Ali Budak-Daikin, KOSGEB ve KALDER işbirliğiyle 2015 yılının Nisan ayında başlayan 'Sakura Projesi'yle kadın girişimciler sıfır sermayeyle kendi firmalarını kurdu. İzmir'de 4 Sakura var. 4'ü de sıfır sermaye ile firmalarını kurup, patron oldu. Proje hala kadın girişimcilerin katılımını bekliyor. Projede özellikle sermayesi olmayan yani ekonomik ihtiyacı olan kadınlar seçiliyor. Verilen desteği Sakura'ların boşa çıkarmadığı ve çok ciddi rakamlara ulaştığını söyleyen Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder, 'Hedefimiz Türkiye çapında 200 Sakura'ya ulaşmak. Zaten aldığımız taleple birlikte projeyi önümüzdeki yıllarda da sürdürmeye karar verdik' diye konuştu.
 

'Sıfır sermayeyle firma sahibiyiz'


Bütün bu süreçlerin öncesinde KOSGEB sertifikasını aldığını ve kendi işini kurmak için sermaye arayışlarına başladığını anlatan Daikin Alsancak Sakura'sı Fatmanur Fırat, 'O dönemde sermaye arayışına başladım ancak bulamadım. Sonra da iş hayatında bir süreç geçirdikten sonra kendi işimi kurmayı düşündüm. Bu süreçte bir miktar sermaye biriktiririm diye düşündüm. Sonrasında bu projeyi gördüm. 2015 yılının mayıs ayında başvuruda bulundum. Mülakatları geçip, kabul edildikten sonra Daikin Akademi'de 4 ay eğitim aldım. Sonrasında yaşadığımız şehirlerdeki yüksek hacimli bayilerde staj gördük. Bize en çok verimi olacak noktalara yerleştirildik. Staj sürecinden sonra da mağazaların tadilat işlemleri başladı. Bunların hepsi de 1 yıllık süreçte tamamlandı. 2016 Mayıs ayından itibaren de mağazalarımızın başındayız. Bütün bunları sıfır sermayeyle yaptık ve firma sahibiyiz' dedi.
 

'Yıllık ciroda beklenenin üzerindeyiz'


Kendini bir sosyal sorumluluk projesinin üyesi olarak gördüğünü söyleyen Fırat, şöyle konuştu: Sakura, Daikin tarafından yüzde yüz desteklenen bir proje. Bundan ziyade en basit sorun durumunda bile direkt Hasan Beyle görüşebiliyoruz. O derece sahiplenilmiş bir projedir. Daikin tarafından finanse ediliyoruz ve sonrasında da KOSGEB süreçlerini takip ediyoruz. KALDER, KOSGEB ve Daikin'in ortaklaşa yürüttükleri bir projedir. Özellikle son 10 yılda kadın girişimcilere ciddi destek var. Özellikle erkek egemen sistemlerde kadın girişimcilerin desteklenmesi gerekiyor. Müşteriler de özellikle kadın girişimleri destekliyor. Ciro noktasında bir rakam paylaşamıyorum ama beklenenin de üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Bunu daha da yukarılara taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çünkü sonsuz bir güven var ve bu güveni boşa çıkarmayacağız.
 

İzmir'de 4 Sakura var


İzmir'de 4, Türkiye çapında ise 22 Sakura'larının olduğunu belirten Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder, 'Hedefimiz ise 200'e ulaşmak. Kadın girişimci bulmak kolay olmadığı için şimdilik 22 Sakura ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Girişimcilik çok farklı bir durum. Belli bir risk alman gerektiği için bazen kadınlarımız bu riski alamıyor. Ancak bu konuya ilgileri de artmaya başladı. Kısa süre içinde 200'e çıkacağına inanıyorum. Bu projemizde Sakura'ların sıfır sermayeyle kendi işlerinin patronu olmasını istiyoruz. Bu aslında bir sosyal sorumluluk projesi olarak da görülebilir. Çünkü bu süreçte üniversiteden mezun olan ve maddi durumu olmayan kadınları tercih ediyoruz. Çünkü bu kadınlar daha çalışkan oluyor. Zaten kendi işleri için çalışmaları gerekiyor' dedi.
 

KOSGEB destekliyor


Herhangi bir firmanın bayiliğini açabilmek için bile girişimcinin elinde sermaye olması gerekliliğine dikkat çeken Önder, şöyle konuştu: Sakura'da ise bu yok. Proje, üniversiteden yeni mezun olmuş bir kızın sıfır sermaye ile işe başlamasıdır. Sakura'lara 6 ay boyunca eğitim veriyoruz. Klima konusunda bütün eğitimlerini tamamladıktan sonra da ticari eğitim alıyorlar. Çünkü hayatları boyunca mali tablo, fatura kesme gibi bir bilgiye ihtiyaçları olmadı. Sonra bu 6 aylık eğitimin ardından kendi mağazalarını açıyorlar. Bu mağaza açmalarında da destek oluyoruz. Zaten KOSGEB de bu noktada destekte bulunuyor. KOSGEB'in de desteğiyle mağaza sıfır sermayeyle açılıyor. Ondan sonra da desteğimiz sürüyor. Hiçbir zaman bitmiyor. Projeyi 2 yıldır sürdürüyoruz.
 

'2 milyon ciroya ulaşıldı'


2 yıldır aktif olan ve cirosu 2 milyon TL'nin üzerine çıkan Sakura'ların olduğunu belirten Önder, 'Bazıları bizi de şaşırttı. Çünkü bayilerimizin önüne geçtiler. Şu an son derece başarılı ilerliyor. Zaten başarılı olması ülkemiz açısından da son derece önem taşıyor. Kadın girişimci sayısı ne kadar artarsa ülke ekonomisine de o kadar destek olur. Sektörümüzde kadın sayısı çok az. Farkındalık oluşması için de başladığımız projemizle çok sayıda girişimci kadını sektörümüze çekiyoruz. Bu proje bu şekilde sürecektir' diye konuştu.
 

Sakura nedir?


Japonca bir kelime olan Sakura'nın 'kiraz çiçeği' anlamında olduğunu belirten Önder, şunları söyledi: Sakura, meyve vermeyen bir tür kiraz ağacıdır. Sakura, Japonlar için değişim anlamına gelir ve açtığında büyüleyici bir hayal alemini gözler önüne serer. Ancak güzelliklerinden daha fazla bir şey vardır onlarda. Hayatın mucizesi olarak görülürler. Japon kültüründe çok özel bir yeri vardır. Hem hayatın başlangıcını yani baharı müjdeler hem de kaçınılmaz sonunu simgeler. Sakura, yeniden doğuşun da simgesi olduğun için seçildi. Burada kadınlarımızın da kendi firmasını kurmasını ve ürettikleri değerlerle hem kendilerine hem de ülkeye destek olmalarını istiyoruz.
Editör: Haber Merkezi