Geçtiğimiz Ağustos ayında asılan koku tuzaklarıyla yaklaşık 3 bin 240 adet çam kese kelebeği yakalayan Büyükşehir ekipleri, Kasım ayından bu yana 1093 çam ağacını ilaçlarken, Şubat ayından itibaren de ağaçlardaki keseleri tek tek temizliyor.

Çam kese tırtıllarına yönelik mücadele, Nisan ayı sonuna kadar devam edeceğini bildiren Büyükşehir Belediyesi Tarım Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekipleri, ağaçlara verdiği zararın yanısıra insanlarda da alerjik reaksiyonlara yol açan çam kese tırtıllarını imha etmek amacıyla, ağaçların yoğunlukla bulunduğu 52 okul ile 8 hastane ve sağlık ocağı bahçesi öncelikli olmak üzere, kentin çeşitli sokakları ve kamu kurumlarının bahçelerinde çalıştıklarını açıkladı. Ekipler, çam ağaçlarının üzerindeki tırtıl keselerini uzatmalı dal makasıyla kesip aldıklarını, toplanan keseleri ise imha ettiklerini kaydetti.

 
Çam kese tırtılı nedir?

Bir kelebek türü olan çam kese tırtılı, çam ağaçları üzerindeki beyaz pamuksu larva keseleridir. Çamlara büyük zarar veren bu tırtıllar, özellikle kızılçam, karaçam, sarıçam, fıstık çamı, Lübnan Sediri gibi çam ağacı türlerinde görülür. Üst üste birkaç yıl bu zararlının tahribatına uğrayan ağaçların boylarının büyümesi geriler ve hacimleri kaybolur. Böceklenen ağaç zararlıyı diğerlerine bulaştırırken, zayıf düşen ağaca başka zararlıların gelmesine de zemin hazırlar. Çam kese tırtılı, çoğalırsa ağacı çıplak hale getirebiliyor.

Çamkese tırtılı ile mekanik, kimyasal, entegre ya da biyolojik yöntemlerle mücadele ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, çam kese tırtılına karşı ağacın gelişme döneminde yürüttüğü mekanik mücadeleyi kimyasal yöntem olan ilaçlamayla da destekliyor. Büyükşehir, insanların duymadığı bir tür koku tuzağı (delta tipi feromon tuzak) sayesinde çam kese tırtılının kelebeğini yakalıyor ve keseleri imha ediyor.


Editör: Haber Merkezi