının belirtildiği açıklamada şöyle denildi: "Ç. müzikhol adlı eğlence mekanında konsomatrist yaptığı anlaşılan Fevziye Cengiz adlı bayan, kimliksiz olması ve alkollü halde görevli memurlara zorluk çıkararak mukavemette bulunması üzerine hakkında gerekli işlemleri yapmak amacıyla polis otosuna alınacağı sırada direnmeye ve hakaret etmeye devam etmesi üzerine görevlilerce zor kullanmak suretiyle muhafaza altına alınarak Karabağlar Polis Merkezi'ne getirilmiştir. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Fevziye Cengiz hakkında, görevli memura mukavemet ve hakaret suçundan İzmir 15. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılmış ve halen devam etmektedir. Şüpheli Fevziye Cengiz, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak görevli polis memurları Beyit S., Hakan Y. ve Tekin D. hakkında kendisini darp ettiklerine dair şikayette bulunmuş, iddiayla ilgili tüm deliller ve karakoldaki kamera kayıtları İzmir Emniyet Müdürlüğü'nce zapt altına alınarak başsavcılığa teslim edilmiştir. Başsavcılık tarafından üç polis memuru hakkında İzmir 17. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan dava devam etmektedir. Olaya karışan polis memurları hakkında, İl Emniyet Müdürlüğü'nce 19 Temmuz 2011 tarihinde idari soruşturma açılmıştır ve halen sürmektedir."