Hem güreşçi hem de seyirci katılımı ile Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinden sonra Türkiye’nin en önemli güreş organizasyonlarından birisi olarak gösterilen Geleneksel Ulukent Yağlı Güreşleri, bu yıl da yoğun ilgi gördü. Ege’nin Er Meydanı olarak bilinen Ulukent Spor Kompleksi’nde, Türkiye’nin dört bir yanından 400’ü aşkın güreşçi kol bağladı. Menemen’deki yağlı güreş şölenini 10 bin kadar güreş sever ilgiyle izledi. Kırkpınar güreşlerinde olduğu gibi; davulundan zurnasına, peşrevinden cazgırına, okunan manilerinden pehlivanların gösterdiği centilmenliğe kadar yağlı güreşin her türlü güzelliği Menemen’de bu yıl da yaşatıldı.

 
Başkan Şahin’den Örnek Belediyecilik Anlayışı…

Türk kültürünün bir parçası olan yağlı güreşlerin yaşatılmasına ve geleceğe taşınmasına büyük önem vererek, Kırkpınar’dan sonra en büyük yağlı güreş organizasyonunu Menemen’de gerçekleştirdiklerini açıklayan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, “Ata sporumuz yağlı güreşler, Osmanlı döneminden günümüze kadar Edirne Kırkpınar’da yaşatılıyor. Biz de yağlı güreşleri tam anlamıyla Menemen’de yaşatalım anlayışıyla hareket ettik. 2009 yılında kapatılarak Belediyemize dahil olan Ulukent’te bizden önce 33 kez yapılan ve 3 yıldır Menemen Belediyesi olarak üstlendiğimiz ata sporumuz yağlı güreşlerin yaşatılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Kırkpınar’da güreşen ne kadar Başpehlivan varsa bugün pehlivanlarımız burada kol bağlayacak. Her şeyden önce Ege’nin Er Meydanı’nda kol bağlayacak pehlivanlarımıza Allah kolaylıklar versin diyor, güreşlerimizin kazasız belasız geçmesini diliyorum” dedi.

Sosyal Belediyecilik anlayışları gereği bu gibi sosyal etkinliklere desteklerinin devam edeceğini açıklayan Başkan Tahir Şahin konuşmasına şöyle devam etti; “Belediye Başkanları yol, su, kanal, yeşil alan, ulaşım, eğitim gibi hizmetler sunar ancak sosyal işlerde imzanız yoksa Belediye Başkanlığı görevini tam yapmış olmayız. Deve Güreşi’nden Rahvan At Yarışına,  Yağlı Pehlivan Güreşine kadar her türlü etkinliğe katkı koyan bir sosyal demokrat belediye anlayışımız var. Tüm bunları sadece birlik ve beraberlik adına yapıyoruz.”

“Birlik ve beraberlik içerisinde vatanımızı asla böldürtmeyeceğiz”

Laik Türkiye Cumhuriyetini, güzel ülkemizi içten ve dıştan bölmek isteyen güçlerin dün olduğu gibi bugün de var oldukları ifade eden Belediye Başkanı Tahir Şahin; “Bu güzel ülkemizi nasıl böleceğiz de sahip çıkacağız diye içeride PKK, dışarıda Irak ve ABD gibi ciddi güçler var. Ne Boşnaklığımızı, ne Laz olduğumuzu, ne Çerkez, ne Arnavut, ne Türk ne de Kürt olduğumuzu unutmadan; güzel ülkemizin tek vatan, tek bayrak, tek millet olduğunu buradan bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Bu birlik ve beraberlik içerisinde vatanımızı asla böldürtmeyeceğiz. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ sözünden başka bir alternatifimiz olmadı, olamaz da. Bu gün burada bir kez daha Laik Türkiye Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz” dedi.

 
Başpehlivan Serhat Gökmen

Geçtiğimiz yıl Geleneksel Ulukent Yağlı Güreşleri Başpehlivanı olan Ankara Büyükşehir Belediyesi Sporcusu Recep Kara, bu yıl çeyrek finalde Başpehlivan Mahmut Kavakçı tarafından elendi.  Zorlu mücadelenin sonunda finaldeki rakibi 2009-2010 Kırkpınar Başpehlivanı Ankara Büyükşehir Belediyesi sporcusu Antalya’lı Mehmet Yeşil Yeşil’i mağlup etmeyi başaran Antalya Belek Belediyesi sporcusu Serhat Gökmen, Menemen Belediyesi 36. Geleneksel Ulukent Yağlı Güreşleri Başpehlivanı oldu.

36. Geleneksel Ulukent Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Serhat Gökmen’e, iki yıl üst üste kazanan pehlivanın ebedi sahibi olacağı 40 bin TL değerindeki altın kemer ödülünü takan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; Serhat Gökmen ile birlikte ikinci Mehmet Yeşil Yeşil, üçüncüler İzmir Gençlik Spor İl Müdürlüğü sporcusu Mükerrem Kıyı ve Manisa’lı Başpehlivan Hüseyin İyican’a madalyalarını takdim etti. Başpehlivan Serhat Gökmen, güreşlere katılan tüm pehlivanlar adına Menemen’de yağlı güreş şöleni düzenleyen Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’e teşekkür etti.

36. Geleneksel Ulukent Yağlı Güreşlerinde; Minik 1, Minik 2, Teşvik 1, Teşvik 2,  Tozkoparan, Ayak, Deste Küçük, Deste Orta, Deste Büyük, Küçük Orta Küçük, Küçük Orta Büyük, Büyük Orta ve Başaltı kategorilerinde dereceye giren pehlivanlara da madalya ve ödülleri törenle takdim edildi.
Editör: Haber Merkezi