İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası'nda taşeron firma ile yapılan sözleşme çerçevesinde geçici olarak çalıştırılan öğretmenler, kalıcı iş istedikleri için Konak ilçesi Kemeraltı Çarşısı içinde bulunan Belediye Hizmet Binası önünde eylem başlattı. Taşeron firma ile sözleşmeleri bittiği için yeni yıla işsiz giren öğretmenler, daimi iş isteyerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e seslerini duyurana kadar eyleme devam edeceklerini söyledi. Bina önünde sesini duyurmaya çalışan grup, alkışlar eşliğinde "Başkanım duy sesimizi", "İş ver, el ver, ses ver başkanım" sloganları attı.

'DÜZENLİ GELİRİMİZ YOK'

2015 yılından beri meslek fabrikası bünyesinde çalıştığını söyleyen muhasebe öğretmeni Sevda Anlı, "Daimi iş, daimi sigorta diyerek burada toplandık. Başkanımızın sesimizi duymasını, taşeron sistemine son vermesini istiyoruz. Başkanımız sesimizi duyana kadar burada eylemlerimize devam edeceğiz. Taşeron sisteminin bitmesini, devamlı işi ve güvenceli geleceği istiyoruz. Yılın her günü, her saati meslek fabrikası şubelerinde öğrencilerimize özgürce ders anlatmak istiyoruz. Hepimiz öğretmeniz ve branşlarımız farklı. Hepimiz yüzlerce öğrenci yetiştirdik ve hayata kattık. Başkanımızdan bizleri de hayata katmasını istiyoruz. Yarın ders açılıp açılmayacağını bilmiyoruz. Hiçbir öğretmenimiz maaş almıyor. Düzenli bir gelirimiz yok" dedi.

'SESİMİZİ DUYURANA KADAR BURADAYIZ'

Pasta, aşçılık ve barista öğretmeni Ercan Turan, "5 yıldır devam eden bir çalışma rutinimiz var. Bu 5 yıllık süre içerisinde biz hep taşeron firma ile, saat başına ücret alarak çalıştık. Başkanımızdan daimi iş, daimi sigorta talep ediyoruz. Sesimizi duyurmak için toplandık. Sesimizi duyurana kadar burada kalacağız" diye konuştu.

El sanatları ve giyim öğretmeni Özlem Uçak, "Tek talebimiz daimi iş ve sigorta sahibi olmak. Geleceğimizi görebilmek istiyoruz onun dışında herhangi bir şey istemiyoruz. Yerimizden ve öğretmenlikten çok memnunuz. Meslek sahibi yapıyoruz ama meslek sahibi değiliz" diye konuştu.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama geldi. Açıklama şu şekilde:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak insan kaynağının etkin şekilde üretime katılabilmesi, işsizliğin ve mesleksizliğin önüne geçilebilmesi amacıyla eğitimlerini sürdüren; pandemi ve deprem sürecinde ise özellikle maske üretimiyle önemli bir rol üstlenen Meslek Fabrikası son günlerde hiç de hak etmediği bir tartışmanın içine çekilmek istenmektedir.
Bu nedenle Meslek Fabrikası’nın hedefleri, işleyişi ve mevcut durumu hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye yönelik bir açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.
 
Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğümüz, 13 kurs merkezinde sektör talepleri doğrultusunda istihdama yönelik mesleki ve teknik kurslar açmaktadır. Açılan kurslar statik bir yapıda devam etmemektedir. Bir yıl açılan kurs sonraki yıl talep oluşmaması halinde tekrar edilmemekte, sektörün ihtiyaç duyduğu farklı branşlarda kurslar açılmaktadır. Bu nedenle kurslarda görev yapacak eğitmenlerin temininde, tam zamanlı çalışma yerine talep gören kurslara yönelik eğitmen temini şeklinde bir yöntem uygulanmaktadır.


Yapılan eğitim hizmet alımı ihalesine göre yüklenici, şartnamede belirtilen özelliklere uygun eğitmenleri belirlemekte, idarenin uygun görmesi üzerine eğitimler başlamaktadır. (28 Aralık 2020 tarihinde ihale süresinin sona ermesinin ardından Ocak ayı itibariyle yeni ihale süreci başlatılmıştır)
Bununla birlikte pandemi nedeniyle kursları kapanan, işsiz kalan eğitmenlerin mağdur edilmemesi için bu süreçte çalışmak isteyen eğitmenlere istihdam sağlanmış ve bu zorlu dönemde mağduriyetleri giderilmiştir. 2020 yılının Mart ayı itibariyle Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, hemşerilerimiz için maske, sağlık emekçileri için pasta/börek üretimine öncülük etmiş, bu hizmetler “Eğitim Hizmet Alımı” ihalesini kazanan yüklenici tarafından istihdamı sağlanan veya müdürlüğümüze şahsi başvuru yapıp eğitmenlik yapabilme kriterlerini sağlayan eğitmenler tarafından yürütülmüştür.


Pandemi ve deprem sürecinde 6 milyonun üzerinde maske ile depremzede yurttaşlarımıza Uzundere’de tahsis edilen 224 konutun perdeleri Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü’nce dikilmiştir. Çalışma alanlarında sağlık ve hijyen koşullarına azami özen gösterilen bu süreçte kısa süreli alınan izinlerde ücret kesintileri yapılmamış, sistem ve mevzuat elverdiğince destek olunmuş ve her eğitmenin günü gününe ücretleri ödenmiştir. Yoğunluk yaşanan dönemlerde yapılan fazla mesai ücretleri de dahil olmak üzere hiçbir eğitmenin 1 saatlik ücret alacağı dahi bulunmamaktadır. Süreç boyunca bütün eğitmenler sağlanan imkanlardan dolayı mutluluklarını ve teşekkürlerini dile getirmişlerdir. Biz de İzmir Büyükşehir B elediyesi olarak verdikleri emekler için kendilerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ancak hiçbir eğitmene İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde istihdam taahhüdünde bulunulmadığının da önemle altını çizmeyi kamuoyunu aydınlatmak adına bir görev biliyoruz.

Editör: Haber Merkezi