Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yapan ve Türkiye’de “sözleşmeli üretim” modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılında da kooperatif alımlarına devam ediyor. Bu yılın ilk “sözleşmeli üretim protokolünü” geçtiğimiz ay S.S Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile imzalayan Belediye, ikinci protokolü de S.S Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile imzaladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bayındır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan tarafından imzalanan protokol, köyde yine bayram havası estirdi. Başkan Kocaoğlu’nu sıcak sevgi gösterileriyle karşılayan üreticiler ve köy sakinleri Bayındır Çiçek Kır Düğün Salonu’nu doldurdu. Törene İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk,  Bayındır  Kaymakamı Mehmet Makas,  Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, çevre ilçe belediye başkanları ve çiçek üreticileri  katıldı.

Üreticiye 36 milyon liralık destek

Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, sözleşmeli ürün alımıyla Küçük Menderes çiftçisinin cebine yaklaşık 36 milyon TL para aktardıklarını dile getirdi. Ülkenin kalkınmasında tarımın büyük önemi olduğuna işaret eden Aziz Kocaoğlu, ''Gediz Havzası'nda, Küçük Menderes'te, Tahtalı'da tarımı kalkındırmanın ülkenin ve kentin kalkınmasında kaldıraç görevi yapacağına inanarak yola çıktık. Bayındır'a verdiğimiz destekle çiftçi kendini kalkındırdı. Ardından diğer illerin belediyeleri geldi. Bayındır’ın dikme çiçeği Türkiye’de marka oldu. Süt projesine Tire’den başladık. Bugün hükümetimiz süt projesine el attı. Şimdi tarımla uğraşacağım diye direnen çiftçi kardeşlerimizle birlikte devam edeceğiz. Tarımı kalkındıracağız. Bir tarım ürününü ihraç ettiğinde yüzde yüz yerli ve gerçek anlamda ihracattır. Bayındır’ın da yakın coğrafyamızdaki Avrupa ülkelerini birinci hedef alarak ihracata başlaması gerekiyor. Bunu başarırsak ki, Bayındır bugüne kadar verilen destekle kendini kalkındırdı; çiçeğin ihracatını da yaparsa Türkiye'de tarımı kalkındıracak bir model olur. Biz bunu başarmak zorundayız'' diye konuştu.

Bayındır marka oldu

Başkan Kocaoğlu, İzmir ve Türkiye'nin tarımsal açıdan çok zengin topraklara sahip olduğunu, EXPO adaylığı sürecinde de tarım, hizmet ve turizm sektörünün büyük önem taşıdığını belirtti. EXPO organizasyonuna büyük önem verdiklerini kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, ''EXPO 2015'i az farkla kaybettik. 2020 yılında düzenlenecek organizasyona da ağırlık veriyoruz ve hep beraber çalışıyoruz. İzmir EXPO 2020'yi kazanırsa, Türkiye 2013 Aralık ayından itibaren tüm dünyanın bildiği, yatırım yaptığı bir ülke olacak. Hizmet sektörüne, istihdama, turizm sektörüne, tarım ürünlerine ihtiyaç duyulacak'' dedi. İzmir'de kesme çiçeğin ilk olarak İnciraltı'nda üretildiğini anlatan Kocaoğlu, EXPO 2020'nin de İnciraltı bölgesinde yapılacağını, İnciraltı'ndaki çiçek üretiminin başka ilçelere kaydırılacağını dile getirdi.

İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ise Bayındır'da çiftçilerin daha önce pamuk üretiminden geçimini sağladığını, pamuk sektöründeki gerileme nedeniyle bölge çiftçisinin çiçekçiliğe yöneldiğini anlattı. Bayındır'ın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile çiçek konusunda Türkiye'de marka haline geldiğine işaret eden Totuk, EXPO 2020 organizasyonu ile birlikte ilçenin çok daha gelişeceğini dile getirdi. Totuk, bir Bayındırlı olarak çiçek üreticilerine destek veren Başkan Kocaoğlu’na teşekkür etti.

‘Ne mutlu size Başkanım”

Bayındır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan da, kooperatifin 2000 yılında 90 üyesi olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çiçek alımlarıyla çiftçinin yüzünün güldüğünü ve üye sayısının 360'a ulaştığını açıkladı. Kooperatifin pazar payının her geçen gün arttığını söyleyen Sümerkan, ''Bizi teknik, ekonomik ve en önemlisi emekçi olarak destekleyen Başkan Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum. Türkiye’de ilk kez sözleşmeli üretim modelini sizler yarattınız. Bu olay tarımda bütün Türkiye’ye örnek oldu. Sizin dünya görüşünüz sayesinde İzmir’de bir ilk uygulandı. Bu gurur verici bir olaydır. Devlet şimdi sizin eserinizi kendi politikası olarak uygulamaya başladı. Ne mutlu size” dedi. Sümerkan, ürettikleri bitkilerin Türkiye'nin her yerine, aracı firmalar sayesinde de bazı ülkelere gittiğini belirterek, “Sözleşmeli üretim modeli sistemini şimdi birçok belediye uyguluyor. Türkiye'deki bütün belediyeler bunu uygularsa, Bayındır küçük Hollanda haline gelir'' diyerek sözlerini tamamladı.  

 
Büyükşehir markası

Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş ise konuşmasında, sözleşmeli üretim modelini başlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek, “İzmir büyükşehir Belediyesi’nin bu projesi herkes tarafından sahiplenilmiş, bunu birçok belediye izlemiş ve devlet politikası olmuştur. İzmir Büyükşehir Belediyesi markası sayesinde şimdi birçok üretici ürünlerini daha rahat pazarlama imkanı buluyor” dedi.

Bayındır Kaymakamı Mehmet Makas da ilçenin çiçekçilikte bir isim olmasını sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.
Editör: Haber Merkezi