Mehmet Akif Çakmak- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de son günlerin tartışma konusu olan Alsancak Stadı'nın TOKİ'ye devredilerek AVM yapılması kararı hakkında basın toplantısı yaparak görüşlerini açıkladı. Toplantıda 'rant' vurgusu yapan Başkan Kocaoğlu, Alsancak Stadı üzerine uygulanması planlanan projenin amacının bu olduğunu söyledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda İzmir'e yeni statların kazandırılması gerektiğini ve bütün kurumların aynı düşünceye sahip olduğunu ifade etti. Son yapılan genel seçimler öncesi dönemin spordan sorumlu Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ve TFF Başkanı Mahmut Özgener ile birlikte toplantı yaptıklarını ve bu toplantıda İzmir'e biri 20 bin, diğeri de 30-35 bin kişilik stat yapılması yönünde fikir birliğine vardıklarını anlatan Başkan Kocaoğlu, Örnekköy'de yapılacak 20 bin kişilik stadın maliyetinin de Büyükşehir Belediyesi, TFF ve bakanlık tarafından karşılanmasının kararlaştırıldığını, ancak o toplantıda görevde olan kişilerden şu anda sadece kendisinin görevini sürdürdüğünü söyledi. Kocaoğlu, "Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile iki kez görüştüm. Örnekköy Stadı için 2 öneri sundum. 'İster hak ediş bedelinin yüzde 50'sini karşılayın ve ihaleye çıkarın isterseniz de tümünü biz belediye olarak karşılayalım ve kullanım hakkını bakanlığa verelim' dedim. Bakan Kılıç, İzmir'e geldiği bir ziyarette de mülkiyetinin bir bölümü İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Alsancak Stadı'nı, TOKİ'ye devredip devredemeyeceklerini sordum. Bizim de proje amacına göre bir değerlendirme yapabileceğimizi söyledim" dedi.
 

Örnekköy için Alsancak'tan vazgeçmeyiz


Başkan Kocaoğlu, kamuoyunda buna dayanarak Örnekköy Stadı'nın yapımı için Alsancak Stadı'nın TOKİ'ye devredileceği yönünde tartışmaların söz konusu olduğunu belirterek, "Alsancak Stadı kentin vazgeçilmez bir değeridir, bu değer korunmalıdır. Ahmet Piriştina döneminde yeni kent merkezi planlanırken, Alsancak Stadı yeşil alan diye değerlendirilmişti. Örnekköy'de yapılacak bir stat için Alsancak Stadı'nın, imar planında alışveriş merkezine açılması, konuta, rezidansa, iş merkezine açılması mümkün değildir. İmar Planlama Kanunu'na göre bir yeşil alan, okul, resmi tesis, belediye hizmet yerini değiştirecekseniz ve aynı değerde fazla uzak olmayan bir yerde, tıpkısını ayırmak zorundasınız. Alsancak Stadı'nın yerine kim ne ayırabilecek? Örnekköy Stadı'nı yarı yarıya yapalım. Bir değerimizi stat yapmak için kaybetmeyelim. Biz yapıyor muyuz, yoksa bozuyor muyuz?" diye açıklama yaptı.
 

Kamulaştırdık ama satmadık

Alsancak Stadı'nın TOKİ'ye devredileceğini basından öğrendiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Çöp satmadan belediye başkanlığını devredeceğim. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin malını, servetini eksiltmeye değil, artırmaya geldim" dedi. Kocaoğlu ayrıca 700 milyonluk kamulaştırma yaptıklarını ancak hiçbir kamu malını satmadıklarını söyledi.

Kocaoğlu, Alsancak'ta kruvaziyerler için bir liman yapımının planlandığını, bu plan içinde zaten bir alışveriş merkezinin (AVM) yer aldığını belirtti. "Alsancak Stadı'na AVM yapmak demek, Alsancak'ı, Kordon'u trafik açısından yaşanmaz hale getirmek demektir" diyen Kocaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Kordon'da, Alsancak'ta yaşanmayacaksa, İzmir yaşanmaz hale gelir mi, gelmez mi? Gaziemir'de Optimum açıldı, yapılan düzenlemelere rağmen trafik tıkanıyor. Yol yapılır deniliyor, yapamazsınız. Bu kentin stada ihtiyacı varsa, versinler bana araziyi, Karşıyaka'nın o bölgesine stadı, tesisi yapayım. Vermezlerse Doğanlar'da Bornova Belediyesi'nin 20 küsur bin metrekarelik alana 15 bin kişilik bir stat yapalım. Arazinin yanından bir yer kamulaştırıp stadın kapasitesini 20 bine çıkartabilir miyiz diye düşünüyoruz. Arazisi Bornova Belediyesi'ne ait stadı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gücüyle yapmaya hazırız. Kimse stat yapacağım diye 300 dönüm araziyi proje haline getirip kentin değeri üzerinden iş yapmaya kalkmasın. Kimse Alsancak Stadı'nı AVM'ye, inşaata açmaya kalkmasın."
 
Gürsel Aksel Stadı konusunda da hassasız


Başkan Kocaoğlu, Alsancak Stadı gibi Güzelyalı'da bulunan Gürsel Aksel Stadı'nın da TOKİ'ye devredilmesinin konuşulduğunu hatırlatarak, "O bölgede Gürsel Aksel Stadı'ndan başka nefes alınacak bir yer yok. Alsancak Stadı konusunda ne kadar hassassak, Gürsel Aksel Stadı'nda da aynı şekilde hassas olmamız gerekiyor" diye konuştu. Spor Genel Müdürlüğü'nün 4 Haziran itibariyle belediyeden Alsancak Stadı'nın imar durumu hakkında bilgi istendiğini kaydeden Kocaoğlu, o bilginin gönderileceğini, stadın mevcut planlarda spor alanı olarak geçtiğini ve stat arazisinin değerini de tespit ettirdiklerini sözlerine ekledi.
Editör: Haber Merkezi